Barlind vintergrønn og robust

Barlind er lettstelt, dekorativ og tåler det meste, men er på sitt aller vakreste når den trives. Her er noen tips til hvordan du kan holde barlind frisk og vintergrønn.

Hvordan stelle barlind?

Barlind tåler alt fra skygger og stekende sol til veisalt og luftforurensing. Sterk beskjæring tar den også på strak arm. Forståelig nok har planten fått rykte på seg for å tåle alt. Selv om det er mye sannhet i dette, er det fremdeles noen grep og forhåndsregler som bør tas dersom den skal holde seg frodig og flott over tid. Steller du barlinden riktig har du en hekk for livet!

Slik steller du Barlind

  • Barlind trives best i godt drenert, kalkholdig og næringsrik jord. Ikke la den stå i vann og mye fukt. Bland gjerne inn litt sand i jorden for å øke dreneringen.
  • Gi den plass til å vokse på. Ønsker du en tett hekk, bør barlind-plantene plantes med litt mellomrom. 20-40 cm bør holde.
  • Gjødsle gjerne med Helgjødsel om vår og midtsommer, men vent med dette til barlinden har stått i jorden i et par måneder.
  • Barlind bør vannes regelmessig til den er godt etablert. Det kan være lurt å vanne ekstra godt før vinterkulda setter inn, så planten er bedre rustet. Barlinden har det best i jevnt fuktig jord
  • Planter du Barlinden i skyggefulle omgivelser vil veksten som regel avta noe. Sterk kulde kan gi kvistene et brunlig skjær, dette er helt normalt og går som regel over etter hvert.

Barlind – eviggrønn og motstandsdyktig

Barlind, eller Taxus baccata som det så fint heter på latinsk, er nåletrær som tilhører barlindfamilien. Den mørkegrønne og myke planten er kjent for sine hardføre egenskaper, langsomme vekst og knallrøde bær. Den har et estetisk, tettvokst utseende og egner seg like godt til pynt og pryd som til hekker for skjerming av innsyn og vind.

Se vårt utvalg av vintergrønne planter.

I sine første leveår har Barlinden en rødbrun bark før den går over til en mer gråbrun farge over tid. Den alltidgrønne egenskapen får planten av sine myke og herdige nåler. De stikkfrie og blanke barnålene varer lenge og kommer som regel i rader på to.

Stammene har en hard kjerneved og et rotnett av tett forgrenede røtter som når dypt ned i jorden. Noe av det som gjør barlinden til en god investering er den saktegående veksten kombinert med plantens motstandsdyktige egenskaper.

Les også: Tenk på dette før du anlegger hekk

Er Barlind giftig?

Både nålene, barken og spesielt frøene inneholder stoffer som er giftig for pattedyr. Fruktkjøttet er det eneste på planten som ikke er giftig. Frøet som ligger i fruktkjøttet derimot, er giftig dersom det tygges. Selv om det i dag forekommer utrolig få barlind-forgiftninger, bør man være oppmerksom på hva barn og husdyr får i seg av planten. Heldigvis finnes det hybrider og varianter av barlind uten bær, som kanskje ikke frister like mye.

Les også: Slik klipper du hekken 

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.