Victorias hageby
Hage- og interiørentusiast Victoria Dam ser på hagearbeid som en form for terapi og tilbringer gjerne timevis med hendene i jorden.
Hadde det vært opp til Victoria Dam, ville hele hele hagebyen vært dekket av blomster. I ærverdige Ullevål Hageby, blant asfalt og høye hus, har hun skapt sin drømmehage sammen med mannen Robert og tvillingdøtrene Signe og Edith. Velkommen til et frodig, fargerikt sanktuarium midt i Oslo. «Vi trives godt med å bo i storbyen, men vil likevel kunne dyrke selv og ha en liten hageflekk. Så denne idyllen passer oss perfekt!»
Hageterapi
Victoria ser på hagearbeid som en form for terapi; et kreativt utløp hun knapt får nok av. Den nevenyttige dama tilbringer gjerne timevis med hendene i jorda. Og godt er det – for da hun og familien flyttet inn var hagen overgrodd. Full av dårlig jord og uregjerlige røtter. «Husene i hagebyen var opprinnelig arbeiderboliger. Menneskene som bodde her var opptatt av selvforsyning, de dyrket og høstet. Jeg ville tilbake til den tankegangen.»
Fra hage til kjøkken
Utenfor det sjarmerende huset fra 1920 har en grønn oase sakte, men sikkert vokst fram. Plassen er ikke så stor, men utnyttet til fulle. Det spirer og gror overalt. I blomsterbed og pallekarmer, potter og krukker. «I fjor drev jeg mye med jordforbedring, så i år håper jeg at det vokser enda mer», sier Victoria. I kjøkkenhagen har hun plantet sommerkål, svartkål og grønnkål som kan høstes hele året. «Jeg elsker å være ute og får mye inspirasjon av å jobbe i hagen. Det gir en god følelse å kunne ta inn selvdyrket mat og lage masse deilige retter. En favoritt på kjøkkenet er hostablader.» «Nå har jeg laget plass til vannmelon og bønner, og satt opp ampler til erteblomst. Jeg gleder meg til å se dem slynge seg oppover, og etter hvert lage fine buketter sammen med barna. Det er ekstra gøy å plukke når det bare kommer mer og mer av dem.»
Kreativt utløp
Victoria har alltid vært opptatt av farge og form. Ja, generelt det å skape noe med hendene. Engasjementet for en mer kreativ hverdag deler hun med over 40 000 følgere på Instagram-kontoen @hagebyen. Men innsatsen i hagen er ikke bare til glede for tobeinte. Noen stripete, vingekledde venner nyter også godt av den. «På sikt er tanken å skape en bie- og humlevennlig hage. Jeg har for eksempel laget en blomstereng med valmuer og prestekrager.»