Bærbusker
Det er så mye spennende man kan lage av deilige bær – like godt er det med en skål full toppet med fløte og sukker som et herlig syltetøy eller saft! Men, har du også opplevd at buskene får mindre og mindre bær som årene går? Det er fordi de trenger å beskjæres riktig – ubeskjærte busker vokser seg nemlig for tette, slik at de ikke får lys og plass, noe som øker risikoen for sykdommer.
Plantetips
Bærbusker som er dyrket i potter eller med klump kan plantes fra tidlig vår, hele sommeren, og til langt på høsten. Gjennomvann rotklumpen skikkelig før planting. Lag et stort og dypt plantehull og løsne jorden i bunnen godt slik at røttene finner vei nedover i jordlagene. Bland inn kompostert kugjødsel. Dette gir planterøttene et luftig miljø og gjør det lettere for jorda å holde på fuktighet og næring. Plant buskene i samme høyde som de har grodd i potta. Tråkk jorden lett til rundt plantehullet.
Vann skikkelig etter planting og vann jevnlig den første vekstsesongen. Tilfør 1 ss helgjødsel når bærbuskene har kommet godt i gang med veksten. I påfølgende sesonger skal plantene gjødsles om våren med samme dosering.
Beskjæring
Rips, solbær- og stikkelsbær kan beskjæres hele året, men det er mest praktisk å gjøre dette om våren. En grein bør ikke bli mer enn 3-4 år så derfor gjøres en foryngelsesbeskjæring av busken. På den måten får buskens greiner lys og luft, og du sikrer optimal bærhøst. Hvert år bør du fjerne greiner helt inn til hovedstammen, først og fremst de gamle og grove. De eldste greinene har mørkest bark. Buskene vil deretter skyte fra basis med nye friske greiner som vil gi rikt med bær året etter.