Grønnsakshage
Gleden ved å dyrke frem grønnsaker og andre nyttevekster er selve nytelsen ved å kunne være selvforsynt med frisk salat, solmodne tomater eller plukke sommerpoteter fra egen hage. Kjøkkenhage gjør deg mer bevisst på livet i hagen. Lykken er å kunne unngå sprøytemidler og samtidig holde skadedyrene på et minimum. I kjøkkenhagen er vi også avhengig av hageinnsekter, det er derfor lurt å kombinere både pryd og nyttevekster for å få en fruktbar grønnsakshage. Å plante vekstene i riktig jordsmonn og riktig sted er utgangspunktet for en vellykket grønnsakshage.
Bli kjent med jorda di. De fleste grønnsaker trives i jord med høyt organisk innhold og godt med humus. Humus er komposterte planterester som er blitt til jord, der innholdet av mineraler og næringsstoffer er høyt. I kjøkkenhagen er det derfor smart å ha en kompost av organisk materiale og bruke dette i jorda i grønnsakshagen. Alternativt kan du bruke ferdigjord som Økojord, Kugjødselkompost eller Plantejord Pluss, som er gode organiske jordtyper.
Bruk plantekasser med jord, for planter du ikke vil dyrke rett i jorda. Nyttevekster som du dyrker i krukker gjør det enkelt å flytte plantene rundt etter solforholdene og lage et optimalt miljø for planten. Plassér kjøkkenhagen på et lunt og solrikt område i hagen. Dyrk frem plantene selv ved å så frø eller bruk småplanter når disse er tilgjengelige for salg. En del grønnsaker krever en god veksttid inne før de kan plantes ut, mens andre grønnsaker som rotgrønnsaker, erter, poteter m.fl. kan såes rett i jorda.
Plant ut sarte planter når all fare for frost er over. Vær obs på at en del grønnsaker krever en jevn nattetemperatur med varmegrader før de kan plantes ut. Jordvarmen er også viktig for f.eks. bønner.
Hovedtrusselen mot unge planter er snegler. Det er derfor lurt å beskytte plantene med f.eks. en avkuttet flaske som plasseres over planten, og vil fungere som et lite drivhus.
Vekstduk som er en tynn lys duk, er ideell å legge over plantene, evt. lage en tunnel over plantekassene. Den holder skadeinsekter vekke, beskytter mot tungt regn, og øker mikroklimaet rundt plantene. Vekstduken kan gjerne ligge på til plantene er godt etablert. For gulrot og kålsorter som tidlig blir angrepet av skadeinsekter, er det viktig at den ligger på så lenge som mulig! De nyutplantede grønnsaksplantene blir ofte litt slappe de første dagene, men vil komme seg. Vann godt og se opp for snegler.
Gjødsling
Sett deg inn i behovet grønnsaksplantene har for gjødsel underveis i vekstperioden. En del planter krever mye gjødsel. Spesielt gjelder dette grønnsaker som vokser over bakken som bønner, tomat, agurk. Mens rotgrønnsaker kan klare seg i en sykdomsfri og tilpasset jord uten mye tilsatt gjødsel gjennom sesongen. Uansett vil hagekompost og naturgjødsel være de anbefalte gjødselformene.