Hopp til hovedinnhold

Hortensia

Hortensia, eller hydrangea macrophylla, er en av våre mest populære planter med sine bugnende klaser og flotte fargeprakt. Den kan brukes som stueplante inne eller ute i hagen.

Pynt opp med en vakker hagehortensia i en krukke eller større potte. Du kan også plante hortensiaen ute i hagen, og nyte synet av en overdådig hekk eller busk.

 • Kategori
  1
  2
 • Kategori
  1
  2

Hortensia – slik lykkes du

Hortensia er en vakker stueblomst med sine bugnende klaser. I vinterhalvåret gjør en hortensia i potte underverker for både humøret og interiøret. Planten har overdådige blomsterklaser i en vakker fargepalett. Vi snakker blå, lilla, rosa og hvite nyanser.

LES OGSÅ: Hortensia – slik får du den til å trives.

Hagehortensia

Du kan også nyte synet av hortensia utendørs! Den finnes i mange sorter, blant annet Hortensia Magical og Syrinhortenisa. Hagehortensia er som regel samme variant som den vi har inne som potteplante. Når sommeren banker på døra, kan du slippe ut stuehortensiaen. Plant den om i en større potte med hortensiajord og plasser den på balkongen. Da blir den også lettere å stelle. Hortensia kan også plantes direkte i bakken, bare husk å ikke plante den for tidlig om våren da den ikke tåler frost.

LES OGSÅ: Slik lykkes du med hagehortensia.

Stell av hortensia

Nøkkelen til å lykkes med hortensia ligger i det botaniske navnet for planten – Hydrangea er gresk for «vannfat». Med andre ord: hortensia er en plante som trenger mye vann for å leve lenge. Når planten blomster må jorden være jevnt fuktig. Du kan gjerne dusje bladene daglig, men vær forsiktig med mengden fuktighet da de lett kan bli skjoldete.

Hortensiaen trives best i naturlig dagslys! Plasser den gjerne i nærheten av et vindu, men sørg for at den ikke står i direkte sollys når våren melder sin ankomst. Utendørs trives planten best i halvskyggen.

LES OGSÅ: Slik planter du i krukker og potter.

Fargeskifte

Hagehortensiaen kan overvintre og blomstre igjen neste år. I likhet med roser kan stenglene dekkes til med løv og grener om høsten før frosten setter inn. Hortensia som du har i potter bør settes inn over vinteren. Det beste resultatet for overvintring er om den får stå så kjølig, så nær 0 grader som mulig.

Hortensia er en surjordsplante og blomstens farge kan skifte – avhengig av hvor sur jorda er (kommer av om ph-verdien i jorda er lav, eller om den har høy ph). Dette gjelder spesielt rosa og blå hortensia. Sistnevnte liker ikke kalk eller gjødsel som inneholder kalk, og du kan tilføre aluminiumsulfat for å beholde fargen.

Det er viktig å bruke gjødsel spesielt beregnet for surjordsplanter. Alternativt kan organisk gjødsel brukes. De hvite hortensiaene påvirkes ikke av om jordas ph-verdi er lav eller høy.

SE OGSÅ: Riktig gjødsel er viktig. Se vårt utvalg her.

Historien om hortensia

Hortensia stammer opprinnelig fra fra Sør-Japan, Det var den franske botanikeren Philbert Commerson som først introduserte planten til Europa på 1700-tallet. Han var på oppdagelsesreise i Asia sammen med sin elskede venninne Hortense Barré.

Fordi reisen kun var tillatt for menn, kledde hun seg ut som Commersons tjener. I løpet av turen ble identiteten hennes avslørt, men i 1769 kunne paret likevel ta med seg en vakker plante hjem til Frankrike. Og den ble selvsagt oppkalt etter den modige Hortense Barré.

I dag vokser det minst 90 forskjellige arter av planten i Kina og andre deler av Sørøst-Asia, samt Nord- og Sør-Amerika.

Les mer om hortensia og la deg inspirere av gode tips til planting og stell her.

Logg inn i Mitt Hageland

Medlem, men ikke fått bruker til min side? Da må du registrere deg på nytt her

Ønsker du å bli medlem?

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler. I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.

Mitt Hageland er for deg som liker grønn glede!

Meld deg inn i Mitt Hageland
Updating…
 • Du har ingen produkter i handlekurven.