Tid for høstløk
Ønsker du deg en blomstrende hage eller balkong til våren, er tiden inne for å plante høstløkene. Med ulike vårblomstrende løk og litt fantasi er du allerede godt i gang
Blomsterløk som blomstrer om våren planter du om høsten i september og november, disse kalles gjerne høstløk. Populære varianter er tulipan, perleblomst, påskeliljer og krokus. Blomsterløk kan plantes i bed, krukker eller rett i plenen, i godt drenert jord.
Høstløk bør plantes i god tid før frosten kommer, slik at de får dannet røtter. Det er mye å velge mellom, og hver blomsterløk har sin egen blomstringsperiode. Er du oppmerksom på dette får du gleden av blomstrende løker helt fra tidlig vår.
Om du setter løken i bed, verandakasser eller i krukker spiller ingen rolle. Løkblomster trives nærmest overalt, så sant de har plass og næring. Normalt sett håndterer naturen vanningen selv på høsten.
Hvordan plante høstløk
Sørg for at jorda er helt løs og bland den eventuelt med kompost før planting. Grav et plantehull og sett de store løkene i hullet med spissen opp. Små løk kan strøs utover. Det er ikke så farlig om du planter løken feil vei. Den klarer som regel å snu seg selv slik at spiresiden kommer opp, men det vil ta litt lenger tid.
Det finnes en tommelfingerregel for settedybde: Sett en løk tre ganger så dypt som den selv er høy. Er løken 2 cm høy skal den settes i et hull som er 6 cm dyp. For store løk som narsisser og hyasinter vil dette si ca. 15-20 cm dybde. For mindre vekster som snøklokker og krokus er plantedybden ca. 5-10 centimeter. Store blomsterløk trenger større mellomrom enn små løk.
Store løk settes med et mellomrom på gjennomsnittlig 12 cm, små løk med et mellomrom på gjennomsnittlig 5-7 cm. Mellomrommet eller antallet per kvadratmeter, er også avhengig av hvilken virkning man ønsker å oppnå. For å gi et naturlig preg varierer du avstanden mellom løkene. Ønsker du derimot et jevnt blomsterteppe, setter du høstløkene med regelmessig avstand i forhold til hverandre.
LES OGSÅ: Ramsløk – slik dyrker du den selv.
Jordsmonn og drenering
I sandjord føres regnvannet ganske lett bort. Leirjord har derimot tendens til å holde seg fuktig i lang tid. Høstløk liker ikke å stå vått, så hvis de står i leirjord må du sørge for god drenering. Leirjord kan du gjøre lettere ved å blande inn sand eller kugjødselkompost. En annen mulighet er å strø litt fin singel eller grov kattesand i plantehullene før du setter ned løkene.
Vann og frost
Vann høstløk i tiden rett etter planting. Dette stimulerer rotveksten. Jo tidligere røttene dannes, desto raskere tåler løken frost og kulde. Vanningen kan stanses så snart høstregnet setter inn. Mange vårblomstrende løk kan bli stående i jorda etter at de er avblomstret. La dem være i fred og gi bladene anledning til å visne av seg selv.
Da vil de blomstre for fullt året etter. I den forbindelse er det helt nødvendig å gjødsle. Gi gjødsel – organisk eller kunstgjødsel – så snart løkene kommer opp av jorda og gjenta dette rett etter blomstringen.
Måneder med flott blomstring
Hver blomsterløk har sin egen blomstringsperiode. Vinterblom (Eranthis) og snøklokke (Galanthus nivalis) blomstrer først. Dette er de første vårtegnene, som man alltid fryder seg over å se.
Deretter følger krokus, snøstjerne (Chionodoxa), narsiss og de tidligste tulipansortene. I april og mai står perleblomstene (Muscari), tulipanene og de imponerende keiserkronene (Fritillaria) for tur.
Velg gjerne noen snøklokker blant løkene som plantes. Snøklokker kommer først, og er en svært viktig næringskilde for summende insekter som sulter etter vinterdvalen.
SE OGSÅ: Se vårt utvalg av tulipaner.
Prydløk (Allium) og rutelilje (Fritillaria melagris) som du planter nå i høst blomstrer fra midten av mai til langt ut i juli. Som du ser så kan du glede deg over de mest praktfulle farger i et halvt år bare du velger riktig. De vakre allium, også kjent som prydløk i Norge, er nært beslektet med vanlig spiselig løk.
Men de vakre «svevende» ballene i lilla, hvitt, blått og andre nyanser er flott tilskudd til de fleste hager. Enkelte alliumsorter kan bli over 1 meter høye, og er flotte som blikkfang og gjerne i miks med andre mer lavtvoksende arter.
Spre farge og glede
Et godt tips til neste år er altså å la løkblomstene visne helt ned etter blomstring. Rydder du dem vekk for tidlig kan du risikere at de ikke rekker å få lagret næringsstoffer som skal føres tilbake til bladverket. Endel blomsterløk formerer seg med frø eller ved å danne sideløker.
Disse kan etterhvert danne hele tepper med blomster med årene. Hvis du vil la de få spre seg, planter du dem på steder der de kan få stå i mange år uten å bli gravd opp, som under busker og trær eller i plenen. Blomsterløk som passer på steder der de kan spre seg er krokus, snøstjerner(Chinodoxa), vinterblomst (Eranthis hyemalis), påskeliljer, pinseliljer, perleblomst (Muscari), anemoner og klosterkokke (Leucojum).
Alle disse kan også settes i et etablert blomsterbed. Blomsterløk som passer i blomsterbedet er tulipaner, allium, keiserkrone (Frittallaria), liljer, ranunkler og stjernehyasint (Camassia).
Lykke til med plantingen av høstløk, og gled deg til neste års blomstrende hage!
Lisbeth Wilhelmsen
Takk for tips er det løk som passer på fjellet?
Berit Sæther Moen
Har dere løk av keiserlilje
Hageland
Den kan nok være utsolgt nå i mange hagesenter, men vi har den i vårt basissortiment av høstløk!
Hageland
Høstløk som selges og plantes nå på høsten, går like godt på fjellet som ved kysten. Bare husk på god og løs jord, minimum 20 cm dybde og god drenert slik at løkene ikke står i for fuktig jord gjennom vinteren.