Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Slik bevarer du hagemøblene dine

Før vi endelig får hilse på vår- og sommersesongen må uterommet bli klargjort. Har vinteren satt sine spor på hagemøblene? Fortvil ikke, her får du en innføring i hvordan du vedlikeholder hagemøblene dine.

Vi liker å ha god tid til avslapning og kos, og ønsker å bruke mindre tid på vedlikehold om sommeren. Derfor har mange av oss vedlikeholdsfrie og værbestandige møbler som kan stå ute hele sesongen. Men selv om hagemøblene skal tåle vær og vind er det viktig med riktig pleie som kan forlenge levetiden. Slik pleier du de ulike materialene:

Kunstrotting

Kunstrotting er et holdbart plastmateriale som er motstandsdyktig mot vær, vind og temperatursvingninger. Selv om det er tilnærmet vedlikeholdsfritt, anbefales det likevel å rengjøre jevnlig med plastrengjøring. Dersom møbelet har stått ute over tid uten å ha blitt rengjort kan du også spyle med vannslangen og bruke en skånsom børste til å komme mellom flettene - men dropp høytrykkspyler da det kan skade rottingen.

Bruker du møbeltrekk får møblene god beskyttelse for vind og vær i både sommer- og vinterhalvåret. Har du fått flekker på puter kan du bruke tekstilrengjøring og impregnere på nytt. I tillegg bør de helst oppbevares innendørs på et tørt og godt ventilert sted om vinteren.

Aluminium

Aluminium er et lett og vedlikeholdsfritt materiale som tåler vær og vind, og ikke ruster. Hageland bruker kun aluminiumsrammer i våre kunstrottingmøbler.

Rengjøringen kan tas med såpevann eller plastrengjøring. Dersom du lagrer møblene utendørs, dekk dem med møbeltrekk av vannavstøtende polyester.

Teak

Dette er den mest holdbare tresorten som kan brukes til produksjon av hagemøbler. Teak inneholder en naturlig olje i treverket som tåler klimaendringer, og hindrer at fuktighet trenger inn. Behandles ikke teak vil møblene få et gråaktig patinert ytre. Mens noen liker det, ønsker andre å få tilbake den opprinnelige gløden på møblene.  

Dersom treverket er veldig slitt anbefales det å vaske i to trinn. Ta først en vask med teakrengjøring, og påfør deretter teakolje eller teakbeskytter for etterbehandling. Bruker du møbeltrekk får de en god beskyttelse for vær og vind i sommerhalvåret. Men om vinteren er det best å oppbevare hagemøblene innendørs på et tørt og godt ventilert sted.

Nonwood

Dette er et plastikkmateriale som føles og ikke minst ser ut som tre. Det er lett i vekt og er vedlikeholdsfritt. Nonwood blir ofte brukt som materiale for bordplate og armlene. Før bruk bør man bruke nanospray for å få et beskyttende lag på plastoverflaten. Det beskytter mot fettflekker og skitt. For å rengjøre hagemøbler i nonwood kan du bruke plastrengjøring eller såpevann. Dekk hagemøblene med møbeltrekk hvis du lagrer dem utendørs.

Obs! Varme kasseroller og glass/glassgjenstander bør ikke settes direkte på bordplaten, da lysbryting kan forekomme og smeltemerker/røyk kan oppstå.

Textilene

Textilene er et slitesterkt kunstfibertekstil med høy UV-resistent. Det blir ofte brukt i rygg og sete på diverse hagemøbler. For rengjøring anbefales plastrengjøring, eventuelt såpevann.  

Tekstiler og putestoff

Det anbefales at du bruker møbeltrekk i polyester til alle utendørsmøbler for å gi god beskyttelse for vær og vind i sommer- og vinterhalvåret. Men dersom du har andre tekstiler kan du rengjøre og impregnere på følgende måte:

  • Bomull: Kan falme av kraftig sollys over tid.  Bør impregneres med tekstilimpregnering før bruk og 1-2 ganger i løpet av sommersesongen. Kan sprayes med tekstilrengjøring for å få bort vanskelige flekker. Må ikke vaskes, for da kan det krympe.
  • Polyester: Er slitesterkt og motstandsdyktig mot falming. Bør impregneres med tekstilimpregnering før bruk og 1-2 ganger i løpet av sommersesongen. Kan sprayes med tekstilrengjøring for å få bort vanskelige flekker. Tåler også forsiktig håndvask.
  • Dralon: Veldig slitesterkt med lang holdbarhet, og i tillegg motstandsdyktig mot falming. Bør impregneres med tekstilimpregnering før bruk og 1-2 ganger i løpet av sommersesongen. Kan sprayes med tekstilrengjøring for å få bort vanskelige flekker. Tåler også forsiktig håndvask.
  • Olefin: Veldig slitesterkt og kraftig vev. Det er flekkavvisende og tørker raskt, og har høy lys- og fargeekthet. Bør impregneres med tekstilimpregnering før bruk og 1-2 ganger i løpet av sommersesongen. Kan sprayes med tekstilrengjøring for å få bort vanskelige flekker. Tåler også forsiktig håndvask

Stell og vedlikehold av parasoller

Det er ikke bare møblene dine som trenger vedlikehold. Har du parasoll trenger også den jevnlig rengjøring. Mildt såpevann eller tekstilrengjøring holder i massevis, men husk å impregnere parasollen før bruk og etter vask med tekstilimpregnering.

Husk å slå ned parasollen i kraftig vind, og bruk gjerne parasolltrekk, men pass på at duken er tørr før den skal tres over. Om vinteren bør parasollen oppbevares innendørs på et tørt og godt ventilert sted.

Med riktig vedlikehold av hagemøblene kan du nyte dem i mange år fremover. Kos deg i solen!

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem