Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Blomstrende sensommer og høst

Det blir kortere dager og kaldere netter, og sommerblomstene begynner å takke for seg. Det er litt deilig å ta en høstrufs i krukkene nå. Noen krukker tømmes helt, vaskes og settes bort for vinteren. Andre krukker er det fortsatt godt å ha, de bare fornyer vi litt. Det er så mye høstvakkert å velge i.

Ønsker vi å ha noe som varer en stund må vi velge noe som kan tåle noen kuldegrader. Selv om det ennå er dager med sommertemperatur på dagen, blir nettene snart kalde. Stauder, lyngplanter og andre høstblomster kommer i store og flotte kvaliteter, ingen dum investering hvis de skal stå lenge eller gjøre noe ut av seg. En stor og flott frilandskrysantemum kan gi masse glede utover høsten.

Lyng

Det er flere ulike sorter med lyng på markedet, alle er de i lyngfamilien. Det kommer sorter som blomstrer på våren, og sorter som blomstrer på høsten. De mest velkjente variantene er calluna og erica. Erica var i mange år dominerende på markedet, nå kan det virke som calluna har overtatt. I alle fall har den gitt ericaene god konkurranse. Calluna har ord på seg for å holde lengre. Dette stemmer bare nesten. Årsaken er vel heller at erica krever en del vann, og hvis vi glemmer å vanne blir de fort brune. Callunaene er bittelitt mer tørkesterk, og så synes ikke de brune, tørre blomstene så fort på callunaene. Begge trives best i mye sol, og derfor blir det litt vanning å følge opp. Har du ikke en solrik plass fungerer også halvskygge fint. Calluna er den som ligner mest på vår viltvoksende lyng. Erica er vakker med sine intenst lilla blomster, og den står utrolig lenge. Men det finnes flere lyngvarianter enn calluna og erica. Ulike sorter av lyng med bær er blitt stadig mer vanlig og populært.

Asters

Asters er en sikker høstplante. Den tåler noen kulegrader, er lett å sette sammen med andre planter, men gjør seg godt også alene. Mange asters i ulike fargevarianter plantet sammen blir riktig lekkert. Den trives både i sol og skygge, men heller ikke asters liker tørke. Den er like fin etter en dag med mye regn, og når det blir kaldt og frosten legger seg på blomstene er det rene kunstverket.

Frilandskrysantemum

Ønsker du et hav av fargesprakende blomster i høstfarger i krukkene dine er frilandskrysantemum et absolutt must. I gul/oransje toner eller i lilla. De kommer i et vel av farger – så vil du holde sommeren litt lenger er det bare å velge en dus rosa variant eller en ren hvit. Som de øvrige høstplantene vil også krystantemum ha jevnt med vann og sol gir bedre blomstring.

Cyclamen

Cyclamen, eller alpefiol er en knollplante som gjerne kan brukes ute i krukker. Den er rålekker i samplanting med andre planter i grønt og sølv. Hvorfor ikke sette den sammen med noen stauder. Alunrot og prydgress er flott match. Med sitt vakre bladverk og blomster på tynne stilker er den et blikkfang og blir lett dronningen i høstkrukken. Den tåler fint kjøligere vær, men ikke vann for mye – da råtner den lett.

Pyntekål

Er en vakker kålplante i lilla eller hvite toner. Kålbladene kruser seg i vakre buketter. Skulle du lure – den er bitter og ikke det minste god, så vi bruker den bare til dekorasjon. Dette er en takknemlig plante å bruke. Den trives i både sol og skygge, trenger nesten ikke vann. Det tåler faktisk å tørke lett, og har ikke behov for næring. I tillegg er den sterk mot frost. Planten for deg som skal ha det pent og enkelt.

Jord og gjødsel på høsten

Når vi planter i gamle krukker er det lurt å ikke bare dra opp sommerblomstene og sette i nye høstplanter. Vi har igjen for å bytte litt jord også. Det er ikke mye stas for høstplantene våre å arve jord etter sommerblomstene. Sommerblomstene har brukt opp det som er av næring, og filtrert luftrommene med røttene sine. Litt Hageland plantejord pluss eller kugjødselkompost sammen med blomsterjord gjør seg. Selv om ikke de skal vokse så veldig utover høsten, skal de trives i den jorda i flere måneder.

Det er gøy å leke seg med farger. Plant gjerne flere ulike planter sammen. Holder vi oss i de samme fargetonene blir det ikke så rotete og voldsomt.

Ta turen innom din nærmeste Hageland for å se utvalget av flotte høstplanter. Kanskje får du mer inspirasjon til hvordan du kan forlenge blomsterlivet i hagen utover høsten. Lykke til med krukkeplantingen!

 

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem