Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Dette bør du huske på før frosten kommer

Vi luker, hakker, sår og planter - om våren. Høsten er også en tid for å tenke hagearbeid, som å klargjøre krukker, planter og hage for vinteren. Så lenge jorda er fri for snø og tele, kan du få gjort mye i hagen som kan spare deg for masse arbeid til våren.

Her får du tips til hva du bør sjekke i hagen om høsten:

Deling av stauder

Vår- og sommerblomstrende stauder kan deles eller flyttes. Deling er en formeringsmetode, men det er også en fornyelse av planten som gjør at den holder seg ung og i god vekst.

Plenstell

På høsten bør siste klipperunde være ca. 5 cm. høy. Er gresset kortere kan det føre til frostskader, og er gresset for langt kan det utvikles sopp og råteskader. Ligger det litt gressfall og løv på plenen, lar du det ligge. Er det mye, bør du rake bort det meste ellers kan dette gi gode betingelser for soppsykdommer.

Beskytte rosene

Rosene beskytter du mot frost ved å hyppe/ legge et godt lag på ca. 15 cm med jord rundt dem. Det beskytter podestedet. Rosene skal du ikke beskjære mer nå, men ta til våren da roser ofte fryser noe tilbake. Fjerne bare visne eller skadde deler.

Komposten

Spa den om. Har du mye halvferdig og ferdig kompost, er det lurt å kjøre den ut i bed, kjøkkenhage og mellom busker.

Planlegge neste års sesong

Det er også fint å bruke høsten til å planlegge neste års sesong. Tenk årstider, prøv å planlegge så du får blomstring hele sesongen. Tenk på høstfarger og bær som er spiselige for fugler og mennesker. Høst frø fra krydderurter og stauder, og legg en plan for såtidpunkt. Frøene bør høstes først når de har blitt brune og modne, og bør oppbevares tørt og kjølig gjennom vinteren. Merk posene med navn.

Oppbevaring av sommerblomstrende løk

Når blomstene er visnet, kan du ta vare på knollene og bruke dem på nytt neste år. Knoller av georginer, begonia og gladioler bør tas inn før første frostnatt. Grav knollene forsiktig opp og rist av løs jord, og kast eventuelle skadde eller sykdomsangrepne løk. La stilk og blader være på til de er visnet ned, da kutter du de rett over knollen. La knollene tørke 10-15 dager i romtemperatur før du lagrer dem for vinteren. Legg knollene tørt, luftig og kjølig (i kjelleren eller frostsikker garasje). Har du ulike sorter og farger, er det lurt å surre en liten lapp rundt knollene merket med navn og farge.

Sette vårblomstrende løk

Vårblomstrende løk som f.eks. tulipaner kan settes fra september til november. Prøv imidlertid å sette løkene før det kommer frost for løken bør få dannet røtter før frosten setter inn. Les pakningen om hvor dypt løken skal settes, men som en tommelfingerregel kan du regne med at de aller fleste blomsterløker skal settes 3 ganger dypere enn løkstørrelsen. Løken ser grå og kjedelig ut og det er nesten umulig å forestille seg alle de farger og former som ligger gjemt inni løken. Derfor er kombinasjonen også uendelige. Selv tulipaner har mange variasjoner; doble, frynsete, flerfargede, liljeblomstrende, neotulipaner og papegøyetulipaner, for å nevne noen.

Vann og hagemøbler

Husk å stenge utekranen, tømme vannslanger, vannkanner, og ulike vanningsanlegg. Det er viktig å få fjernet all fuktighet inne i koblinger og vannkraner.. En liten vanndråpe vann kan koste deg dyrt hvis vannkranen sprenges i stykker. Et tips kan være å installere frost sikker vannkran, da er du på den sikre siden. Hagemøbler og utstyr kan vaskes og settes bort.

Krukkestell

Hvis du ikke er sikker på om krukkene dine er frostsikre er det lurt å tømme krukkene for planter og jord før frosten kommer. Jord som fryser vil utvide seg, og hvis du ikke har en frostsikker krukke vil denne lett fryse i stykker. Under lagring kan godt krukkene stå ute, men et godt tips er å sette krukkene på hode, og gjerne på et underlag, slik at de kommer litt opp fra bakken.

Er krukkene frostsikre kan du gjerne gi krukkene dine en oppfriskning med sensommerens flotte, fargerike blomster. Mange av blomstene vil klare seg helt til frosten kommer og kanskje enda lenger. De vintergrønne plantene kan klare seg til langt utover vinteren. Spa gjerne opp snø rundt pottene , godt snødekke isolerer plantene mot kulden gjennom vinteren.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem