Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Høstblomstrende stauder

Vi forbinder ofte stauder med vårblomstrende steinbed, men selv om de vanligste plantenes storhetstid er over, finnes det høstblomstrende stauder som kan gi liv til hagen vår. Derfor er det ingen grunn til å gå i vinterdvale for deg som har hagedilla.

Selv om mange begynner å bli klare for å pakke grønne fingre i varme vanter, trenger du fortsatt ikke legge vekk hagehanskene. Du kan nemlig gi høsten en glød av farger ved å pynte med høstblomstrende stauder.

Hvilke stauder blomstrer om høsten?

Høstblomstrende stauder gir hagen et vakkert preg, samtidig som det gir håp om en lang og fin høst. Ved å sette sammen ulike typer stauder kan du gi et elegant liv til potter og krukker, både i hagen og på terrassen. Dette er staudene som blomstrer om høsten og tåler gjerne en frostnatt eller to:

Høstanemone 

Denne hardføre, løvfellende stauden kom i handel i Norge for omtrentlig 100 år siden fra Kina og Japan, og regnes som en oldemorstaude. Høstanemone er en vakker sentblomstrende staude som danner en tett tue med bladverk og blomster som vokser oppover på høye stilker. Som oftest kommer de med lyserosa blomster, men finnes også i hvit og i mørkere rosa-lillafarger. Høstanemone trives best i fuktig jord og derfor bør du tilføre rimelig med vann jevnlig - men ikke for ofte.

Høstfloks

Den flerårige stauden høstfloks kom til Norge fra Nord-Amerika på slutten av 1700-tallet, og var en svært vanlig hageplante før i tiden. Denne hardføre stauden kan bli mellom 50 og 150 centimeter høy, og har bredt elliptiske til lansettformede blader og store, hvite, røde eller lilla blomster. Høstfloks trives i næringsrik, fuktig jord og blomstrer ikke før i slutten av august, men til gjengjeld står den lenge og blomstrer helt til frosten kommer. Plantene vokser seg kraftigere år for år, og gamle røtter kan deles og plantes om med noen års mellomrom.

Høstaster

Asters er en stor plantegruppe på omtrent 250 arter som fordeler seg på to store planteslekter; den europeiske Aster-slekten og den nordamerikanske Symphyotrichum.

De fleste høstblomstrende plantene under gruppebetegnelsen "høstasters" kommer opprinnelig fra Nord-Amerika. Høstaster brukes ofte i sammenplantinger på høsten på grunn av den lange blomstringstiden. Planten sprer seg lett og må derfor holdes under oppsikt slik at den ikke fletter seg inn i naboplanter. Høstaster trives i lett, næringsrik og varm jord. Visste du forresten at aster betyr stjerne?

Gi høsten en glød av farger ved å pynte med høstblomstrende stauder

Oktoberbergknapp 

Som navnet tilsier blomstrer oktoberbergknapp sent om høsten, og er på sitt vakreste når du trodde at hagesesongen var over. Den trives best i sol og på en godt drenert vokseplass. Dersom du har overflod av oktoberbergknapp kan du skjære av noen stilker og gi bort en bukett om du skal på besøk til noen. De kommer til å få en bukett som gleder lenge, for selv om de er avskårne vil blomstene holde lenge.

Andre høstblomstrende stauder

Det finnes masser av flotte stauder for denne årstiden: Bakkestjerne, gullris, gullsolhatt, gjerdesolhatt, glanssolhatt, klaseormedrue, kinasøte, kattehale, hestemynte, praktsolbrud, praktsolhatt, prydkattehale, purpursolhatt og alunrot.

Slik steller du høstblomstrende stauder

Spør du en gartner om stell av stauder, vil du nok høre at det er de enkleste plantene du kan ha. Så lenge du gir dem nok vann og lys, vil resten gå av seg selv. Plasser staudene ute i krukker, potter eller blomsterkasser, og bruk gjerne plantejord pluss som er utmerket til denne type planting. Husk også god drenering.

Selv om hagen ofte begynner å se trist ut på høsten, er en dekorativ krukke med vakre stauder nok til å live den litt opp. Har du ikke ryddet bort hagemøblene kan du ta på deg en ekstra genser og ta med et varmt pledd og sette deg ute i høstsola.

Lykke til med høstblomstrende stauder, og nyt høstdagene i fulle drag.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem