Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Krukkeplanting på høsten

Krukker med fargerike planter ved inngangspartiet eller på terrassen kan forlenge sommeren og gi et koselig syn på høsten. Her får du gode tips og råd til hvordan du skal plante i krukker på høsten.

I Norden er den varme årstiden den korteste, og sommerblomstenes liv er derfor hektisk. Men selv om sommeren er på hell og den overdådige blomsterflor gir opp, er det ikke over for de flotte sensommerblomstene. Ved å plante i krukker kan du skape god stemning på høsten også.

Ved å plante i krukker kan du skape god stemning ved inngangspartiet og terrassen på høsten!

Hva kan du plante i krukker?

I tillegg til lyng og høstblomstrende stauder er utvalget av hva du kan plante i krukker stort – for nesten alle planter kan plantes i krukker og kasser, og løsningene er både varierte og utallige. Når du skal handle planter bør du tenker på holdbarheten. Dersom du skal plante flere blomster i en krukke er det viktigste at den mest dominerende planten i krukken holder lengst. De andre som kun er der for helheten kan byttes ut om de ikke holder like lenge.

Høstaster med sine blå, lilla, rosa og hvite farger, samt pyntekål og prydgress har nydelige høstfarger og spennende struktur. I krukker på sensommer og høst er sølvtråd fin å bruke. Den består av sølvaktige grener som danner en rund ball, og har både en dekorativ farge og vekst. Cyclamen, også kjent som alpefiol, er en tidløs vinterblomst som kommer i flere farger og passer til krukkeplanting på høsten. Til tross for navnet kommer den ikke fra alpene, men Midtøsten og Hellas.

Uansett hvilke blomster du går for, kan det også være fint å plante noen grønne planter sammen med disse. Eføy er et fint eksempel. Dette er en eviggrønn og klatrende vedaktig plante. Men for å lykkes med krukkeplanting er det viktig å legge forholdene til rette for et vellykket resultat.

For å lykkes med krukkeplanting er det viktig å legge forholdene til rette for et vellykket resultat!

Hvordan plante i krukker på høsten?

For det første er størrelsen på krukken viktig. Den må nemlig romme nok plass til dreneringskuler og jord, i tillegg til plantene. Dersom du planlegger å la krukken stå ute hele året er det en fordel om den er frostsikker. I tillegg bør det være hull i bunn av krukken for å sørge for god drenering. Det er også en fordel med føtter som løfter den opp, og gir luft fra undersiden.

Slik planter du i krukker på høsten:

  • Rengjør krukken. Uansett hvor trendy det er med skitne krukker, er det viktig å starte med å rengjøre den på innsiden. Blomstene dine kommer nemlig til å sette pris på en ren krukke.
  • Fyll på med dreneringskuler. Hageland Dreneringskuler er velegnet til krukker og verandakasser. Legg et 5-10 centimeter tykt lag med dreneringskuler i bunnen av krukken.  
  • Fyll deretter jord. Hageland Plantejord Pluss er velegnet som vekstmedium til planter og blomster i krukker, potter og blomsterkasser. Den består av omdannet torv, sand, kompostert bark og økologisk produsert naturgjødsel.
  • Gjødsel er viktig. Kugjødselkompost inneholder all næringen planter trenger for frodig vekst og trivsel. Bland gjerne litt kugjødsel med plantejorden. Og husk å gjødsle underveis, for dette er nemlig den beste hjelpen plantene dine kan få, og det vil gi dem et godt liv.
  • Krukken er klar for planting. Det er viktig at rotklumpen er godt dekket av jord. Trykk jorden sammen, men pass på at det ikke blir for hardt slik at røttene fortsatt får rikelig med oksygen.
  • Vann jevnlig. Det er viktig å vanne godt før temperaturen går mot null, og ikke la plantene tørke ut. Hvor mye du bør vanne kommer an på hvilken type plante du har. Stikk fingeren i jorden før du skal vanne, så du ikke vanner en allerede fuktig plante. Det kan føre til drukning.
  • Gi plantene tid. Plantene bør plantes så tidlig som mulig på høsten slik at de gradvis kan venne seg til kjøligere temperaturer

Hvordan stelle med krukkeplanter?

Å stelle med krukkeplanter er en enkel sak. Det er ikke mye du trenger å gjøre.  De vil holde seg i samme størrelse hele tiden, og så lenge du sørger for å vanne dem og tilføre næring dersom det blir nødvendig, vil de se fine ut og trives.

Ta turen innom din nærmeste Hageland for å se utvalget av flotte høstplanter. Kanskje får du mer inspirasjon til hvordan du kan forlenge blomsterlivet i hagen utover høsten. Lykke til med krukkeplantingen!

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem