Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Vårlengsler? Sett vårblomstrende løk nå!

Ønsker du deg en vakker hage eller balkong til våren, kan du legge grunnlaget allerede nå. Med utgangspunkt i ulike vårblomstrende løk og litt fantasi er du allerede godt i gang. Blomsterløken bør settes i løpet av oktober eller i god tid før frosten kommer, slik at den får dannet røtter. Det er mye å velge mellom, og hver blomsterløk har sin egen blomstringsperiode. Er du oppmerksom på dette kan du få gleden av blomstrende løker i månedsvis.

Måneder med flott blomstring

Hver blomsterløk har sin egen blomstringsperiode. Hvis du tar hensyn til dette, kan du nyte løk i blomst helt fra de første vår månedene.

Vinterblom (Eranthis) og snøklokke (Galanthus nivalis) blomstrer først. Dette er de første vårtegnene, som man alltid fryder seg over å se. Deretter følger krokus, snøstjerne (Chionodoxa), narsiss og de tidligste tulipansortene. I april og mai står perleblomstene (Muscari), tulipanene og de imponerende keiserkronene (Fritillaria) for tur. Prydløk (Allium) og rutelilje (Fritillaria melagris) blomstrer fra midten av mai til langt ut i juli. Som du ser så kan du glede deg over de mest praktfulle farger i et halvt år bare du velger riktig.

Blomsterløk rett i jord – slik gjør du

Setting

Sørg for at jorda er helt løs og bland den eventuelt med kompost før planting. Grav et plantehull og sett de store løkene i hullet med spissen opp. Små løk kan strøs utover.

Settetidspunkt

Vårblomstrende løk kan settes fra september til november. Prøv imidlertid å plante før frosten setter inn, slik at løken får dannet røtter.

Settedybde

Det finnes en tommelfingerregel for settedybde: Sett en løk tre ganger så dypt som den selv er høy. Er løken 2 cm høy skal den settes i et hull som er 6 cm dyp. For store løk som narsisser og hyasinter vil dette si ca. 15-20 cm dybde. For mindre vekster som snøklokker og krokus er plantedybden ca. 5-10 centimeter.

Setteavstand

Store blomsterløk trenger større mellomrom enn små løk. Store løk settes med et mellomrom på gjennomsnittlig 12 cm, små løk med et mellomrom på gjennomsnittlig 5-7 cm. Mellomrommet eller antallet per kvadratmeter, er også avhengig av hvilken virkning man ønsker å oppnå.

For å gi et naturlig preg varierer du avstanden mellom løkene. Nøl ikke med å sette en enkelt løk litt lenger unna. Ønsker du derimot heller et jevnt blomsterteppe? Sett løkene med regelmessig avstand i forhold til hverandre.

Jordsmonn og drenering

I sandjord føres regnvannet ganske lett bort. Leirjord har derimot tendens til å holde seg fuktig i lang tid. Løk liker ikke å stå vått, så hvis de står i leirjord må du sørge for god drenering. Leirjord kan du gjøre lettere ved å blande inn sand eller kugjødselkompost. En annen mulighet er å strø litt fin singel eller grov kattesand i plantehullene før du setter ned løkene.

Vann og frost

Vann løkene i tiden rett etter planting. Dette stimulerer rotveksten. Jo tidligere røttene dannes, desto raskere tåler løken frost og kulde. Vanningen kan stanses så snart høstregnet setter inn.

Etter blomstring

Mange vårblomstrende løk kan bli stående i jorda etter at de er avblomstret. La dem være i fred og gi bladene anledning til å visne av seg selv. De vil da blomstre for fullt året etter. I den forbindelse er det helt nødvendig å gjødsle. Gi gjødsel – organisk eller kunstgjødsel – så snart løkene kommer opp av jorda og gjenta dette rett etter blomstringen.

Ta turen innom din nærmeste Hageland for å se det store utvalget av blomsterløk. Lykke til med løkleggingen!

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem