Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

De vakreste juleblomstene

Desember er måneden der vi koser oss ekstra mye, men det betyr ikke at du skal legge vekk de grønne fingrene. Stuen kan nemlig fylles med vakre blomster. Hvilke du skal velge og hvordan du får juleblomstene til å trives, kan du lese om her.

Julestjernen kom for fullt til Norge i 1960, og har siden den gang vært den mest solgte juleblomsten. Var du klar over at den til og med har sin egen dag? 12. desember er julestjernedagen. Selv om julestjernen er tradisjonsrik, finnes det nok av vakre juleblomster å velge mellom. Dette er noen av dem:

Amaryllis

Amaryllis har sin opprinnelse i Sør-Amerika og blir en stadig mer populær juleblomst. Den kan brukes både som potteplante og snittblomst. Amaryllis vokser raskt om den får mye varme, lys og vann, og om du ønsker at den skal holde lenger kan du plassere den på en kjøligere plass om natten. Blomsten har en tendens til å lene seg mot lyset. Derfor kan det være en ide å snu potten rundt med jevne mellomrom, eller kjøpe et stativ som støtter den.

Azalea

Azalea har sin opprinnelse i Øst-Asia og var en av de tidligste juleblomstene som tålte trekkfulle og kjølige hus. Den kommer i flere farger, men rød er den som blir mest solgt når det nærmer seg jul. Viser du Azalea omsorg og kjærlighet, vil du få glede av den lenge. Den bør plasseres lyst, men ikke i direkte sollys, bør vannes når den er lett tørr, men ikke tørke helt ut for da visner den. Azalea foretrekker å ha det litt kjølig, men tåler også stuetemperatur. Til våren kan du også velge å plante den ut.  

Viser du Azalea omsorg og kjærlighet, vil du få glede av den lenge

Ildtopp

Ildtopp har sin opprinnelse fra Madagaskar og er en storselger til jul. Den er lettstelt og brukes ofte i julekurver grunnet den gode holdbarheten sin. Selv om den i likhet med andre planter setter pris på lys, klarer den seg nesten overalt, i tillegg til at den tåler varme stuer svært godt.

Phalaenopsis

Phalaenopsis-orkidéen er lettstelt og har god holdbarhet. Ikke minst passer den perfekt for de som ønsker å pynte med hvitt til jul, men den kommer også i lilla. I og med at Phalaenopsis har opprinnelse fra Asia og Australia syns den norske vintre blir for mørke, og setter derfor pris på mye lys. Når du skal vanne blomsten bør du gi den en vask og la den renne vannet av seg før du setter den tilbake i potten. For å forlenge levetiden kan du gi den litt gjødsel innimellom.

Perfekt for de som ønsker å pynte med hvitt til jul

Julerose

Julerose er en forholdsvis ny blomst på det norske julemarkedet. Julerosen er egentlig en staude som blomstrer tidlig på våren, og noen ganger blomstrer den til og med før snøen har forsvunnet. Er du vant til å ha julestjerne hjemme, så kan du tenke over at julerosen skal ha den motsatte behandlingen. Den liker å stå kjølig, kan tørke lett mellom vanningene og bør ikke stå i vann. Julerosen tåler å stå ute om vinteren, og kan være en fin velkomstblomst på trappa. Når våren endelig kommer, kan du plante den ut. Det kan du gjøre selv om den visner ned. Så lenge du husker å vanne den vil den våkne opp til nytt liv på våren.

Julekaktus

Julekaktusen kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men har vært dyrket i Norge i over hundre år. Den blomstrer på den mørkeste tiden av året og kan gi en god, eksotisk følelse midt på vinteren. Julekaktusen er nok den mest lettstelte juleblomsten du kommer til å ha i hus, og passer godt for de som ikke alltid husker å stelle med blomstene sine. Den liker halvskygge og bør tørke ut mellom hver gang den vannes. Julekaktus kommer i sjokkrosa og rødrosa, og gir fine farger i hjemmet.

Svibel

Svibel kommer opprinnelig fra Sørøst-Europa og er veldig mye blomst for en liten penge. De små stjerneformede blomstene på stengelen dufter sterkt og kan fylle et helt rom med juleduft. Til jul er den spesielt populær i hvitt, blålilla og rosa, men kommer i flere farger. På lik linje med de fleste juleplanter, er også Svibel giftig – og noen kan ha allergi mot dem. Blomsten er lett å få til, og har i utgangspunktet all næringen den trenger i løken sin. Merk deg også at den bør vannes sparsomt. Du kan også forlenge blomstringstiden ved å plassere den kjølig om nettene.

Slik steller du juleblomstene

Blomster hører med når vi pynter til jul og skaper en innbydende stemning i hjemmene våre. Å få noe friskt og levende inn er kanskje spesielt viktig for oss når det er vinter og kaldt ute. Men i desember måned er stuene våre mørke, varme og tørre. Det er ikke spesielt plantevennlig, og du må vite hvordan du skal stelle med juleblomstene dine for at de skal trives. Derfor har vi en liten liste med generelle tips for stell av juleblomster:

  • Juleblomster tåler ikke frost – sørg derfor for at blomstene er godt pakket inn før du går ut i kulden med dem.
  • Foruten Azalea, vil alle juleblomstene trives i normal stuetemperatur. Men plasserer du dem kjølig om nettene, kan du forlenge blomstringstiden. Dette gjelder spesielt snittblomster.
  • Alle juleblomstene klarer seg uten ekstra gjødsel frem til senvinteren.
  • Vanning kan bli en utfordring for mange. Alle juleblomstene trenger jevn vanning der jorden må tørke opp innimellom, men hvor mye du må vanne er avhengig av hvor varmt du har det i stuen.

Velkommen til din nærmeste Hageland for en hyggelig julehandel. Hos oss finner du det du trenger av juleplanter, samtidig som du kan få gode tips og råd fra våre gartnere – og ikke minst mye inspirasjon til jul.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem