Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Det tradisjonsrike juletreet

Den friske grønnfargen og herlige duften av granbar, er noe mange ser på som selve julesymbolet. Vi har alle våre tradisjoner, men å velge et juletre, frakte og ikke minst pynte det, kan være spesielt for veldig mange.

Det tas inn, settes i en trefot og pyntes ofte kvelden før julaften – ja, vi snakker selvfølgelig om juletreet. Vi pynter det med julekurver, lenker laget av fargerikt papir, små figurer, snorer med små flagg, julekuler i alle farger, og annet. Vi har alle forskjellige tradisjoner når det kommer til juletreet, men juletre – det skal vi ha. For mange er det faktisk helt utenkelig å ikke ha grønne glitrende tre i stua. Men hvor kommer denne tradisjonen egentlig fra?

Historien om juletreet

Allerede fra 1500-tallet var det vanlig å pynte juletrær i Tyskland. Det startet med å pynte utendørs og i offentlige lokaler, men det tok ikke lang tid før skikken spredte seg til private hjem. I løpet av 1700-tallet hadde juletreet blitt vanlig hos tysk adel og borgerskap.

Først i 1822 kom skikken med juletre til Norge

Juletreskikken spredte seg rundt om i Europa, og vår kjære nabo, Sverige, var først ute i Skandinavia. Så tidlig som 1741 pyntet de juletre på Stora Syndby gård i Södermanland. Og i 1808 på Syd-Skjælland i Danmark, pyntet Wilhelmine Holstein et juletre med lys for å glede datteren sin.

Først i 1822 kom skikken til Norge. Den gang var det kun prester, storbønder og annet fintfolk som hadde et tre i stua. Det tok omtrent 90 år før juletre ble et alminnelig innslag i de aller fleste norske hjem.

Visste du forresten at det ikke er uvanlig at byer gir juletrær i gave til hverandre? Siden 1947 har Oslo kommune årlig gitt et juletre til London som plasseres på selveste Trafalgar Square. Også Trondheim kommune sender et juletre hvert år – det går til Hamburg og settes opp på rådhusplassen.

Siden 1947 har Oslo kommune årlig gitt et juletre til London

Ulike juletrær

Å velge juletre er en tradisjon for mange, og utvalget som møter oss når vi er på jakt etter det perfekte juletreet er stort. Selv om de fleste velger gran, finnes det forskjellige typer å velge mellom. Blant de ti ulike artene finner vi blant annet nordmannsedelgran, fjelledelgran og furu. Dette er forskjellen på de ulike trærne:

  • Vanlig gran – Er juletreet for de fleste nordmenn, og dyrkes nesten overalt i landet. Det lukter godt og sterkt, har reisende grenvinkel med 1-2 centimeter lange, spisse og mørke nåler. Vanlig gran har et litt annet nålefeste enn edelgrantypene og drysser derfor en del, men hvis du er flink med stell og vanner godt kan du unngå dette.
  • Nordmannsedelgran – Med sin fine mørkegrønne farge på barnålene og gode struktur er dette et meget vakkert juletre; tett, fint og skinnende. Normannsedelgran kan i god stuetemperatur stå opptil 10 uker før det begynner å drysse. I tillegg er treet stort sett duftfritt.
  • Fjelledelgran – Er godt egnet som juletre og er et smaltvoksende tre som ikke tar så mye plass. Det har en aromatisk duft og kommer i alle nyanser fra grønt til blåaktig. Fjelledelgran dyrkes over store deler av landet, er svært hardfør og drysser lite. Det kan faktisk stå i stuetemperatur i syv uker før det drysser.    

  • Furu – Med sin gode furunålduft og holdbarhet på nålene, er det synd at furuen har blitt juletreet for spesielt interessert. Treet har ofte en mer asymmetrisk form enn grantrær, og kan deles i to kronetyper – smal og bredkronet. Det er den smale sorten som er best egnet som juletre. Nålene er mellom 2-6 centimeter lange og sitter sammen to og to.

Hvordan bevare juletreet

Det er ulike meninger om hvordan det perfekte juletreet er, men fellesnevnerne er som regel at treet ikke drysser, er tett og fint, passer inn i stuen og ikke er for dyrt. Men uansett hvordan ditt perfekte juletre ser ut, er det viktig å stelle og pleie det riktig. Her er en liten huskeliste over hva du må tenke på:

  • Hjemtransport – Etter å ha valgt et juletre må du frakte det hjem. Folk flest tror det bare er å feste det på taket og kjøre avgårde, men det er viktig å huske at treet blir veldig kuldeeksponert og kan tørke raskere. Derfor må du dekke til treet under transport. Bruk gjerne en sort søppelsekk og plasser den slik at sekkens åpning vender bakover.
  • Insekter – Tar du en nærmere titt på juletreet vil du oppdage en del småkryp. Pass derfor alltid på å få med deg et friskt tre hjem, og ikke minst riste det godt før du tar det med inn. Du burde droppe kjemiske sprøytemidler da gassene er farligere enn de små krypene som sitter i greinene.
  • Akklimatisering – Et avskåret tre som har stått i vinderkulden, må tilvennes inneklimaet gradvis før du plasserer det i stuen din. Det kan være så mye som 30 graders forskjell om du tar treet rett inn, og det vil resultere i varmesjokk og at nålene raskere faller av. Dersom du ikke har en kjellerbod eller garasje, bør du oppbevare treet i entéen en stund før du tar det helt inn.
  • Vanning – Du må sørge for at treet får godt med vann, og vannet bør være svært varmt. Etter akklimatiseringen vil du hindre kvaedannelse og tilstopping om du tar treet i varmt vann.

Personlig juletre

Nostalgi og tradisjon preger julen til de fleste, men tradisjoner går også i trender. Ønsker du et klassisk juletre med den tradisjonelle stilen kan du kle juletreet med pepperkaker, papir, kjegler og kurv. Du kan blande både lys og farger, og hvor mye eller lite du vil ha på, er helt opp til deg.

Men det er ikke slik at alle elsker nisser og glitter, og da er det mulig å tenke utenfor boksen og pynte juletreet med sin personlige stil. Ønsker du en strammere stil, kan du minimere fargene på pynten til et par-tre. Du trenger heller ikke å sette treet i en klassisk juletrefot. Hva med å ha det i en krukke eller en vase? Kun fantasien setter grenser, og du bestemmer selv hvordan din jul skal se ut.

Kom innom din nærmeste Hageland for det perfekte juletreet. Her får du også gode tips og ikke minst massevis av inspirasjon. God jul!

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem