Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Lag din personlige advent

Advent er ventetiden før den magiske julehøytiden starter, og mens vi teller ned til jul er det hyggelig å pynte opp hjemmene våre med blomster, lys og tilbehør. Her finner du våre tips til hvordan du kan gjøre adventstiden personlig.

Når dagene blir kortere og nettene blir lengre, og temperaturen kryper nedover, er det få ting som er mer koselig enn å tenne lys og fyre i peisen. Adventstiden bærer preg av kos, forventninger og ettertanke, og mange bruker hele desember på å bygge opp julestemningen og glede seg.

Flere av oss velger å starte de tradisjonelle juleforberedelsene tidlig, og det er lov til å være nostalgisk og la adventstiden preges av barndommens juleminner. Syns du det er for tidlig for hjemmelaget gløgg, kan litt kardemomme i ettermiddagskaffen spre duften av jul i heimen før vi mottar julen med all dens varme og glede med åpne armer.

Hva er advent?

Advent er en kristen høytid som markerer ventetiden til jul. Navnet kommer fra latin og betyr «(Herrens) ankomst». Siden slutten av 400-tallet har vi brukt advent som navnet for denne ventetiden. I 2016 er 27. november første søndag i advent.

Det er lov til å være nostalgisk og la adventstiden preges av barndommens juleminner

For å sikre åndelig forberedelse til feiringen av Jesu fødsel, har faste vært en del av adventstiden siden omtrent år 480. Da ble det bestemt at man skulle faste hver mandag, onsdag og fredag i advent. Disse fastereglene praktiseres fremdeles av mange katolske land. I protestantiske land har ikke reglene hatt stor betydning siden 1500-tallet, men i det norske bondesamfunnet var det likevel innskjerping på kostholdet i ukene før jul.

Vær kreativ i adventstiden

Visste du at fram til andre verdenskrig var det vanlig at advent kun ble markert i kirkene? Det kan være vanskelig å tenke seg, med tanke på at feiringen av jul står sterkt i Norge og det har blitt vanlig å pynte hjemmene våre i adventstiden. For folk flest er det viktig å opprettholde de gamle tradisjonene. Det kan være i form av en adventskalender laget av kryddernellik i appelsinen, pepperkakebaking med ungene og juleverksted der man lager dorullnisser og julepynt.

I mange hjem finner vi også adventslysestaken, og for hver søndag i advent tenner vi et nytt lys mens vi leser et vers om advent. Begynner du å bli lei den gamle lysestaken din? Hvorfor ikke være kreativ og lage din egen i år? Selv om lilla ofte blir brukt som adventsfarge, kan du velge den fargen som passer interiøret ditt.

Lag en personlig adventsstake

Å lage egen adventsstake kan høres vanskelig ut, men er faktisk en av de enkleste dekorasjonene du kan lage. Alt du trenger er fire lys av eget valg, det du ønsker å sette lysene på og dekorasjonsmateriale.

Du kan bruke alt du vil til å lage en adventsstake; fat, potter, kakeformer, trekubber – ja, hva enn du kommer på. Bruk bånd, kuler og kongler i tillegg til flotte juleblomster, som for eksempel: Svibel, julerose, julekaktus, azalea, ildtopp, St. Pauliaog rosa og hvit julestjerne. Selv om blomstene er flotte å bruke i adventsstaken, kan de også fungere som dekorasjon på bordet. For å gjøre det litt mer spennende kan du bruke alt av små grønne planter.

Vær kreativ og gjør advent til din egen. Kom innom din nærmeste Hageland for det du trenger av utstyr, og ikke minst inspirasjon. Lykke til, og god adventstid.

Foto: Floradania

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem