Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Morsdag - søndagen i februar da mor skal feires

Det blir feiret morsdag i over 50 land, og i år er søndag 11. februar morsdag her i Norge. Det betyr at unge og eldre mødre får litt ekstra oppmerksomhet på denne dagen, og blomster hører selvfølgelig med til morsdag. Hvorfor ikke velge en bukett med fargeglade blomster eller noen søte blomstrende potteplanter? Uansett hvilken blomst du velger vil det garantert bli satt pris på, for å gi blomster blir aldri feil.

Her får du noen tips til gode blomster som virkelig varmer på morsdagen midt i en kald februar:

Engelsk pelargonia (Pelargonium x domesticum) eller stuepelargonia som den også heter har små, krusede bladene og fargestrålende blomstene som signaliserer romantikk og nostalgi. Plasseres lyst, men ikke dirkete sollys. Trenger mye vann, men skal tørke opp mellom hver vanning. Hvis stuepelargonia tørker ut, vil knuppene falle av og bladkantene brune og tørre. Bør gjødsles i vekstperioden (mars- september) hver 14. dag med vanlig gjødsel for potteplanter. Så snart faren for frost er over kan blomstene plantes ut som hage, terrasse og balkongplante. 

Stuehortensia (Hydrangea macrophylla) med sine enorme blomstreklaser i vårlige farger er en plante som passer godt å gi til morsdagen. Dette er en plante som trenger lys, men ikke direkte sollys. Hortensiaen ønsker at jorden holdes fuktig til enhver tid. Gi gjerne blomsten litt dusj av og til. Den bør få næring annen hver uke fra februar til oktober. Surjordsnæring er ideelt, men vanlig gjødsel for stueplanter er også godt egnet for hortensia. I tillegg bør visne blomster klippes bort underveis. 

Les mere om Hortensia - både potteplante og hageblomst

Calandiva (Kalanchoe blossfeldiana "Calandiva") Calandiva har en romantisk og varm utstråling og er godt egnet som er morsdagsblomst. Calandiva skal passes på samme måte som Ildtopp. Planten krever derfor begrenset stell, men bør helst stå et lyst sted. I motsetning til mange andre potteplanter kan Calandiva stå i direkte sollys. Planten kan tørke opp mellom vanningene, men ikke tørke ut. Om sommeren kan Calandiva også brukes som hage, terrasse og balkongplante.

Orkidé er en meget populær plante med et hav av mangfold; det finnes over 30.000 arter og mer en 105.000 hybrider av orkidéfamilien.

Den mest populære av alle er Phalaenopsis, kanskje ikke så overraskende da planten finnes i alle størrelser og farger, er lett å stelle og har sesong hele året. 

Orkideer skal stå lyst, men ikke i direkte sol. De skal ha vann, gjerne en skikkelig gjennomvanning én gang i uken. Husk å helle av overflødig vann -orkideer liker ikke å bli våte på bena. De kan gjerne dusjes, slik at både bladene og luftrøttene blir våte.

Grønne planter er i vinden som aldri før så hvorfor ikke overaske mor med en trendy grønn plante til morsdagen? Grønne planter gir rommene liv og forbedrer luften vi puster i. 

Grønne planter tilfører oksygen og holder luftfuktigheten på et sunt nivå i den ellers så tørre stueluften.

Å ha «grønne fingre» er ikke nødvendig for å ha frodige planter. Det gjelder bare å huske at planter er levende ting og trenger litt pleie. Det største problemet er at vi vanner plantene for mye, så stikk fingeren i jorda og kjenn etter. 

LES OGSÅ: Slik lykkes du med grønn planter

 

Gi en vakker blomsterbukett til mor

En av snittblomstene som har sin høysesong nå, er tulipanen. Tulipaner finnes i så mange ulike farger og former att det er lett å finne noe som passer. Hele buketten kan bestå av bare tulipaner, men tulipanene kan også blandes med andre blomster og grener for å gi et mer vårlig uttrykk. Her er det bare å bruke fantasien, for med tulipaner er alt lov.

​Tips til tulipaner:

 • Kjøp tulipaner med god utviklet knopp, pass på at knoppene har farge.
 • Ta av papiret rundt tulipanene, men la plasten være på de første timene.
 • Snitt tulipanene rett over, helst under rennende vann.
 • La tulipanene stå kjølig i en ren vase med lunkent vann de første timene.
 • Ta så av plasten rundt tulipanene og sett dem i kaldt vann.
 • Bruk gjerne holdbarhetsmiddel for løk-blomster.
 • Sett tulipanene kjølig om natten, da vil de vare lengre.
   

LES OGSÅ: Miks og match med sesongens tulipaner

Roser er en av de mest populære snittblomstene vi har, blir brukt til alle anledninger, og er derfor selvskreven i morsdagsbuketten!

Tips til roser

 • Sett rosene i vann så snart som mulig. Pakk nederste del av stilkene inn i vått papir med plast rundt dersom det tar litt tid før de kommer i vann.
 • Fjern bladene nederst på stilken. Blader i vannet fører til flere bakterier og redusert holdbarhet.
 • Bruk rene vaser. Bakterier er vanligste årsaken til at rosene henger etter kort tid.
 • Roser som ikke er skråskjært snittes før de settes i vasen.
 • Bruk holdbarhetsmiddel i vannet. Et holdbarhetsmiddel skal gi næring til blomstene og har i tillegg bakteriedrepende effekt. Følg anvisningen på posen.
Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem