Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Pynt med blomster, gresskar, bær og frukt til halloween!

Det er snart tid for den desidert skumleste kvelden i året, der barna kler seg ut som zombier, hekser, spøkelser, skjeletter, demoner og vampyrer. Forventningsfylte og fnisende ringer de på dørene i nabolaget, og snart er det din tur: “Knask eller knep?”

Men hvorfor er det bare barna som skal ha det gøy når det er halloween? Hvorfor ikke samle foreldrene til barna som går sammen med dine til hjemmet ditt, som   pyntet og kledd i halloweenfarger?

Hvorfor heter det halloween?

Halloween har eksistert lenger i Norge enn du kanskje tror. Det har nemlig bare “skiftet navn” fra allehelgensaften, og feires hvert år den 31. oktober.

Det var kelterne som startet halloween for mer enn 2000 år siden, og dette var deres høsttakkefest og nyttårsaften på én gang: På den siste kvelden i oktober døde det gamle året, og det nye begynte den første dagen i november. Dagen markerte også slutten på innhøstingen og den lyse sommeren, og begynnelsen på den mørke vinteren. Akkurat i denne overgangen mellom det gamle og det nye året så underjordiske og spøkelser sitt snitt til å dukke opp og ødelegge avlingen som nettopp hadde kommet i hus.

For å skremme dem bort tente bøndene store bål, og for ikke å bli gjenkjent tok de på seg masker når de gikk ut av huset for å samle inn ved til bålene og mat til festen hos naboene. Og slik startet tradisjonen med det som senere ble utkledning og spørsmål om godterier.

Gresskar egnet seg mye bedre til å holde de onde åndene unna

Hva gresskarene har med halloween å gjøre? Opprinnelig satt kelterne fyr på neper mens de gikk ute denne kvelden, men da etterkommerne emigrerte til USA på 1800-tallet fant de ut at gresskar egnet seg mye bedre til å holde de onde åndene unna…

Lag gresskarlykt på 1-2-3!

Ingen halloween er komplett uten en eller flere gresskarlykter. Noen er rene kunstnere i å skjære ut skremmende ansikter, men om du ikke har gjort dette før - det er såre enkelt, og det skal ikke mye til før lykten ser bra ut. Hemmeligheten er å markere med tusj der du skal skjære. Resten går omtrent av seg selv.

Og slik gjør du det:

  • Tegn ansiktet eller det mønsteret du vil på gresskaret
  • Bruk kniv til å skjære av toppen - som du tar vare på
  • Grav ut innmaten med en stor skje
  • Skjær ut ansiktet eller mønsteret
  • Sett inn et telys, legg på lokket - og voilá!

Du kan også se fremgangsmåten her.

Halloweenblomster

Halloweenfargene fremfor noen er svart og oransje - sistnevnte kan vi nok takke gresskaret for. Ulempen er at svarte blomster er ekstremt sjeldne, og årsaken er den samme som hvorfor du nødig går med svarte klær når det er sol og sommer: Blomstene tiltrekker seg så mye varme og energi at de rett og slett dør av det.

La duk, pynt, potter og krukker være svarte, og bruke oransje blomster, bær og frukt

Det beste er derfor å la duk, pynt, potter og krukker være svarte, og bruke oransje blomster, bær og frukt. Da har du nemlig mange å velge mellom.

Ringblomst

Med sine store og vakre kronblader i sterke farger passer ringblomst perfekt på festbordet. Visste du at du også kan bruke ringblomst i mat? Strø kronbladene i salaten når den er ferdig, så får du en ekstra smak av sitrus.

Koralltue og prydpepper

Hvis du vil pynte med noe mer oransje enn bare blomster og gresskar inne og ute, er koralltue og prydpepper ypperlig. Koralltuen har små oransje bær, mens prydpepperen har små oransje frukter. Du kan pynte med dem i krukkene ute, og bærene og fruktene kan også brukes som dekorasjon på bordet.

Bærene og fruktene kan også brukes som dekorasjon

Begonia og ildtopp

Har du fremdeles noen ledige små potter igjen? I så fall passer begonia perfekt. De dufter fantastisk og tar seg godt ut både i vinduskarmen og ute sammen med gresskarene, koralltuen og prydpepperen.

Glem heller ikke ildtopp. Med sin artige form, klare farger og fine, små blomster er dette en selvskreven gjest på festen.

Snittblomster

Her vil jo alle som er oransje passe, og blant dem finner du roser, tulipaner, liljer, krysantemum og gerbera. For å sette en ekstra spiss på bordet og festen kan du ha vann med svart farge i vasene. Bruk også fantasien og lag pyntefat med minigresskar, kongler, løv, strarinlys, koralltuebær og prydpepperfrukt.

Og da skulle vel alt være klart for tidenes halloweenfest for store og små? Husk at gresskarlyktene gjerne kan brenne hele natten slik at de onde åndene holder seg unna, men resten av plantene bør tas inn når festen er over: De er nemlig ikke spesielt glade i kulde. God halloween!

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem