Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Bringebær - her er de beste sortene

Bringebærplanten stammer fra Midt-Asia og kom til Norden i starten på 1700-tallet. I Norge skiller vi mellom villbringebær som vokser vilt i naturen, og hagebringebær. De ville bringebærene er mindre, men har en sterkere aroma enn hagebringebær. I Norge er det mest vanlig med røde bringebær, men det finnes også bringebær som er svarte, gule, oransje og hvite.

Bringebær er en god kilde til vitamin C

Bringebær er en god kilde til vitamin C, og har i tillegg et høyt innhold av kostfiber. Altså er det både sunt og deilig når du kan plukke egne bringebær i hagen, og det er svært enkelt å få til å dyrke bringebær. Det beste er kanskje å plukke å spise solmodne bringebær rett fra planten, men det finnes vel ikke den dessert som får en ekstra spiss med noen ferske bringebær på! Tenk også på en flott bløtkake med store røde bringebær. Man får jo vann i munnen av mindre…!

Hageland har plukket ut de beste sortene for norske forhold, og har du lyst på en krukke eller hekk med bringebærplanter, skal vi hjelpe deg med å finne sorten som passer best til din hage og ditt bruk.

Her er de noen av beste sortene for norske forhold:

Asker -  er en middels tidlig sort, modent i siste halvdel av juli, og som får små, lyserøde og runde bær. De har god smak som kan minne om villbringebær, men gir litt liten avling. Egner seg best til å spise ferskt. Er sterk mot sykdommer

Glen Ample – er den sorten som blir mest brukt i profesjonell dyrking av bringebær. Den har ikke torner, og har en kraftig og opprett vekst. Bærene er middels tidlig modne, lyserøde, store og med god syrlig smak. Det kommer mange bær på hver plante. Gode bær til sylting!

Tips: 
Små hvite makk er et vanlig problem i bringebær. De ligger inne i bringebæret når du tar dem av stilken. Om du ikke har så mange planter, kan det være lurt å plukke vekk de voksne billene som legger eggene på varme sommerdager i mai-juni, like før blomstring. Et annet tips er å legge et lokk over skålen du har plukket bærene i og sette dem kaldt. Da kryper makken opp og legger seg under lokket, og så kan du fjerne dem før du spiser eller sylter bærene!

Preussen – gammel tysk sort som har middels store, men søte bær med mild og god smak. Godt dessertbær. Preussen gir middels god avling, og er modne fra siste halvdel av juli. Sorten er god i kystnære strøk.

Stiora – er en ny norsk sort med avlange, røde bær med meget god smak. Plantene gir god avling, og de har god vinter-herdighet. Moderat vekst, og modne i siste halvdel av juli. Godt egnet både til å ferskkonsum, og til sylting.

Veten – denne sorten var tidligere hovedsort i bringebærdyrking i Norge. Bærene er mørke, store og kjegleformede bær. Svært godt syltebær, og er modent fra midten av juli. Er nok litt lite vinterherdig.

LES OGSÅ: Beskjæring av bærbusker​

Husk! Gjødsle bringebærplanter tidlig vår med 1 neve Hageland Helgjødsel til hver plante.

Ønsker du deg en bringebærhekk i hagen, så finner du deg et sted som er lyst og får godt med sollys. Bringebær kan plantes i alle typer hagejord, og du planter dem med ca 50 cm avstand til neste plante. Sett en stokk i hver ende av bringebærhekken, strekk ståltråd eller tau i to høyder, 70 cm og 1,5 meter over bakken, og på begge sider av hekken. Da får de lange og tynne stenglene støtte når det blåser. Gjødsle bringebærplanter tidlig vår med 1 neve Hageland Helgjødsel til hver plante. Gjenta gjerne gjødslingen når plantene blomstrer i juni. På ettersommeren når du har plukket bærene, klipper du vekk de stenglene som har båret bær. Disse har en lysere og gråere farge enn de nye og friske skuddene som skal komme med nye bær neste år. 

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem