Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Hageblåbær - velsmakende og sunne bær

Kan du tenke deg noe bedre enn å plukke store, velsmakende og svært sunne bær fra blåbærbusken i egen hage? De store bærene henger i store klaser fra starten av august, fulle av antioksidanter, og smaker himmelsk med fløte eller vaniljesaus! Ikke blir du blå på tennene heller, bærene er nemlig grønn-hvite inni. Blåbærplanten er også en vakker prydbusk med lysegrønt vakkert bladverk, fine hvite blomster i juni, fullt av blå bær i august-september, og vakre rød-gule høstfarger senere på høsten. Kan det bli bedre?

De nye sortene fra Baltikum tåler godt den norske vinteren

Hageblåbær er som mange frukttrær, de må ha andre sorter i nærheten slik at pollinerende innsekter skal overføre pollen fra sort til sort. Det er derfor lurt å plante 2-3 busker sammen for å få optimal bestøvning og mest mulig friske bær. I Hageland har vi plukket ut de beste sortene for norske forhold, slik at du skal få de beste bærene om du velger å plante blåbær hjemme i hagen, eller i krukken på verandaen.

Vi anbefaler følgende hage- blåbærsorter:

Bluecrop – er den mest utbredte sorten. Den gir stor avling, og plantene kan bli 150-180 cm høye. Bluecrop bør klippes noe for at bærene som er faste og lyseblå, ikke skal bli for små. Bærene er normalt modne i månedsskiftet juli/august. Sorten trives på de fleste steder.

Toro – sorten trenger noe lenger tid for å komme opp i full høyde, som er inntil 130-150 cm. Sorten er vinterherdig, og har kraftige greiner/skudd som tåler snøtrykk godt. Toro gir meget store bær, 2,5 cm +, og som kan veie fra 3-5 gram. Modning i begynnelsen av august.

Visste du at: 

Hageblåbær modnes ujevnt, så om du har flere ulike sorter, kan du høste blåbær i opp mot et par måneder.

Men obs, pass på fuglene, de elsker blåbær, og kan høste blåbærplanten din i løpet av en natt. Tipset er da å dekke plantene med bærnot når de første bærene begynner å bli blå.

Duke – bærene er av middels størrelse, ca 2 cm, og er meget gode spisebær med søt smak. De er modne i slutten av juli/begynnelsen av august. Sorten gir stor avling, og bærene holder kvaliteten bedre enn de fleste andre sorter, faktisk 2-3 uker i kjøleskapet. Busken kan bli ca 2 meter høy.

Chippewa – denne sorten blir ca 1 meter høy, og har fin og opprett vekst. Bærene er faste, lyseblå og av middels størrelse. Chippewa er vinterherdig og gir god avling. Modne bær tidlig i august.

Spartan – får ganske lyse, men noen av de største bærene av alle blåbærsorter. Smaken er søt og svært aromatisk. Busken er opprett, 1,5 meter høy, og med vakker høstfarge.

Chippewa – denne sorten blir ca 1 meter høy, og har fin og opprett vekst. Bærene er faste, lyseblå og av middels størrelse. Chippewa er vinterherdig og gir god avling. Modne bær tidlig i august.

Spartan – får ganske lyse, men noen av de største bærene av alle blåbærsorter. Smaken er søt og svært aromatisk. Busken er opprett, 1,5 meter høy, og med vakker høstfarge.

Blåbærsyltetøy fra egen hage på nystekte rundstykker smaker himmelsk!

Hageblåbær er i utgangspunktet en surjordsplante. Det vil si at den trives best i jord som har lav pH, gjerne rundt pH 4,5-5,5. Det er ikke alltid lett å vite hvilken surhetsgrad man har i havejorden hjemme, så vi anbefaler at når du planter Hageblåbær, så graver du et hull som er ca dobbelt så stort som rotklumpen. Du setter så planten ned i plantehullet, og fyller godt rundt med Hageland Rhododendronjord som er en surjord spesielt beregnet på Hageblåbær, Rhododendron og andre surjords-elskende planter.

Har du ikke egen kjøkkenhage med plass til blåbær, plant et par busker i bedet sammen med andre prydbusker. Der vil den også være et fint skue med hvite blomster på forsommer, masse deilige bær på ettersommer, og vakker høstfarge!

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem