Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Hvilke eplesort skal jeg velge?

Det finnes så mange sorter – hvilken skal jeg velge? Når du skal velge epletre har du mange muligheter både når det gjeler tidspunkt for høsting, farge på eplet, vekstkraft og herdighet. Utvalget er stort i Hageland, og du kan få epler som passer akkurat til din hage.

Alle epletrær blir podet, dvs. at en liten kvist av den sorten epletreet skal bli, blir satt inn mellom barken og veden på en grunnstamme som er mer herdig enn selve eplesorten. Denne kvisten gror sammen med grunnstammen, og 2-3 år etter podingen, er epletreet klart til å plantes. Da kan du se podestedet som en liten klump helt nede ved pottekanten av epletreet.

Når du har bestemt deg for å kjøpe et epletre, og tar turen til Hageland for å finne ditt tre, vil vi gjerne vite litt om hvor du har tenkt å plante treet. Er det vanlig hagejord, eller er det mye leire? Vil treet få mye lys, eller er det litt skyggefullt der det skal stå? Vil du ha et stort eller lite tre? Som du skjønner, det kan være lurt å ta en liten tur i hagen før du drar til Hageland der vi har valgt ut de beste sortene for norske forhold. Det som gjelder for alle eplesorter, er at de vil ha mest mulig lys for å få søtest mulig frukt, og for å forhindre angrep av soppsykdommer. Og så er det slik at bier skal befrukte blomstene på epletreet. Noen trær er det vi kaller for selvfertile, det vil si at de kan bestøve seg selv. Men langt de fleste trær må stå i nærheten av andre epletrær for å bli bestøvet. Hvilke sorter som bestøver hvem, vet vi det meste om i Hageland, slik at du skal være trygg på at det epletreet du kjøper, skal være det beste i din hage

Hageland anbefaler følgende sorter:

Tips: 

Gjødsle gjerne treet når det begynner å grønskes på våren. Hageland anbefaler gjerne en neve Hageland Helgjødsel til hvert tre. Strø gjerne samme mengde på nytt i slutten av mai, når treet er avblomstret og skal danne frukt. Det er også lurt å binde opp treet mot 2-3 oppbindings-staur slik at treet står stabilt og stødig selv om det blåser mye. 

Aroma - får rødgule, middelsstore frukter som er modne i slutten av september/starten på oktober. Treet bærer rikt. Eplene tåler godt å bli lagret.

Discovery – får røde, middels store epler med svært god smak. Modne epler i september. Treet er sterkt mot soppsykdommer.            

Kronprins – får middels store epler med jevn rødfarge. Moden frukt i september. Treet blir middels stort. Er sterk mot skurv.

Nana – får store gul-/rødfargede epler some r modne fra slutten av august. Sorten er nokså ny i Norge, og treet er middels/kraftig i vekstformen.

Epler fra egen hage smaker best!

Rød Sävstaholm – heldekkende rødt eple med god smak. Eplene er modne i starten av september, og dette er en riktbærende sort som bærer jevnt med frukt år etter år.

Summerred – får søte, røde og faste epler med svært god smak. Modent fra september. En av våre mest populære eplesorter

Filippa – gir grønne epler fra midten av september. Godt eple til safting/sylting, og kan gjerne lagres. Sortene er riktbærende.

Katinka – sommereple som er modent tidlig i september. Får røde epler med behagelig smak, og kommer med epler kort tid etter planting. Sterk mot soppsykdommer.

Transparente Blanc – får gulgrønn epler tidlig på høsten. Treet er lite til middels i veksten, og er et nøysomt, men riktbærende tre. Eplene har nok litt kort holdbarhet.

LES OGSÅ: Beskjæring av frukttre

Familieeple – dette er en grunnstamme som er podet med 2 eller 3 ulike sorter

Familieeple – dette er en grunnstamme som er podet med 2 eller 3 ulike sorter. Sortene bestøver hverandre, og gir forskjellige epler på treet. Altså kan du få både røde, gule og grønne epler på samme tre.

Suncats – er en ny sort søyleeple som vokser veldig opprett. Det dannes nesten ingen sidegreiner, og bærer ganske bra med syrlige, grønne epler med rød solside fra midten av september. Kan også brukes i større krukker eller i kasser på verandaen.

Starcat – er også et søyleeple som vokser som en søyle. Får rødstripete epler med sprøtt og saftig fruktkjøtt. Modent i slutten av september, og eplene kan gjerne lagres litt kjølig. Bærer bra med epler tidlig etter planting. Klipp vekk sidegreiner som blir lenger enn 20 cm.

 

Eplet faller neppe så langt fra stammen!

Man sier at eple ikke faller så langt fra stammen, med henvisning til at arv ofte er mer gjeldende enn miljø. I mer direkte betydning, stemmer det også i naturen. Nedfallsfrukten fra epletreet, havner som regel veldig nært til stammen! Men det kan være lurt å plukke ned eplene før de faller av seg selv.

Hvordan skal jeg beskjære epletreet mitt?

Tidene forandrer seg, og det gjør også måten å beskjære epletrær på. Profesjonelle gartnere lager nå lange hekker der trea klippes nesten i juletrefasong. Hjemme i hagen, er det viktigere at det kommer mye lys og luft inn i treet, slik at sopper ikke så fort angriper. Klipp helst treet i perioden januar til mars, da er det i dypest hvile, og tåler godt kraftig beskjæring. Ta vekk greiner som krysser hverandre, og greiner som vokser innover i treet. I tillegg bør du toppe ned lange skudd til ca 1/3 av lengden, samt ta vekk syke og skadde greiner. Ellers prøver du å skape en rund og fin «krone», og altså mest mulig åpent og luftig. Binder du ned greinene de første årene slik at de danner mest mulig 90 grader ut fra hovedstammen, får du både sterkere greinvinkler og det er også større sjanse for å få mer frukt.

Hageland ønsker deg velkommen til en hyggelig prat om epler som ikke faller så langt fra stammen, og alt annet som du lurer på om epler!

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem