Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Kirsebær - velger du deg søte eller sure?

Kan du tenke deg noe bedre enn en bolle med solmodne, dyprøde kirsebær i slutten av juli. Og det beste av alt, de er hentet fra egen hage! Og det er fullt mulig å få til om du har en solrik plass i hagen. Søtkirsebær eller moreller som de også blir kalt, kan trives på nær sagt hvilket som helst sted, men husk at jo mer lys og sol treet får, desto søtere frukt får du tilbake.

Merton Glory – får modne bær allerede i juli.

Det er vel heller få trær som er like vakre når de blomstrer i mai. Et vell av hvite blomster på bare kvister som gir håp om mye frukt senere på sommeren.

I Hageland har vi valgt ut et sortiment av trær som vi anbefaler for norske forhold. Sortimentet er basert på hvor hardføre de er overfor strenge vintre, at de ikke så lett skal bli infisert av sopp og skadedyr, og at frukten skal ha god smak og bli modne på en kort norsk sommer. Frukttrær trenger å bli befruktet eller pollinert av bier og andre insekter, og da er det viktig at det finnes et kirsebærtre av en annen sort i nabolaget, eller i din egen hage. Noen frukttrær er selvpollinerende, det vil si at de ikke trenger andre kirsebærtre i nærheten for å bli bestøvet. 

Her sorter vi anbefaler:

Tips!

Dersom det etter blomstringen dannes veldig mye kirsebærkart, kan det være lurt å ta vekk en del av disse. For mye kart fører ofte til små bær og lettere angrep av soppsykdommer. I profesjonell dyrking av kirsebær, slår man av opptil 90% av blomstene for å få de største og beste bærene!

Stella – får store og mørkerøde bær som er modne i begynnelsen av august. Denne sorten er selvbestøvende, men er også en meget god bestøvningssort for andre trær

Lapins – kommer med mørkerøde store bær med svært god smak. Treet bærer mye frukt, og er også selvpollinerende. Det er et sunt tre som er sterk mot sykdommer.

Sunburst – får store, mørkerøde bær med svært god smak fra begynnelsen av august. Treet er selvbestøvende, og sorten er meget bra og sterk mot sykdommer

Merton Glory – får modne bær allerede i juli. Bærene er lyserøde med gule felter, og treet gir middels stor avling. Pollensorter er Van, Sunburst og Lapins

Van – er et av våre mest solgte trær, og får mørke, store bær med svært god smak. Det er modent i slutten av juli – begynnelsen av august. Pollensorter på dette treet er Lapins, Merton Glory og Stella.

Det kan være lurt å støtte opp treet med 2-3 oppbindingsstaur slik at treet står støtt og solid i vind og vær.

Et kirsebærtre kan bli ganske stort, så husk å gi treet du velger, god og lys plass. Når du kommer hjem fra ditt Hageland med et nytt kirsebærtre, spar du et godt hull i bakken, helst dobbelt så stort som potteklumpen, og fyll opp godt med Hageland Kugjødselkompost eller Hageland Plantejord Pluss. La gjerne potteklumpen stå 5-10 minutter i vann før du setter det ned i plantehullet. Tråkk lett til, og vips, nå har du plantet noe du kan glede deg til!
Det kan være lurt å støtte opp treet med 2-3 oppbindingsstaur slik at treet står støtt og solid i vind og vær. Om du binder ned sidegreinene de første 1-2 årene til ca 90 grader ut fra stammen, så får du et sterkere tre og mer frukt! Husk at treet også trenger godt med næring om det skal bære mye frukt. Gjødsle med en neve Hageland Helgjødsel rundt hvert tre første gang når det begynner å grønskes. Senere en gang til like etter blomstring, pluss like etter høsting.

LES OGSÅ: Beskjæring av frukttre

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem