Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Kom i gang med kjøkkenhagen

Drømmer du om kortreist egenprodusert mat, men mangler hage? Bytt ut blomsterbedet med jordbær, salat og urter, og vips - din egen lille kjøkkenhage. Her er rådene for å lykkes med hjemmedyrkede grønnsaker.

Det er ikke alle som har en stor hage med god plass, men det betyr nødvendigvis ikke at du ikke kan lage en kjøkkenhage likevel. En ledig jordflekk på noen kvadratmeter eller en solfylt balkong kan også være nok til at du får friske og fargerike grønnsaker. Det gjelder å være kreativ. Minstekravet er faktisk at du har plass til én krukke. Og en stor kjøkkenhage trenger ikke bety mer jobb enn mange krukker på balkongen.

Selv om det både er morsommere og enklere å dyrke selv enn du kanskje skulle tro, er det likevel nødvendig med litt innsats. Begrens deg selv og start i det små. Når du har fått erfaring og ser hva du kan lykkes med, kan du heller utvide etter hvert.

Legg til rette for grønnsakene

Til tross for at du kan dyrke mat nesten over alt, så kan ikke plasseringen til kjøkkenhagen være tilfeldig. Sol, litt varme, ikke for mye vind og god jord med næring, gjør at plantene trives. Noen planter, som paprika, tomat og agurk, krever mer sol og varme enn andre. Pass derfor på å gi dem mer lys enn dagslyset som er naturlig for årstiden.

Vann i riktig mengde og valget av jord er også vesentlig for å lykkes med dyrking. Jordtyper har ulik evne til å holde på fuktighet, og det må du tilpasse vanningen etter. Når du dyrker i krukker er det lurt å bruke jord som er spesielt egnet til dette - Hageland Krukkejord er satt sammen slik at den både holder på fuktighet og næring, samttilfører røttene nok luft.

Dette sår du i kjøkkenhagen

Ta utgangspunkt i at du skal dyrke noe du selv liker å spise, og det kan være lurt å velge få ting det første året. Når frøene skal såes, når de forventes å spire, sådybde og avstand, samt en liten skisse av frøplanten slik at du kan luke vekk ugress, står på frøpakken. Ta derfor vare på den, så du har oversikten. Dette kan du dyrke:

Hvis en liten uteplass er det du har tilgjengelig er plukksalat perfekt å dyrke. Salaten kan du så med jevne mellomrom, og blir klar på fire til fem uker etter såing når du kommer litt utpå sommeren.

Urter er også noe av det enkleste du kan så. Plant persille, gressløk, oregano, timian, rosmarin, koriander, mynte og basilikum, og høst av dem hele sommeren. Noen av disse tåler trekk dårlig, og bør derfor stå inne.  

Har du store nok potter på balkongen kan du også dyrke tomater. For at de skal få vokse, utvikle seg og ikke tørke ut er det anbefalt at den står i en krukke på 10-20 liter og jevnlig får næring. Det samme gjelder agurk og paprika.

Er du av den utålmodige typen, vil reddikgulrøtter og sukkererter være en suksess. De er enkle å dyrke, vokser fort og krever ikke så mye plass.

Det meste av grønnsaker kan dyrkes rett i hagen dersom du velger å legge kjøkkenhagen ute, men det kommer an på værforhold, krav til temperatur og jordkvalitet. Blant annet kan gulrøtter, sukkererter og salat sås direkte ute i slutten av mai eller begynnelsen av juni.

Utendørs kjøkkenhage

De fleste frø spirer raskere i litt jordvarme, som i tillegg gjør at frøene ikke mugner og blir ødelagt. Det betyr at på våren kan du ofte så rett i bakken sør i landet, mens lenger nord eller opp i høyden må du så inne før du planter ute. Skal du lage en kjøkkenhage på et jordstykke der det ikke har blitt dyrket noe tidligere, må du sørge for at det er nok jord og at den er fri for ugress.

Hvordan lykkes med å så frø? 
Vi går endelig mot en ny hagesesong, og allerede nå kan du starte å så frø av urter, grønnsaker og blomster du kan glede deg over til sommeren. Her får du gode så-tips!

Det er viktig at jorda bearbeides før du setter i gang. Start med å spavende jorden slik at den blir porøs og luftig. Plantene og grønnsakene dine trenger nok næring, og derfor er det viktig å gjødsle nok og riktig - uansett om du velger naturlig gjødsel eller kunstgjødsel. Spe gjødsel over og rak det lett inn i jorda. Deretter lager du renner, sår frøene og dekker lett over med jord. Husk å tynne ut mellom de nyspirede plantene slik at de får gode forhold til å vokse.

Men det er ikke bare oss mennesker som liker grønnsaker - skadedyrene gjør det samme. Den mest effektive måten å holde dem unna på er å bruke en vekstduk over bedene. Dette vil også holde sneglene unna, men det lureste vil være å bygge opp et grønnsaksbed framfor å plante rett i jorda slik at det blir vanskeligere å komme til.  

Det er lurt å dyrke litt forskjellige vekster slik at du ender opp med noe som blir bra. Noter gjerne ned erfaringene i en nyttig hagebok slik at du ikke gjør samme feil hvert år. Lykke til med kjøkkenhagen!

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem