Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Penis chili - chilien som får deg til å rødme

Kanskje du ikke mister munn og mæle, men du vil definitivt få litt farge i kinnene og trekke på smilebåndet. Det trengs faktisk ingen annen forklaring på hva det er enn selve navnet - penis chili - som sier alt; chilien ser ut som en liten penis.

Vi sier ofte at kjært barn har mange navn, og det samme kan gjelde for krydder. Det noe uvanlige og skal vi si bisarre utseende har ført til mye underholdning og beskrivende navn som penis chili. Men i tillegg er den kjent som peter pepper og penis pepper. Kanskje det ennå ikke har blitt et kjært krydder, men du vil neppe glemme den med det første.

Fra Amerika til kjøkkenhagen din

Det er ukjent hvor penis chilien stammer fra, men den ble mest dyrket i Mexico, Texas og Louisiana. Etter at chili-entusiasten og journalisten Frank Tolbert omtalte den i sin spalte om obskure lokale historier i Dallas Morning News, ble den raskt populær i hele USA. Siden den gang har den blitt eksportert til asiatiske land, deriblant Sør-Korea, og kan nå være noe du selv dyrker i kjøkkenhagen din.   

Hvordan den nøyaktig har fått sitt usedvanlige utseende fra er det mange teorier om, men det sies at mennesker har brukt frøene til individer med spesielle trekk som appellerer til dem. Ved å velge smak, form, farge eller størrelse, har de dyrket en ny generasjon av chili. Slik fortsetter prosessen til man får de ønskede egenskapene mer fremtredende. Og penis chili er et produkt av slike gjentatte valg.

Dyrk din egen chili penis

Kort om penis chili

  • Bruk: Kan syltes, tørkes eller fryses
  • Plassering: Lyst i drivhus, vinduskarmen eller på terrassen
  • Vanning: Skal tørke litt ut mellom hver vanning
  • Gjødsling: Hver gang du vanner
  • Høstetid: 11 til 13 uker etter planting

Hvorfor ikke prøve å dyrke din egen chili penis? Hos Hageland finner du både chillifrø og ferdige planter som kan dyrkes frem selv. Chilifrø spirer best rundt 25 til 30 grader, og planten trives godt i solrike vinduer, vinterhager og veksthus, eller utendørs i en solfylt og skjermet beliggenhet i løpet av sommeren. Ønsker du å dyrke den om vinteren er det viktig med nok varme og ikke minst mer lys enn det som er naturlig for årstiden, for at planten skal trives.

Chiliplanter kan bli rundt 70 til 100 centimeter høye, og når chili penisen har vokst vil den være omtrent 10 centimeter lang. I tillegg vil den skifte farge fra grønn til rød når den er fullmoden. I løpet av en sesong som varer i fire til seks måneder bør du få mye frisk chili.

Penis chilien kommer til å være et morsomt samtaleemne under den neste grillfesten din med familie og venner

Inviter til en litt annerledes middag

Vi har fastslått at den intense rødfargen ikke er det eneste som gjør at denne chilien blir lagt merke til. Så det er ingen tvil om at penis chilien kommer til å være et morsomt samtaleemne under den neste grillfesten din med familie og venner.

Styrken til penis chili er mild sammelignet med veldig mange andre. Den er bare litt sterkere enn jalapeño, og vil være et godt tilskudd i salater, sandwicher eller meksikansk og italiensk mat som trenger litt rødfarge for utseendes skyld.

Tar du utfordringen med å dyrke penis chili? Besøk nærmeste Hageland for chilifrø, ferdige planter for videredyrking og flere gode tips.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem