Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Plommer som smaker himmelsk

Når det nærmer seg høst og sommeren nesten er over, er det plommetid! De store, søte og velsmakende herlighetene, gir oss flashback tilbake til varme late og solrike dager. For det er akkurat disse dagene som har gitt sødmen til plommene!

Enkelte år kan du få store plommeavlinger

Og hvis du kjenner godt etter, kan du kjenne solstrålene i hver bit. Og får du så mange plommer fra treet ditt, er tipset å lage deilig plommesyltetøy. Del de modne plommene i to, ta ut steinen, og ha alt over i en kjele og kok opp. La det småkoke et par minutter, ta kjelen av plata og tilsett ½ kg sukker og en halv pose syltepulver pr kg bær. Rør til alt er oppløst, og hell over syltetøyet på rene og varme glass! Enklere kan det ikke bli å ta med litt sommer frem når det blåser kaldt i januar!

Det finnes mange ulike plommesorter på markedet. I Hageland har vi valgt ut de sortene som vi med lang erfaring har funnet frem til er de beste sortene for det norske klimaet. Som alle andre frukttrær, må også plommer ha andre sorter som bestøver hverandre. Det er viktig for at det i det hele tatt skal komme plommer på treet. Og det er jo det vi ønsker! Når du kommer til ditt nærmeste Hageland for å velge ditt plommetre, så kan vi gi deg de beste tipsene hvilket tre som nettopp passer i din hage. Plommetre er ikke så store som andre frukttre, så du trenger ikke så veldig stort område der treet skal plantes, men det er viktig at det er så mye lys som mulig for å få søte frukter og sunne trær.

Hageland anbefaler følgende trær for norske forhold:

Visste du at?

Alle frukttrær er podet for at de skal ha kraft og være herdig nok i nordisk klima. En liten kvist av den sorten som ønskes, settes inn i et snitt mellom barken og veden på en grunnstamme. Kvisten vokser seg sammen med grunnstammen og danner den sorten du får kjøpt på Hageland. Ofte kan man se skudd som kommer opp av bakken rundt et plommetre. Det er «villskudd» fra grunnstammen på plommetreet. Disse vil også komme med plommer om de får vokse opp, men de er som regel små og ganske sure!

Opal – vårt mest solgte plommetre. Det får blårøde, middels store plommer med svært god smak. Plommene er modne sist i august, og det bærer svært rikt med plommer, og en bør derfor fjerne en del av blomstene for at plommene skal utvikle seg best mulig.

Victoria – kommer med rød-blå plommer med svært god smak. Svært populært tre som får modne frukter i midten av september. Noen år kan det bære mye, mens andre år gir det lite frukt. Treet er sterkt mot sykdommer.

Jubileum – får modne plommer sist i september. Plommene er røde og svært store. Treet bærer jevnt med frukt hvert år, og får kvalitetsmessig veldig fin frukt.

Herman – mørkeblå plommer med svært god smak som er modne sist i august. Trives best og gir best frukt etter en mild vinter.

Reine Claude d’Oullins – får store gule plommer med svært god smak. Modne plommer i starten på september. Treet bærer nok frukt litt ujevnt år om år, og det kan gå none år etter planting før treet kommer med normalt med frukt. Treet er selvbestøvende!

Familietre – tre med 2-3 ulike sorter som bestøver hverandre. Det er litt ulikt hvilke sorter som er på hvert tre, men hva med røde, blå og gule plommer på samme tre? Det vil da også være ulike modningstider, slik at du kanskje har en tidlig, en middels og en sen plommesort på samme tre.

Smuldrepai med plommer og vaniljeiskrem smaker fantastisk!

Når du planter plommetreet du har valgt, husk å bruke Hageland Kugjødselkompost eller Hageland Plantejord Pluss i plantehullet for at treet skal få en optimal start. Vann også godt de første ukene etter planting. Når du har plantet treet, binder du ned sidegreinene til ca 90 grader ut fra hovedstammen. Det vil gi treet sterke greinvinkler og mer frukt. Treet vil også stå i ro når det blåser og snøen legger seg, så sett gjerne ned 2-3 oppbindingsstaur rundt treet for å holde det på plass.

Plommetre tilhører steinfruktene. Beskjæring skal derfor skje i januar-mars. Greiner som vender innover i treet, greiner som krysser hverandre, eller som har skader eller soppangrep, fjernes. Prøv å få til en åpen og luftig krone slik at det kommer nok med lys og sol inn i treet. Da slipper du lettere for soppangrep, og frukten blir søtere og med bedre smak.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem