Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Rips - full av C-vitaminer og antioksidanter

Ibsens ripsbærbusker og andre buskvekster – ikke så enkelt å uttale om det skal gå fort, men Ibsen hadde tydeligvis også ripsbusker i hagen sin. For ja, det er en gammel, kjent og kjær plante som har stått, og står i nesten alle hager i Norge. Man anslår at det finnes 2 millioner ripsbusker her i landet! Rips har vært dyrket for sine gode sylte- og saftebær siden 1600-tallet, og selv om sylting kanskje ikke er så populært lenger, er det få ting som smaker så godt som modne rips med sukker og fløte til på en fin sommerdag. Syrlig, men friskt og deilig! I tillegg til at man kan lage mye godt av rips, er det også fullt av sunne C-vitaminer og antioksidanter.

Rips er full av C-vitaminer og antioksidanter

For at du skal oppleve å få de beste plantene hjemme hos deg, kan vi i Hageland gi deg råd om både hvor du skal plante og hvilken sort du bør plante. Vi har valgt ut de beste sortene for norske forhold, og disse ønsker vi å tilby deg om du også vil ha en ripsbusk eller tre hjemme i hagen. 

Her er de noen gode sorter:

Rød Hollandsk – er den mest brukte ripssorten i Norge. Den er relativt seint moden, første halvdel av august. Bærene er mørkerøde, svært syrlige, faste, middels store og henger i en middels lang klase. Planten er herdig og sterk mot sykdommer, og vokser opprett.

Hvit Hollandsk – har en svak til middels opprett vekst, og får middels store avlinger. Bærene er gulhvite, nesten gjennomsiktige som har mild og relativt søt smak. Bærene er modne sist i juli

Jonkheer van Tetz – får modne bær i slutten av juli. Bærene får fin saftfarge, er middels store, og har god og syrlig smak. Plantene gir stor avling, og planten er lite utsatt for sykdommer.

Rosetta – er den seneste sorten av rips. Den får modne bær først i 2. halvdel av august. Bærene er store, lyserøde og henger i svært lange klaser. De er friske og syrlige, og sukkerinnholdet middels. Planten gir svært stor avling, er sterk mot sykdommer, men middels vinterherdig. 

Herlig, sunn og forfriskende ripssaft er lett å lage

Når du har vært på Hageland og kjøpt en ripsplante, spar du et hull som er omtrent dobbelt så stort som rotklumpen. Sett busken ned i plantehullet, og fyll etter med Hageland Kugjødselkompost. Det gir optimale forholde for røttene, og de vil både rote seg raskere, og du vil få en enda bedre plante.

For å få best mulig avling, er det viktig å ikke la det være eldre greiner enn 3 år i busken. Det vil si at du på vinteren skjærer vekk de eldste greinene. Ofte har disse en annen farge enn de greinene som er nyere, så ganske lett å se. Klipp også vekk greiner som krysser hverandre inne i planten, og ta vekk syke og skadde greiner. Husk også på at du strør en neve med Hageland Helgjødsel på hver plante på våren, og gjerne et par ganger til i løpet av vekstsesongen.

LES OGSÅ: Beskjæring av bærbusker​

Så om du ikke klarer å uttale «Ibsens ripsbærbusker og andre buskvekster» mange ganger etter hverandre i høyt tempo, vil du helt sikkert klare å dyrke rips og nyte de sure men friske og sunne bærene! Lykke til!

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem