Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søte pærer

Pæretre er nok litt mindre hardføre enn epletre, men det går helt fint å plante pæretre opp til 150 moh. i Sør-Norge, og opp mot Nordland i nord. Det er en kjent og kjær frukt, som det har vært kjent dyrking av i Norge helt siden ca 1550. Fruktkjøttet er hvitt og hardt før det blir mykere desto modnere det blir. Skallfargen kan være grønt, rødt, brunt eller gulgrønt, alt etter sort.

I tillegg til at det gir god og velsmakende frukt på ettersommer/høst, er det et dekorativt tre å ha i hagen. Det har vakker blomstring i mai, og får fine høstfarger. Med årene blir de fine klatretrær for barn. Hvis du har en vegg, er det mange av eplesortene som kan egne seg godt til espalier.

I Hageland har vi valgt ut de beste sortene for norske forhold, og om du lurer på hva som passer best hjemme hos deg, kan vi i Hageland gi deg råd om hvilket tre du bør ha. Da tenker vi på jordsmonn, hardførhet og om hvordan treet best blir bestøvet fra pollen fra andre pæretre av insekter. 

Her er sorter vi anbefaler:

Anna – er et tidligbærende tre, det vil si at du får relativt raskt frukt på det de neste årene etter planting. Pærene er grønne, ganske store, velsmakende og middels saftige. De er modne siste halvdel av september. Treet bør plantes på et lunt sted, og vil ha godt drenert hagejord. Passer fint som veggtre.

Tips!

Har du en vegg på et par meter høyde, helst møt sør eller øst, så kan du plante et epletre og forme det som et espaliertre. Da klipper du vekk greiner som vender utover fra veggen, og binder ned greinene oppover stammen slik at de danner 90 grader mot stammen. Når du har fått treet opp i den høyden du ønsker, topper du treet, og lar sidegreinene vokse bortover på hver side av hovedstammen. Etter hvert vil du få et dekorativt element i hagen, og med deilige pærer i tillegg! 

Gråpære – får litt små/runde pærer med lang og tynn stilk. Det har relativt tykt skall, og skallfargen er matt grønn, men ofte er den dekket av rødbrun rustfarge. Fruktkjøttet er gulhvitt og kornete. Fruktsmaken er søt og meget aromatisk. Kanskje den best pæren som dyrkes i Norge, men tåler dårlig lagring, så spis den mens den er fersk!

Herrepære – er modne fra midten av oktober, og frukten er saftig, krydret og søt. Skallet har en flott gylden grønn farge. Treet er kraftigvoksende med litt overhengende greiner.

Familietre – treet er podet med 2-3 ulike sorter som bestøver hverandre, og som gir ulike pærer for hver podet sort. Her har du pærer fra september-november på samme tre!

Mange vegrer seg for å plante frukttrær fordi det høres vanskelig ut å klippe og beskjære treet. Men det er faktisk mye enklere enn du tror. På et pæretre bør beskjæringen foregå i perioden når treet er i dypest hvile. Det vil si fra januar til mars. Enklere beskjæringer kan tas i sommermånedene og frem til frukten er moden.

Pære og ost på hjemmelaget knekkebrødet kan anbefales!

Det viktigste med beskjæringen, er at det skal komme lys og luft inn i treet, slik at bladverk og frukt får tørke opp etter regnvær, og at sollys kommer frem til fruktene. Da vil det bli mindre soppangrep, og fruktene vil være søtere på smak. Klipp derfor vekk greiner som vender innover i treet, greiner som krysser hverandre, og greiner som har dårlig vinkel mot hovedstammen. Greiner som stikker 90 grader ut fra stammen er sterke, og står seg godt mot snøbrekk og klatring. Det er også viktig å se litt på høyden og bredden på treet. Form det slik at det passer i din hage og til ditt bruk!

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem