Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Solbær - helse i hvert bær!

Solbær er omtrent det sunneste du kan spise. De mørkeblå, neste svarte bærene inneholder store mengder C-vitaminer. Det er kanskje ikke de første bærene en plukker i en bærhage om en kan velge fritt mellom stikkelsbær, bringebær og rips, men smak etter en gang til. De nye sortene som er kommet de siste årene, er både sunnere og søtere enn de man brukte tidligere. Det er faktisk nesten dobbelt så mye C-vitaminer i solbær som i appelsin. Snakk om helse i hvert bær! Under siste verdenskrig anbefalte britiske myndigheter alle å plante solbærbusker i hagen for å sikre livsviktige vitaminer gjennom vinteren. Og i dag er bærene enda sunnere!

Solbær er full av C-vitaminer og antioksidanter

Vi i Hageland anbefaler mer enn gjerne å plante solbær i hagen, eller også i verandakassen om den er stor nok. De siste nye sortene er i tillegg til at de er sunnere enn tidligere, også mer opprette i veksten. Det blir da lettere å høste, og buskene blir også luftigere, og man forhindrer lettere soppangrep på plantene. 

De nye sortene vi anbefaler deg å plante er:

Tips!

Når du klipper solbærbusken, gni litt på de avkuttede greinene, og kjenn duften av deilige solbær! Ta med noen av de avklipte greinene inn på kjøkkenbordet og nyt duften av kommende vår!

Hedda – får store og søte bær. Busken er riktbærende, og har en opprett og fin vekst, ca 1,5 meter høy. Sorten er sterk mot meldugg som kan være en utfordring i solbær. Bærene er modne i slutten av juli.

Kristin – er en ny norsk sort som gir store og søte bær. Veksten er opprett, og den er spesielt sterk mot melduggangrep. Modne bær i slutten av juli.

Narve Viking – har kraftig og opprett vekst, og gir store og velsmakende bær som er modne i slutten av juli. Dette er sorten med den fineste saftfargen, og det høyeste C-vitamininnholdet!

Titania – får store og søte bær som modner sist i juli. C-vitamin innholdet er høyt. Planten er riktbærende og har en fin og opprett vekst.

Solbær er helse på blå-svart resept!​

Mange bærbusker og frukttrær trenger andre sorter for å bli bestøvet og gi bær. Solbærplanter er selvbestøvende og trenger ingen bestøvnings-sort. Men med så sunne bær, kan det være lurt å plante flere busker slik at du har nok vitaminer gjennom vinteren. Plant da med ca 1,5 meter avstand mellom plantene, og fyll gjerne plantehullet med Hageland Kugjødselkompost eller annen god kompostjord når du planter.

Etter noen år er det viktig å holde planten ung og frisk, så ta derfor vekk greiner som er eldre enn 3 år helt nede ved bakken, og tynn samtidig ut greiner slik at det blir åpent og luftig inne i busken. Beskjæring gjøres i vintermånedene, januar til mars. Det holder å gjødsle solbærbusken på våren, helst med Hageland Helgjødsel, og gjenta gjerne en gang i vekstsesongen.

LES OGSÅ: Beskjæring av bærbusker​

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem