Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Beskjæring av bærbusker

Friske bær med sukker og fløte, bringebærsyltetøy, ripsgelé og solbærsaft - ja, du kan lage mye med bærene du har i hagen. Men for best mulige avlinger er det viktig å beskjære bærbuskene riktig.

Du har kanskje merket at avlingen fra bærbuskene i hagen din blir mindre og mindre for hvert år. Årsaken er trolig fordi de ikke har blitt beskåret. Ubeskjærte busker vokser seg nemlig for tett, noe som øker risikoen for sykdommer.

Slik beskjærer du bærbuskene

En av de viktigste grunnene til å beskjære bærbuskene er for å slippe til luft og lys. Riktig beskjærte busker holder seg friske og gir en rik avling. Dette er gode beskjæringstips for at busken skal bli mer produktiv:  

  • Ta beskjæringsjobben i hvileperioden, som vil si når de ikke bærer blader. En god tid er i perioden februar - mars. Unntaket er bringebær og bjørnebær som skal beskjæres etter høsting.
  • Det er lettere å se hvordan du skal beskjære hvis du ser på buskens grenarkitektur fra flere vinkler.
  • Greiner du ønsker å fjerne skal beskjæres med en skarp saks, og gjerne så nærme bakken som mulig.
  • Start med å fjerne tørre, syke og sprukne greiner. Ta deretter bort de som henger mot bakken. Tunge greiner som bøyer seg gjør innhøstingen vanskelig.
  • Beskjær deretter de eldre greinene. Disse er ofte tykkere og har mørkere utseende enn unge greiner. Er det for mange unge greiner, kan du klippe vekk de tynneste.
  • Bruk støtte for bærbusker rundt busken for å holde hengende greiner oppe, samt få luft inn i busken.
  • Husk også å gjødsle før buskene spirer - gjerne i april.

Beskjæring av solbærbusker

Det anbefales at solbærbusker beskjæres årlig, fra første år og fremover. Fjern alltid svake skudd og greiner som vokser rett ut eller nedover. Fjern også en del av greinene som er eldre enn tre år, og ikke la det være igjen mer enn seks av skuddene som utviklet seg under siste vekstsesong. Greiner som er to år gamle og ikke har produsert mange bær, kan fjernes helt. For store solbærbusker kan du ha som mål å beholde omtrent 25-30 greiner, mens på mindre busker beholder du rundt 20-25.

Beskjæring av stikkelsbærbusker

Når du beskjærer stikkelsbær bør du alltid klippe ned til et skudd som vokser utover. Dersom du har en hengende sort er det best å klippe ned til et skudd som vokser oppover. Nye skudd vil deretter bli synlige på de nedklipte greinene under sommeren. Disse beskjæres neste periode. Når busken er fullvokst, bør den ikke få vokse seg for stor. Hovedgreinene kan derfor trimmes hvert år, og du kan fjerne tre eller fire skudd.

Beskjæring av ripsbusker

Ripsbusker kan beskjæres fra første år, og når busken begynner å bli eldre er annen hvert eller hvert tredje år anbefalt. Da beskjærer du de eldste greinene helt ned til bakkenivå, men husk at rips bærer best på greiner som er to til fire år gamle. Klipp alltid sidegreinene som vokser fra hovedgreinen til det første skuddet. Disse vil da danne nye greiner. Målet er at busken skal ha åtte til ti hovedgreiner. Dersom noen av dem produserer mindre bær, kan de klippes ned til en sidegrein som kan utvikles til en ny hovedgrein.

Beskjæring av bringebærbusker

Bringebær skal beskjæres etter innhøstingen, og det gjør du helt ned til jorden. Men det er viktig å skille på to forskjellige bringebærplanter; de tidlige som modner om sommeren og bærer frukt på fjorårets grener, og de sene som modner om høsten og bærer frukt på årets grener. De sene kan skjæres kraftig ned uten at det skader neste års avling. Når det kommer til de tidlige, må du være mer forsiktig og bare fjerne fjorårets greiner som har båret frukt.

Beskjæring av frukttrær
Ønsker du en god avling neste år, bør det kjære eple-, pære-, plomme- eller kirsebærtreet som gir deg skygge hele sommeren få litt ekstra oppmerksomhet nå.

Det er enkelt å se forskjell på de greiene som skal tas vekk. De er grå-hvite, i motsetning til de friske og brune nye skuddene som skal bære deilige bringebær til neste år. Dersom det er svært mange nye skudd, kan du med fordel tynne vekk noen av disse, slik at det maks er 12-15 skudd pr løpemeter.

Beskjæring av bjørnebærbusker

I likhet med bringebær, beskjæres også bjørnebærbusken etter høsting. Dersom du ikke gjør det vil den i løpet av kort tid omdannes til tykk, ugjennomtrengelig kratt. Skuddene på bjørnebærplanen er toårige, og kommer med bær kun i det siste året. Derfor må du ikke fjerne nye skudd som kommer om sommeren, men heller bre dem ut over jorda. Dette blir de beste fruktbærende greinene neste sesong. Når bærene er plukket beskjærer du greinene ned til bakken.

Lykke til med beskjæringen av bærbuskene! Flere gode tips om hagestell finner du på Gartnerskolen.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem