Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Dette må du tenke over før du anlegger hekk

Det er mye å velge mellom når du skal anlegge hekk - skal den være et dekorativt element i hagen eller skjerme for innsyn? Bli inspirert til å finne den rette hekken for eiendommen din.

Mens noen koser seg med hagearbeid, ønsker andre at hagen skal være så lettstelt som mulig. Sammenlignet med andre busker og planter trenger hekker jevnt over lite stell, men ta hensyn til hvor mye tid du ønsker å bruke på stell i årene som kommer. Vær realistisk på tiden du har til rådighet, for selv de mest vedlikeholdsfrie bør vannes godt i starten, beskjæres en til to ganger i året og gjødsles om våren.

Hvilken hekk passer deg og hagen din?

Er du en fersk hageeier, eller ønsker å bytte ut gjerdet med hekk, handler det ikke bare om å velge den du syns er penest. Start med å tenke over behovet ditt og hva du ønsker; skal hekken gi privatliv eller bare kante? Vil du ha en hekk som er vintergrønn, eller løvfellende som blir grønn igjen når våren kommer? Skal den vokse fritt, eller vil du ha en hekk som krever mye oppfølging og klipp?

Ofte er det første valget du må ta stilling til om du ønsker en hekk som holder seg grønn hele året, eller en der bladene faller om høsten. Fordelen med løvfellende hekker er at de etablerer seg som regel raskere enn vintergrønne varianter, og vokser fortere.

Start med å tenke over behovet ditt og hva du ønsker

Men bor du i et tettbebodd nabolag eller ved støyende veier er kanskje målet ditt å skjerme for både innsyn og støy. Da er det fordel med en tett og relativt høy hekk. Mange velger derfor en vintergrønn hekk. De krever i tillegg lite vedlikehold, for du slipper blant annet å rake løv etter løvfall.

Norges nasjonalhekk

Det er ikke uten grunn at tuja blir omtalt som nasjonalhekken vår. Den populære hekken har mange gode egenskaper vi setter pris på; den takler de fleste jordsmonn, krever lite stell, er grønn hele året og ikke minst - det tar ikke lang tid før en tettplantet tujahekk innfrir ønsket om hageprivatlivets fred.

Ønsker du derimot noe annet enn tuja rundt huset ditt, finnes det mange flotte alternativer. Her er et lite utvalg:

Alperips er en hardfør og lettdyrket hekk som kan bli opp til to meter høy. Den tette veksten egner seg godt som klipt hekk, men pass på å plante alperips med 20-30 centimeters avstand. Hekken får røde bær, men de er uegnet til bruk.

Barlind er et godt alternativ til tuja. Den vintergrønne hekken er tett og like fin om du lar den vokse fritt eller klipper den. Barlind klarer seg med lite lys og bryter med nye skudd også etter hard beskjæring. Den vokser i moderat tempo, men merk at planten er giftig.

Buksbom er en tett og eviggrønn hekk som plantes med 10-20 centimeters avstand. Den vokser sakte og er derfor godt egnet til små hager. Den lave hekken egner seg godt til klipping, og i blant annet England brukes den til formklipping og levende hageskulpturer.

Bøk har nydelige høstfarger, og egner seg godt i Sør-Norge og langs kysten til Sør-Troms. Et annet godt alternativ er blodbøk som er like fin om vinteren siden den mister bladene sent.

Liguster kommer i to typer; vinterliguster som beholder bladene om vinteren, og vanlig liguster som er løvfellende. Den har en kraftig, tett vekst som vokser raskt, og klippes den jevnlig kan den bli enda tettere. Liguster er hardfør og trives svært godt i kystnære strøk.

Syrin egner seg perfekt til hekk, til tross for sitt sarte utseende. Den blomstrer blålilla eller hvite blomster på forsommeren, og for mange er vakre og velduftene syrin lukten av sommer. Den kan bli fire til fem meter høy, og på grunn av størrelsen bør de plantes med én meters avstand.

Forarbeid før planting av hekk

Uansett hvilken hekk du går for er det viktig med skikkelig forarbeid før du planter. Dette er fremgangsmåten:

  • Grav en renne som er dyp nok til at røttene får god plass
  • Pass på at det ikke ligger vannsperrende grus og store steiner i jorda
  • Dersom jorda sandete eller næringsfattig er det fint å blande plantejord og kugjødselkompost. Husk å ikke gjødsle direkte i plantehullet, men rundt planten. Dette bør gjøre to-tre ganger gjennom sesongen etter at planten er etablert
  • Vann den nyplantede hekken rikelig flere ganger i uken den første tiden

Så er det bare å vente på en flott, grønn hekk rundt hagen din. Ut fra hvilken hekk du velger kan det ta noen år før den nyplantede hekken er høy nok til å gi privatliv i hagen. Barlind og buksbom er eksempler på hekker som vokser nokså sakte. Ønsker du ikke at tålmodigheten skal sette stopper for hekkeplanene kan du velge en hekk som vokser fort. Liguster vokser omtrent 20 centimeter første året etter planting, og opp til 50 centimeter påfølgende år. Men husk to-meters regelen i tomtegrensen for å unngå å havne i krangel med naboen.

Ta deg tid til å finne den perfekte hekken for hagen din. Og husk å kutte de nederste greinene på hekken slik at det ikke blir et sneglevennlig område der. Lykke til!

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem