Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Gode tips til vanning av blomster og plen

Sommersesongen bringer med seg varierende vær. Vi kan oppleve både stekende sol, regnvær, vind og kulde på få dager. For å holde hagen grønn og frodig er det viktig at du vanner riktig.

Trives du med å stelle med hagen er det ingenting som kan måles med å vanne for hånd. Ikke bare får du god tid til å se hvordan plantene dine har det, men det kan også være beroligende. Du kan punktvanne på flere måter - vannkanne, hageslange med munnstykke eller med porer slik at vannet siver langsomt ut. På denne måten kan du både spare på vann og unngå at det havner på gangstier eller andre ting du vil unngå skal bli vått.

Uansett hvilken løsning du går for må du passe på at blomster og plen får riktig mengde vann

Men hvis tiden knapp, eller viljen fraværende, finnes det flere løsninger for å slukke tørsten til det grønne. Du kan velge en klassiker som pendelsprederen, eller en roterende og pulserende spreder som kan endre både retning og styrke. Et annet alternativ kan være en pop-up spreder som graves ned i gresset. Med et helautomatisk sprinklersystem programmerer du selv hvor ofte plenen skal vannes.

Uansett hvilken løsning du går for må du passe på at blomster og plen får riktig mengde vann.

Vanning av plen

Hvor mye skal du vanne? De fleste planter takler dårlig å tørke så det viktigste vil være at du vanner, men når du først setter i gang må du huske på én ting; å vanne nok! Jorda skal ikke bare bli fuktig på overflaten, men mettet med vann

Gode råd for vanning av hage

  • Det er bedre å vanne mye og sjelden, enn ofte og lite
  • Skvettvanning fører til kortere røtter og en tørkesvak plen
  • De fleste regnskyll om sommeren gir ikke nok vann  
  • Rotbløyte vil si omtrent 30 millimeter vann
  • Vann om morgenen, og unngå vanning i solskinn. Da fordamper ikke vannet så raskt

For at jorda skal bli skikkelig gjennomvåt slik at vannet stiger langt ned må den minimum ha 30 millimeter. Denne gjennomvanningen, også kjent som rotbløyte, kan virke som i det meste laget, men plantene er best tjent med et dypt rotnett. Et godt tips er å sette ut en tom boks eller lignende, og deretter måle vannstanden for å finne ut om plenen har fått en god rotbløyte.

Hvor ofte skal du vanne? En liten skvett med vann her og der kan føre til kortere røtter og en tørkesvak plen, så hovedregelen er å heller vanne mye og sjelden, enn lite og ofte. Men det finnes likevel unntak til denne regelen. En eldre plen med dyp jord trenger ikke en rotbløyte mer enn hver 14. dag. Og for all del, husk at for mye vanning kan være skadelig. Det vil føre til mangel på luft og utvasking av næringsstoffer.

Når skal du egentlig vanne? En grei huskeregel er at sterkt sollys og vanning er en dårlig kombinasjon. Solen kan både svi og bleke mange sommerblomster, i tillegg til at vannet i plenen fordamper. Unngå derfor å vanne midt på dagen hvis det er en varm og solfylt dag. Sørg heller for å vanne i overskyet vær. Du bør også vanne om morgenen hvis du har uønskede snegler i hagen.

Vanning av potteplanter

Enten potteplantene står inne eller ute er varme dager og lenge mellom hver vanning en utfordring. Hovedgrunnen til at du mislykkes med potteplanter er for lite vanning. Jo mindre de er og mer sol de får, desto mer må du vanne.

Potteplanter inne

Det finnes det flere gode løsninger for å legge forholdene til rette for at inneplantene ikke tørker ut. Selvvanningspotter er laget slik at plantene selv kan forsyne seg med vann etter behov, og det finnes flere varianter å få kjøpt. Alternativt kan du tre en tykk ulltråd gjennom bunnen på en plastpotte og plassere den i en større, tett potte som fylles med vann, og vips - din egen selvvanningspotte.

Du kan også plassere en tykk skive oasis i bunnen av en potteskjuler og fylle vann til overflaten av oasisen. Sett planten oppå, og den unngår å tørke ut. Et annet smart triks er å fylle en brusflaske med vann, legge en tøybit i åpningen og sette den på hodet ned i jorda. Har du badekar, kan du legge godt fuktet avispapir eller et håndkle i bunnen og plassere plantene uten potteskjuleren oppå.

Potteplanter ute

Samme prinsipp gjelder for potteplanter som står ute. Etter en god rotbøyte kan du sette dem i skyggen, men ikke under tak slik at de ikke kan dra nytte av eventuelle regnbyger. Ampler, balkongkasser og potter som er under tak bør også flyttes slik at regnet kan nå dem.

For å forhindre raskere fordamping av vannet kan du dekke jordflaten med steiner, og sette flere potter sammen. Vannfylte brusflasker som står på hodet kan også brukes til potteplantene utendørs.

Med riktig vanning legger du til rette for varige og frodige planter, både inne og ute. Og ikke minst får du en grønn og flott plen.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem