Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Hold den forhatte brunsneglen unna hagen

De fleste hageeiere har en fryktet gjest, nemlig den største og mest slimete plageånden av dem alle - brunsneglen. Hvordan blir du kvitt den? Og er det nødvendig å utrydde alle snegler fra hagen?

Brunsneglen eller Iberiaskogsneglen er ikke annet enn hatet og ikke minst fryktet. Sneglen som opprinnelig lever i Spania og Portugal kom her til lands med planter som ble innført til land- og hagebruk i 1988.

Selv om den naturlige spredningen skjer i sneglefart, blir de raskt spredt til nye områder

De gode levevilkårene i Norge har gjort at den har spredt seg langs kysten fra Hvaler til Trondheimsfjorden. Selv om den naturlige spredningen skjer i sneglefart, blir de raskt spredt til nye områder med potter, paller og ved tømming av hageavfall.  

Blir det mange nok av dem kan de bli et problem på flere måter, men hovedproblemet er de store skadene de gjør på vegetasjonen. Enkelte har opplevd å måtte plukke flere tusen snegler i løpet av en sesong.

Ødelegger hagen

Iberiaskogsneglen hører til “nakensneglene”, som vil si at den ikke har et sneglehus, og kan bli 15 centimeter lang. Hvert individ av den tvekjønnede sneglen kan produsere opp til 400 egg. Jordhuler eller komposthauger er ypperlige for snegleegg, og klekkingen kan skje etter et par uker. Etter omtrent fem uker kommer det frem voksne snegler krypende rundt i hagen din. For å komme seg fremover må de hele tiden skille ut slim som de sklir på.

De er altetende, og spiser både dødt og levende plantemateriale, andre snegler og avføring fra dyr. Men spesielt er de glad i flere av nytte- og prydvekstene vi har i hagene våre; saftige planter, salat, grønnsaker og bær, i tillegg til løvetann.

Men hvordan kan vi gjøre hagen et mindre sneglevennlig sted, og begrense utbredelsen på en mest mulig effektiv måte? Det kan virke som en umulig oppgave, men tenk at for hver snegle du fjerner, så må du forholde deg til 400 færre neste år.

Hold brunsneglen unna hagen din

Det finnes mange kjerringråd og produkter for å hjelpe deg godt på vei, men en kombinasjon av å plukke og drepe dem, samt holde hagen ryddig er mest effektiv. Det er bare å rulle opp ermene og sette i gang:

1. Plukk og ta livet av dem

Det er definitivt det viktigste punktet. Bruk en pølseklype eller hansker, og en bøtte, når du skal plukke snegler. Dersom det er opphold kommer de først frem fra gjemmestedene sine når det blir dugg i gresset på kvelden. På regnværsdager kan du plukke hele dagen. Det anbefales å plukke fire kvelder på rad med lykt. Slik blir du mest sannsynlig kvitt de fleste for et par måneder.

2. Sett ut sneglefeller

For å få sneglene til å samles kan du bruke oppbløtet katte- eller hundefôr blandet med hvetekli i en isboks som lokkemiddel. Øl kan også fungere. Da vil sneglene slite med å komme seg ut og drukne.

3. Bruk snegler som felle

Når du først har fanget snegler i isboksen, kan du bruke dem til å drepe flere snegler - de tiltrekkes nemlig av lukten av sine døde kamerater. Bruk gjerne sneglemiddelet Nemaslug. Det er nematoder som tilsettes oppsamlede og døde snegler for å infisere andre snegler, og produktet er ikke skadelig på noen måte. Nemaslug får du kjøpt i din nærmeste Hageland.

4. Hold hagen ryddig

Pass på at sneglene ikke har noen gjemmesteder. De liker nemlig å gjemme seg der det er fuktig og mørkt, så fjern derfor råtne blader og kvister. Bearbeid også jorda i kjøkkenhagen og bed når det blir tørt ute. Sneglene misliker å komme opp i jordoverflaten og bli utsatt for sol og tørke.

5. Gjør hagen mindre sneglevennlig

Selv om de er altetende, har de sine favorittplanter. Så for at de skal ha lite å spise kan du velge planter de ikke liker. Brunsneglene unngår aromatiske kryddervekster og busker. I tillegg er planter som rododendron, roser, begonia, eføy, lavendel, pelargonia og løvemunn svært lite populære hos sneglene.

6. Allier deg med naboen

Det kan være lurt å ta en prat med naboen for å sjekke om han gjør det samme som deg, for å unngå at snegler og soppsykdommer kommer over til deg fra hagen hans.

Gjør det til en rutine å rense hagen din for de skadelige sneglene, så bevarer du en flott hage i mange år fremover.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem