Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Hvilken gjødsel skal jeg bruke?

Hvorfor skal jeg gjødsle i hagen, hva skal ha gjødsel, og hvilken gjødsel skal jeg bruke? Dette er sannsynligvis noen av de mest spurte spørsmålene vi får i Hageland. Og det er jammen ikke lett å vite. For det er mange råd om hvordan man skal gjødsle, eller ikke gjødsle. Vi i Hageland jobber med planter, jord og gjødsel hver eneste dag hele året, og derfor tror vi at vi også kan mye om temaet.

Gjødsel kan deles i to hovedgrupper; kunstgjødsel og naturgjødsel. Kunstgjødsel er kunstig fremstilt næring som gir raskt og effektivt opptak av næring i plantene, men vil også forsure jorden litt, slik at det ofte er viktig å kalke mer om man bruker kunstgjødsel. Naturgjødsel er basert på avføring fra husdyr, og ofte kylling- eller hønsemøkk. Avføringen blir oppvarmet for å drepe bakterier og uønskede organismer, pelletert og tørket slik at det er lett å strø ut. Naturgjødsel har godt og balansert næringsinnhold, og skaper et godt mikroliv i jorda, noe som fremmer rotvekst og friskere planter.

Gjødsling av plen

Gjødsel er viktig for å få en fin, grønn og mosefri plen. Vi anbefaler at når de første spirene dukker opp, og det begynner å grønskes litt på våren, så strør du ut Hageland Helgjødsel eller Hageland Plengjødsel. Pass på å strø jevnt ut, så unngår du at gjødselen svir gresset. Hvor mye du skal strø ut, er angitt på baksiden av sekken. Et godt tips er å gjødsle like før det er ventet regn – da løser gjødselen seg raskere opp, og blir fortere tilgjengelig for røttene! Gjenta gjødslingen med 4-5 ukers mellomrom frem til slutten av juli eller begynnelsen av august. Da kan vi nesten garantere deg at du får en grønn og fin plen, selv om du kanskje må klippe den litt oftere. Mosen trives heller ikke når gresset har det bra og blir klippet ofte. 

 

Har du mye mose i plenen? 

Sørg for at plenen får mest mulig lys. Partier som ligger i skygge, vil tørke senere opp, og mosen trives bedre når det er fuktig og lite lys. Rak vekk mosen på våren, strø over Hageland Reparasjonsblanding (som er et plenfrø som spirer ekstra raskt), på flekkene som er svarte og uten gress. Gjødsle så med Hageland Plengjødsel med 4-5 ukers mellomrom. Da trives ikke mosen, og du får en vakker plen til gjengjeld!

Gjødsling av prydbusker og stauder i hagen

Alle planter trenger næring, så også alle plantene du har i hagen eller i krukken på verandaen. Og til alle planter i hagen kan du gjerne bruke Hageland Helgjødsel eller Hageland Hagegjødsel. Dette er allsidige gjødseltyper som gir balansert næring til de aller fleste plantene. Det er likevel noen av plantene i hagen som gjerne vil ha litt spesialgjødsel. Rhododendron, Hagehortensia, Hageblåbær og Pieris er surjords-planter som trives aller best om de får en litt sur gjødsel. Da anbefaler vi Hageland Rhododendron-gjødsel som gir en optimal sammensetning av næringsstoffer til disse plantene. Roser er mer kalk-krevende planter, og vil aller helst ha en egen type gjødsel. Hageland Rosegjødsel er utviklet for at rosene skal trives ekstra godt og gi god vekst og minst mulig angrep av sopp og lusangrep. Desto sterkere og næringsbalansert en plante er, desto sterkere kan den motstå uønskede angrep utenfra!

 

Syrin gjødsles første gang når det grønskes på våren. Neste gang i midten av juni, og gjerne i slutten av juli.

Store pryd-, og vintergrønne busker, bærbusker, frukttrær og større trær, gjødsles første gang når det grønskes på våren. Neste gang i midten av juni, og gjerne i slutten av juli eller i begynnelsen av august. Stauder, roser og sommerblomster i bed, gjødsles ca hver 4-5 uke gjennom sommeren – altså på samme tid som når du gjødsler plenen. Dosering finner du på baksiden av sekkene.

Og hvis du synes at dette var mye å huske på, stikk innom ditt nærmeste Hageland, så hjelper vi deg med å velge akkurat den gjødselen du trenger til din hage, krukke eller verandakasse!

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem