Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Hvilken jord skal jeg bruke til plantene mine?

Alt for ofte handler vi masse planter, men velger den billigste jorda. Men valget av rett jord har stor betydning for et godt resultat. Med kunnskap om ulike jordtyper kommer du til å lykkes bedre – enten du planter inne, i krukker eller bed i hagen.

Jord er ikke bare noe planter lever av, men også noe de lever i. Det er deres skafferi, tørsteslukker og apotek. Velger du riktig jord, gir du plantene dine gode forutsetninger for å ha det bra, men det er også viktig å tilføre ny næring slik at de får nok mat å vokse på. Husk at ingenting kan vokse i død jord.

Jord kan være så mangt, og sammensetningen i hagen din kan variere fra meter til meter. Selv om du kjøper like planter og setter dem i en gruppe, kan du oppleve at en enkelt sturer, mens de andre trives og står flott. Nei, da har du ikke kommet hjem med en dårlig plante. Svaret er sammensetningen av jorden – kanskje den er for tett, for tørr eller for våt. Selv om de andre plantene står like ved, er de ikke plantet i samme hull.

Hva er så jord?

Dersom du komposterer selv kan du følge med på omdanningen av dødt plantemateriale til jord. Jorda du kjøper i sekker er ulike typer torv, med eller uten gjødsel. Torv er også et resultat av omdanning av plantemateriale, nemlig mose i myrer.

I likhet med oss mennesker har også plantene krav til vann, luft og næring for best trivsel, og kravene varierer mellom de ulike plantene. God jord har ikke bare med næringsinnholdet å gjøre, men også strukturen. For at jorda skal være levende er forholdet mellom luft og vann viktig. Dersom den er kompakt og inneholder lite luft, blir det vanskelig for røttene å utvikle seg, og er den for lett, så inneholder den for mye luft og tørker raskt.

For at jorda skal få en spesifikk egenskap er det tilsatt andre ingredienser som forandrer strukturen – for eksempel kalk, sand, leire og ulike komposter. Jordtypen du velger har mye å si for hvor tilgjengelig næringen er for plantene. Torvjord kan holde godt på vann og luft, men inneholder lite næring. Derfor er det ofte tilsatt gjødsel.

Ulike typer jord

Hos Hageland finner du både kunnskapen og utvalget som gir plantene dine de beste premisser for å vokse og trives. Her får du en innføring i ulike typer jord og hvilken som er best egnet hvor:

Hageland Plantejord

 • Plantejord er basisjord som anbefales til oppfylling av bed, større krukker og til reparasjon av plen
 • Den kan også med fordel blandes sammen med Hageland Kugjødselkompost og brukes til sommerblomster. Da blander du tre sekker Hageland Plantejord med en sekk Hageland Kugjødselkompost.

Hageland Plantejord Pluss

 • Er en forbedret plantejord du kan bruke til oppfylling av bed, verandakasser og krukker
 • Plantejord Pluss inneholder kun økologisk produsert naturgjødsel, som gir en lengre gjødseleffekt på plantene
 • Bruker du den til sommerblomster, anbefaler vi å etter-gjødsle gjennom sesongen.
 • Hageland Plantejord Pluss er satt sammen av torv og ulike komposter, samt økologisk produsert naturgjødsel, og kan derfor anbefales til økologisk produksjon av grønnsaker.

Hageland Kugjødselkompost

 • Hageland Kugjødselkompost er som navnet sier; kompostert kugjødsel, og er en favoritt som brukes mye året rundt.
 • Kompostene som er tilsatt Hageland Kugjødselkompost vil frigjøre næring gjennom hele vekstsesongen, noe som gir god og fullverdig næring til plantene.
 • Hageland anbefaler Hageland Kugjødselkompost til planting av alle roser, løk, klatreplanter og sommerblomster. Bland kugjødselkompost sammen med jorda i bedet, verandakassen eller krukka. Roser vil gjerne ha et godt lag med kugjødselkompost rundt stammen hver høst. Det sikrer en god overvintring, og startpakke til røttene kommende vår.

Hageland Kompostjord

 • Hageland Kompostjord er en jord der vi har erstattet torven med kokosfiber. I tillegg har vi tilsatt komposter av ulike slag, samt naturgjødsel
 • Denne jorden er fin å bruke til grønnsakhagen eller i krukken med sommerblomster.

Hageland Krukkejord

 • Hageland Krukkejord er vår beste jord, og anbefales til alle sommerblomster
 • Krukkejorden er sammensatt av ulike komposter og torv, samt langtidsgjødsel som gir plantene all den næringen den trenger gjennom vekstsesongen.
 • Den grove strukturen holder godt på vann, og gir røttene luft og rom til å trives og gro i.

Hageland Blomsterjord

 • Hageland Blomsterjord er torv som er tilsatt kunstgjødsel, slik at den kan brukes inne uten at det oppstår sjenerende lukt. Fin til omplanting av potteplanter når du må bytte til større potter, og til prikling av stiklinger og så-planter.

Hageland Blomsterjord med naturgjødsel

 • Hageland Blomsterjord m/naturgjødsel er fin å bruke til planting av sommerblomster. Den er sammensatt av ulike komposter og torv, samt godt med naturgjødsel

Hageland Kirkegårdsjord

 • Hageland Kirkegårdsjord er beregnet som plantejord og /eller jordforbedring på gravstedet.
 • Den er næringsrikt sammensatt med langtidsvirkende gjødsel som frigis gjennom sesongen og gir plantene riktig næringsmengde.

Hageland Så- og kaktusjord

 • Hageland Kaktusjord er sammensatt av torv og sand og kalk. Den er tilsatt litt kunstgjødsel, men kun i små mengder
 • Denne jorden benyttes når du skal så frø inne i vinduskarmen eller i hobbyveksthuset. I tillegg kan den brukes til ompotting av kaktuser og andre planter som vil ha lite næring og skrinn jord.

Hageland Hortensiajord

 • Hageland Hortensiajord er sammensatt av omdannet torv og barkkompost. Den er godt gjødslet, og har relativt lav pH verdi.
 • Anbefales til planter som trives best i jord med lavere pH, som for eksempel hagehortensia, Rhododendron, hageblåbær og lyng.

Hageland Rhododendronjord

 • All torv er i utgangspunktet sur, noe de aller fleste plantene trives godt med. Noen planter like det imidlertid enda surere, for eksempel, Rhododendron, hageblåbær og lyng.
 • Hageland Rhododendronjord er fin å bruke ved nyetablering av surjordsbed, og ved planting av surjordsplanter.

Hageland Rosejord

 • Hageland Rosejord er laget av kompostert hestegjødsel og inneholder ikke torv.
 • Den brukes til planting av roser som trenger mye næring, og til andre planter som trenger ekstra mye gjødsel.

Vi håper at dette falt i god jord og at du har blitt litt klokere om hvilken jord du skal velge for å lykkes med plantene dine. I ditt nærmeste hagesenter finner du jorda for plantene dine.  

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem