Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Hvordan planter jeg blomsterløk?

Å plante blomsterløk krever ikke grønne fingre og det er ikke så farlig om du planter løken feil vei. Dermed kan det ikke være lettere å få en flott hage eller fargerik terrasse. Vi forklarer hvordan du kan sette blomsterløk.

Løkblomster kan plantes nesten hvor du vil, om det så er i krukker, blomsterbed eller i plenen. Det eneste som skal til er god drenering og litt sol. Men du sitter kanskje fortsatt med noen spørsmål om hvordan du nøyaktig skal gjøre det? Da kan du følge denne enkle oppskriften for å få flotte enger med tulipaner eller frodige perleblomster, for dette gjelder all løk du planter om høsten.

Planting av løk  

Det er om høsten du klargjør vårblomstrende løk slik at den kan forvandles til en flott blomst etter vintersøvnen din. Blomsterløk har nemlig en næringspakke i løken som gjør at den klarer å overvintre. Slik planter du:

Tidspunkt for å plante vårløk

Det finnes mange sorter å velge mellom, og hver løk har sin egen blomstringsperiode. Derfor er det viktig å sette løken til riktig tid så den ikke spirer for tidlig. Allerede fra slutten av august kan du begynne å sette vårløken, men innen november bør det være gjort så den rekker å danne føtter i god tid før frosten kommer.

Dybde for å sette løk

Det finnes kun én tommelfingerregel for hvor dypt du skal sette løken: Plantehullet skal være dobbelt så dypt som løken selv er høy. Men for å være sikker kan du følge anvisningen om sådybde som står på pakken. Merk deg at jorda skal være helt løs, og uten stein. Du kan gjerne fylle på med litt torv før du setter løken ned.

Plantehullet skal være dobbelt så dypt som løken selv er høy

Setting av løk

Når du skal plante løk sett dem med spissen opp, men det er ikke så farlig om du planter den feil vei. De klarer som regel å snu seg selv slik at spiresiden kommer opp, men det vil ta litt lenger tid.

Det er penest om du setter mange løk sammen, fem til åtte av samme sort i en gruppe gir som regel best resultat. Store løk kan settes med et mellomrom på omtrent 12 centimeter, men små løk kan settes med et mellomrom på omtrent fem til sju centimeter.

Vanning av blomsterløk

Vann blomsterløken i tiden etter planting for å stimulere rotveksten - for jo tidligere røttene dannes, desto raskere vil de tåle frost og kulde. Når høstregnet starter kan du slutte med vanningen.

Jo tidligere røttene dannes, desto raskere vil de tåle frost og kulde

Skille løken fra hverandre

Har du plantet mye forskjellig kan det være vanskelig å huske hva du har plantet og hvor. Derfor kan det være lurt å skrive ned løknavnet og dato for plantingen på en stikketikett.

Et god tips til neste år

La løkblomstene visne helt ned etter blomstring. Rydder du dem vekk for tidlig kan du risikere at de ikke rekker å få lagret næringsstoffer som skal føres tilbake til bladverket.

Lykke til med settingen av blomsterløk, og det er lov å glede seg tidlig til neste års blomstrende hage.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem