Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Innramming av hagen

For å få en god romfølelse i hagen er det nødvendig å velge en god innramming. Uten noen form for innramming vil hagen fremstå som en stor åpen plass med litt planter og busker spredt rundt omkring. En hage som deles av med hjelp av ulike hekker, busker og planter oppleves som mer interessant, hyggelig, og faktisk litt større enn den i virkeligheten er.

Hvilken funksjon skal innrammingen ha?​

Noen steder har man behov for å skjerme for innsyn eller for å markere tomtegrensen. Andre steder er det viktig å skjule en trist utsikt eller lage små rom i hagen. En innramming kan også gi le for vind ved sitteplassen.

Riktig valg er avgjørende

En hekk kan fungere som hagens grønne vegg samtidig som den kan danne en fin bakgrunn til andre vekster. Men for at en hekk skal fungere som skillevegg, levegg eller avgrensning av tomten, må den være høy og tett.  Det er meget viktig å velge riktig planteslag til hekk, fordi en glissen hekk mister fort sin oppgave. Dersom du bare vil markere en grense, men ha mulighet til å snakke fritt med naboen, passer det best med en lavere busk, mellom en halv og en meter. 

Frittvoksende eller klipte hekker

Planter som egner seg til frittvoksende hekker tar litt mer plass enn planter til klipte hekker, men til gjengjeld kan de som oftest by på en vakker blomstring.

Klipte hekker

Klipte hekker gir en jevn, lun vegg og kan være en fin kontrast eller supplement til stauder, roser og andre vekster med myke former og sterke farger.  En klipt hekk kan du forme som du vil. Den kan være smal eller bred, høy eller lav, men pass på at den alltid er smalest øverst eller i alle fall like bred øverst som nederst. Hvis den blir for bred øverst i forhold til nederst vil dette kunne hindre lystilgang til de nederste grenene som igjen vil føre til en glissen hekk.

5 gode forslag til klipte hekker: Bøk, Liguster, Agnbøk, Thuja, Barlind 

Frittvoksende hekker

En frittvoksende hekk vokser naturlig, gir et mykere uttrykk, og kan derfor være en vennligere grense mot naboen enn en formklippet hekk.

De fleste som velger frittvoksende hekk gjør det fordi de vil ha et mykere preg på innrammingen og mer blomster inn i hagen. Det er derfor viktig å tenke på plantenes blomstringstid. Syrin og skjærsmin er for eksempel veldig vakre når de blomstrer, men relativt anonyme resten av sommeren. Spireabusker blomstrer lenger, det samme gjelder buskroser.

Har du plass, kan du for eksempel plante flere forskjellige busker og planter med ulik blomstringstid, slik at du får en jevn blomstring gjennom hele sesongen. Plant gjerne 3 planter av hver art slik at inntrykket ikke blir for uryddig. Store busker og små trær er fine om du trenger litt høyde. Syrin blir for eksempel tre-fire meter høy om du lar den få lov.

5 gode planter til frittvoksende hekker: Buskmure, Spirea, Syrin, Kornell, Rhododendron

En hekk kan fungere som hagens grønne vegg samtidig som den kan danne en fin bakgrunn til andre vekster.

Tips til en vellykket innramming

  • Det er viktig å tenke igjennom hvorfor du skal ha en innramming, hvor høy den bør være og funksjon, før du setter i gang med å plante.

  • Sørg for å velge planter som passer til jordsmonnet og forholdene for hagen din akkurat der den skal stå. Er det sol, skygge, leirjord eller sandholdig jord?
  • Sjekk klimasonen for ditt område og velg deretter planter med en herdighet som er tilpasset din sone.
  • Blomstrende hekker bør klippes av og til, men kun litt tynning og vedlikehold. Det er derfor viktig at du ikke klipper på feil tidspunkt, for da klipper du av blomsteranleggene. Tommelfingerregel: Tidligblomstrende busker og planter skal ikke klippes før de er ferdig med blomstringen.

  • Står hekken inntil gjerdet til naboen kan den være to meter høy uten at naboen kan klage. Så ønsker du en frittvoksende hekk mot nabogrensen, er det viktig å sjekke plantens maksimale høyde før du bestemmer deg 

LES OGSÅ: Slik klipper du hekken

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem