Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Kalking og gjødsling av plen, planter og blomster

Er plantene vakrere og gresset grønnere på den andre siden av gjerdet? Så enkelt kan du gjøre noe med det.

Den kalde årstiden har endelig sluppet taket. Dagene blir lysere og varmere, snøen har forsvunnet og naturen våkner til liv. Det eneste som ikke ser ut til å våkne av vinterdvalen er hagen din, som etter å ha ligget flere måneder under snø og is er et vissent og gulbrunt skue.

Et tegn på at jorden er for sur er hvis plenen har mye mose

Men fortvil ikke - starter du nå og er ferdig med kalking og gjødsling innen kalenderen viser siste dag i april, er du i god rute til å få en vakker hage før sommeren.

Men hva skal kalkes, hva skal gjødsles, og motsatt - hva skal ikke kalkes og gjødsles?

Kalking av plen

Tidligere var kalking et sikkert vårtegn. Nabolagets fedre sto med bøtta hengende i den ene armen, mens de med den andre kastet kalken på plenen med stor presisjon. Men mindre mengder sur nedbør fører til at det ikke er sikkert du behøver å gjenta dette ritualet hvert år. Kalk øker nemlig pH-verdien, så det første du bør gjøre er å få sjekket surhetsgraden i jorden. Et tegn på at jorden er for sur er hvis plenen har mye mose, og at den ofte er fuktig.

Surhetsgraden sjekker du enkelt ved å kjøpe pH-strips, blande jord og destillert vann, sette stripsen oppi og lese av verdien. En sunn plen har en pH på mellom fem og seks. Er den på under fem, bør du kalke.

Du har grønt lys for kalking når også plenen begynner å bli grønn. Start med å rake vekk gammelt gress, og hvis mulig - mose. Hvis plenen har døde flekker etter isbrann, bruk en jernrive slik at den får tilført luft, og så med gressfrø etterpå.

Strø på Hageland Granulert Kalk, og da 25 til 40 kilo per 100 kvadratmeter. Dette er kalk som er blandet med gjødsel, og som gjør at mosen ikke trives. Når det regner - ta deg en tur ut med bøtta, og om det ikke regner sørg for å vanne godt etterpå.

Har du forresten nåletrær på plenen din? I så fall må du kalke under disse, da barnålene fører til at jorden blir forsuret.

Gjødsling av plen

Gjødsel er viktigere for en fin plen enn kalking, og gjør du det jevnlig hjelper det i tillegg bedre mot mose.

Etter at du har kalket, vent et par uker før du gjødsler. Så gjødsler du hver fjerde uke frem til midten av august før du stopper for sommeren - da har plenen allerede begynt å gjøre seg klar til en ny vinterdvale. Bare pass på at du ikke overgjødsler, for da blir plenen svidd. Som med så mye annet her i livet er moralen at det er bedre med ofte og lite enn sjelden og mye.

Til gjødsling anbefales Hageland Plengjødsel eller Hageland Helgjødsel, og da mellom seks og åtte kilo per 100 kvadratmeter. I siste gjødsling før sommerferien kan du gi plenen Hageland Kalksalpeter.

I tillegg til kalking og gjødsling er kanskje det viktigste du gjør for å holde plenen fin gjennom hele sommeren å klippe den ofte. Samtidig bør du ikke ha gressklipperen på laveste nivå - sørg for at gresset aldri blir lavere enn fem centimeter, hvis ikke kan du fort oppleve at mosen kommer tilbake.

Gjødsle plantene og blomstene samtidig som du tar plenen

Gjødsling av planter og blomster

Så snart du ser de første plantespirene titte opp av jorda er det på tide å sette i gang med gjødslingen, og også med planter og blomster gjelder den gylne regelen om ofte og lite. Første gang du gjødsler om våren, gi dem en boost med Hageland Helgjødsel. Utover våren og sommeren kan du gjødsle plantene og blomstene samtidig som du tar plenen, så slår du to fluer i én smekk.

Når du planter nytt bør du bruke Hageland Kugjødselkompost. Da kan du gjødsle i plantehullet, og det kan du ikke gjøre med andre typer. Om du likevel foretrekker annen gjødsel bør du vente omtrent en måned. Hvis ikke jorda har satt seg skikkelig rundt røttene, kan du risikere at de blir svidd av gjødselet.

For å få hagen du ønsker deg, må du passe litt på: Stort sett alle planter og blomster kan få den samme gjødselen, bortsett fra roser - de krever ekstra næring, gjerne spesialbehandling i form av Hageland Rosegjødsel. Til alt annet kan du bruke Hageland Hagegjødsel.

For planter og blomster er 2,5 kilo gjødsel per 100 kvadratmeter optimalt - det tilsvarer 25 gram per kvadratmeter. For å holde sommerblomstene dine ekstra fine, kan du en gang i uken blande flytende Hageland Organisk Plantenæring i kannen når du vanner. Et alternativ er å bruke langtidsgjødsel som varer i tre til fire måneder.

Hvis blomstene dine får mye blader og lite blomster, kan det tyde på at du overgjødsler. Det er ingen grunn til fortvilelse som det skjer, og kuren er enkel: Det er bare å bruke lite eller ingen gjødsel en periode.

Kalking av planter og blomster

Kort fortalt: Det er sjelden nødvendig å kalke planter og blomster, da de fleste trives godt i jord som er litt sur. Hvis jorden i bedene dine likevel trenger kalk, kan du benytte Hageland Granulert Kalk. Også her er riktig mengde 25 til 40 kilo per 100 kvadratmeter.

Det er heller ikke alle planter som hverken trenger eller tåler kalk, og som trives best når jorda har en pH-verdi på under fem. Dette gjelder spesielt surjordsplanter som rhododendron, pieris, hortensia, asalea, lyng og hageblåbær. For denne typen planter bør du bruke Hageland Rhododendrongjødsel, og ikke la deg lure av navnet - den passer til alle surjordsplanter.

Hvis du har flere spørsmål om kalking og gjødsling eller noe annet, er det bare å ta turen til nærmeste Hageland. Da får du all hjelp du trenger av flinke fagfolk, og som gjør plantene vakrere og gresset grønnere på din side av gjerdet.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem