Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Slik anlegger du plen

Vi kan se på hagene våre som en utestue for pryd og moro, men for at det skal bli en finest mulig plass, er det viktig med et godt grunnlag – eller underlag, nemlig gress. Her får du gode tips om hvordan du kan få en myk, tett og ikke minst grønn plen.

Som oftest er det i forbindelse med nykjøpt hus at man sår plen, enten det er nybygging eller du bare har et ønske om å gjøre hageplassen grønnere. Uansett hva årsaken er så er grunnarbeidet viktig.

LES OGSÅ: Vårstell og reparasjon av plen

Forbered jorden før du sår

Det viktig å bearbeide jorda slik at den er klargjort før du går i gang med såing av plen. Dersom du har drevet med planering av tomten eller bygget nytt hus, har de tunge maskinene gjort jorda både hard og nedkjørt. Da er det spesielt viktig å løsne den med jordfres eller spade. Husk å plukke ut store steiner og røtter slik at det skal være lettere å rake i jorda.

Fjerning av ugress

Det er mye enklere å fjerne ugress før plenen skal sås, sett derfor av litt tid til dette i forkant. Det finnes ulike måter å gjøre dette på; mekanisk eller ved bruk av kjemiske midler. Velger du sistnevnte er det viktig å huske på at du må vente en ukes tid før du sår plenen. Når det er gjort, bør du unngå å bruke kjemiske ugressmidler på omtrentlig fire til seks måneder.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt ugress i hagen

Jordkvalitet og gjødsling

Når jorda ikke lenger har ugress, steiner og greiner, må du se på jordkvaliteten. Er det behov for å tilføre produkter som kompostjord, moldjord eller barkkompost? Eller kanskje du trenger sand eller grus hvis det er tung leirjord der plenen skal anlegges? Se også om det er mye fuktighet på området, slik at du eventuelt kan grøfte og føre vannet bort.

Er det behov for å tilføre produkter som kompostjord, moldjord eller barkkompost?

Er jorda næringsfattig må du tilføre gjødsel. I det øverste jordlaget blander du inn naturgjødsel. Er det større områder, kan du for eksempel bruke en jordfreser. Når jorda er klargjort kan det være en ide å markere området som skal sås ved bruk av hyssing og pinner.

Såing av plen

Når du skal så plenen kan du enten gjøre det for hånd, eller bruke en liten, manuell såkasse hvis området er stort. Sår du for hånd er det viktig at du strør frøene på kryss og tvers med viftebevegelser. Deretter raker du over igjen, og sår på tvers av furene slik at det blir jevnt. Du oppnår også at frøene blander seg med jorden, og ikke blir liggende på toppen slik at de tørker ut.

Hvor mye frø du trenger kommer an på området du skal anlegge plen på, men omtrentlig er det 30 til 40 gram frø per kvadratmeter. For å være sikker kan du sjekke på gressfrøpakken.

Vanning av nysådd plen

Husk å vanne den nysådde plenen godt, men pass også på at du vanner jevnt og ikke så mye at enkelte områder får så mye vann at frøene renner vekk. Innen gresset har spirer og etablert seg må du holde plenen fuktig.

Pass på at du vanner jevnt og ikke så mye at enkelte områder får så mye vann at frøene renner vekk

Det kan være lurt å anlegge plen om høsten da været er litt kjøligere og det kommer en regnskur i ny og ne. Pass på at temperaturen holder seg over 10 varmegrader. Anlegger du plen tidlig om våren, må du passe på det samme, men huske å vanne mye i løpet av sommeren når temperaturen er høy og sola steker.

LES OGSÅ: Gode tips til vanning av blomster og plen

Lykke til med den nye plenen din. Alt du trenger av utstyr finner du hos Hageland, i tillegg til at Hagelands egne gartnere kan hjelpe deg med flere gode råd.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem