Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Slik beplanter du en skråning

En velstelt og dekorativ skråning gir hagen det lille ekstra, men det er ikke alltid like enkelt å vite hvordan man skal gå frem for å få et vellykket resultat.

Her får du tipsene til hvordan du kan beplante en skråning trinn for trinn

Fjerne ugress

Det første som må gjøres med en skråning er å fjerne all uønsket vegetasjon. Gamle planter tas opp og alt ugress fjernes.

Fyll på jord

Ofte er underlaget i en skråning en steinfylling. Det kan derfor være nødvendig å fylle på et lag med jord som er inneholder noe leire. Denne jorden holder bedre på fuktigheten og er mer stabil enn vanlig matjord.  Deretter fylles det på med et lag med god, næringsrik jord. Desto større planter/busker, desto tykker må jordsmonnet være.

Anbefalte jorddybder:

  • Stauder 20-30 cm
  • Busker (små) 30- 40 cm
  • Roser 50 cm
  • Stor busker/små trær 60 cm 

Tips! Består skråningen av mye stor stein kan det være en ide å beholde noe av steinene slik at skråningen får et variert utseende. Steinene hjelper dessuten til å holde og binde jorden. Fyll så på med god næringsrik jord rundt og mellom steinene, før du planter og deretter dekker med duk og bark.

Planting

Jorden i skråningen fordeles utover og du kan begynne å planlegge beplantingen. 

  • Når planter og planteavstand er bestemt kan du trekke en snor i planteretningen. På snoren lager du en knute som markerer plasseringen på plantene. På denne måten blir plantejobben enklere og du får riktig planteavstand mellom plantene.
  • I en større skråning kan du f.eks. kombinere felt av 2 eller tre planteslag. Velger du planter med ulik blomstringstid, og som også har bunndekkende egenskaper vil du får en lettstelt og dekorativ skråning gjennom hele sesongen.
  • Ved planting bør jorden trykkes godt rundt plantens røtter og deretter vannes godt. Plantene vil da få da god kontakt med jorden og både vannopptaket og etableringen vil gå raskere.
  • Nyplantede planter skal ikke gjødsles, men vent i ca 4 uker slik at røttene har fått etablert seg. Da unngår du «sviskader» fra gjødselen

Et godt råd er å legge en svetteslange under duk og bark, slik at vanningen blir enkel og effektiv.

  • Etter plantingen vil det være en god løsning å dekke skråningen med barkduk og deretter et godt lag med Hageland Dekkbark (minimum 7 cm) for å hindre ugresset i å spire. Bark holder også på fuktigheten, noe som er gunstig i sydvendte, tørre skråninger.
  • Er skråningen bratt, kan du bruke barkstoppere som vil hindre barken i å rase. Barkstoppere festes ved å trykke de lange spissene gjennom duken og ned i jorda.

Tips! For å gjøre jobben med å legge duk enklest mulig kan det være lurt å ikke legge mer enn 1 til 2 meter med duk av gangen, for deretter å legge bark opp på duken. På denne måten slipper du å tråkke for mye på duken mens den legges.

Vanning

Ligger skråningen sydvendt kan det lett bli tørt og derfor behov for ekstra vanning. 

LES OGSÅ: Gi skråningen en mer prydverdi

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem