Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Slik kan du både forebygge og bekjempe brunsneglen

De er slimete, brune og sultne. De kommer krypende og spiser nesten alt de kommer over og legger 100- vis av egg. Brunskogsneglen har blitt en stor utfordring for mange hageeiere over hele landet og er en invaderende snegl og som dessverre spiser seg gjennom både sommerblomster, stauder, bær og grønnsaker.

Men ikke gi opp - her får du noen gode råd og tips på veien mot en sneglefri hage.

Forebyggende tiltak:

  • Snegler liker seg under tremateriale. Her er det fuktig, noe sneglene liker. Rydd derfor bort planker og råttent tremateriale fra bed, terrassen og andre steder.Brunsnegleegg
  • Har du en hage er det lurt å luke bort all kratt og ugress. Hold det ryddig og vær oppmerksom på fuktige steder som under stein, busker o.l.
  • Kontroller planter når du kjøper dem. Unngå å få med snegler eller egg i jorda ved røttene.
  • Bruk høyden. Planter i krukker og ampler er en god løsning hvis du har problemer med snegler. En høy, stor krukke er mer vanskelig å nå for sneglene enn hvis du har planter i bed. Sommerblomster på veggen eller i ampel gjør det naturlig nok vanskeligere for sneglen å nå opp.

Bruk planter som sneglene ikke foretrekker som f. eks:

Lavendel er en av plantene brunsneglen ikke foretrekker
Har du først fått snegler i hagen, kan du prøve dette:

Plukke, plukke. Sneglene legger egg om sommeren og høsten så desto flere snegler du får tatt før den tid desto færre snegler neste i generasjon. Ellers er det å gå og plukke sneglende for hånd. Det beste tidspunktet er skumringen, fuktig vær og kvelden (med lommelykt) for da er sneglene mest aktive.Ølfelle

Lur dem frem. Under varme og tørre perioder vil sneglene gjemme seg på fuktige steder. Du kan lure de frem ved å vanne tidlig på kvelden og etter en times tid kan du gå ut å plukke dem

Nematoder (Nemaslug®) er små parasitter (rundormer) som sammen med bakterier kan drepe sneglene. Nemaslug er ferskvare, og må derfor bestilles på ditt nærmeste Hageland.

Lesket kalk er et alternativ til kjemiske midler. Bruk 200 gram pr. 10m2, to ganger med en halvtimes mellomrom.

Ølfeller. Ja, tro det eller ei – brunsneglene er glade i øl. Så grav ned noen plastbokser i plenen slik at øvre kant ligger 2 cm over jordoverflaten. Fyll opp med øl, og etter en stund vil du se at sneglene har klatret opp i skålen og druknet. For å få full effekt bør øllet skiftes ut ca. annenhver dag.

Human død. Det beste måten å ta livet av sneglene på er å klippe dem i to med en saks, rett bak hodet eller legge dem i glovarmt vann. Deretter kan de graves ned i hagen og bli en del av jorden igjen.

Bruk av åtemidler. Det finnes en del åtemidler som kan brukes mot snegler, som f.eks. Smartbayt.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem