Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Slik klipper du hekken

Når du skal klippe hekken kommer an på hvilken hekk du har. Den kan gjerne beskjæres vår, sommer og høst - i tillegg til jevnlig klipp for å holde formen. Uansett når du velger å gjøre det – her er fremgangsmåten.

Det er flere grunnen til å anlegge hekk. Kanskje ønsker du en innramming, lebelte, avgrensing eller et hyggelig skille mellom din og naboens hage. Uansett om hekken er der som et dekorativt element eller for å skjerme mot innsyn, må du brette opp ermene og ta på hanskene i blant for å holde den vedlike.

Ulike typer hekk

Det finnes mange ulike hekker du kan anlegge. Til halvhøye og høye hekker er de vanligste: angbøk, berberiss, barlind, gran, lind, hagtorn, sibirertebusk, mispel og tuja, som ofte blir omtalt som Norges nasjonalhekk. Til lave hekker brukes ofte sorter som buksbom, buskmure, liguster, alperips, spirea, rynkerose og andre buskroser.

Sommerbeskjæring og vinterbeskjæring av hekk

Når du skal klippe hekken om sommeren er det lurt å velge en dag med tørt vær. Det er viktig at hekken er tørr og ikke har verken dugg eller regn i løvet. Dette vil gjøre jobben lettere ettersom vått løv klistrer seg lettere fast i redskapene.

"Det er viktig at hekken er tørr og ikke har verken dugg eller regn i løvet"

Dersom du ønsker å forandre hele formen på hekken kan det være praktisk å gjøre dette når løvet har falt. Da er det enklere å se grenene, og i tillegg vil hekken trenge hvile etter beskjæringen - derfor er vinter et bra tidspunkt å gjøre dette på.

Slik klipper du hekken

Planlegging

Før du setter i gang arbeidet kan det være en fordel å vurdere hekken; hvordan ser den ut og hvilket behov har hekken - er det en lett klipp, må du forme den eller trenger den en ordenlig klipp? Ut fra hekkens alder og type er det flere ulike fremgangsmåter.

Resultat

Hvordan vil du at hekken skal se ut når den er ferdigklipt? Hver gang du klipper hekken stimulerer veksten, og klipper du oftere vil hekken bli tettere.

Ergonomi

Når du skal klippe hekken er det viktig å tenke på ergonomi. Du skal ikke trenge å få vondt i for eksempel ryggen for å få jobben unna. Bruk derfor en liten trappestige som er lett å flytte rundt for å stå i en komfortabel høyde.

La jobben være en lek

Selv om dette kanskje ikke er det morsomste arbeidet med hagen, trenger det ikke å bli kjedelig om du ikke ønsker det. Hekkeklippingen kan bli en morsom greie. Samle familien sammen for dugnad i hagen, og la det bli en morsom greie man ser fram mot når sommeren nærmer seg. Etter det kan du invitere venner over for en fest og la dem beundre resultatet.

Utstyr til å klippe hekken

For å kunne utføre jobben på en enklest mulig måte er det viktig med godt utstyr. Et godt verktøy gir godt resultat. Se over redskapene du har i skuret og sørg for at de er i best stand, eller invester i nye redskaper. En lang skjøteledning er også en fordel å ha dersom du bruker elektriske redskaper og sakser.

"Etter det kan du invitere venner over for en fest og la dem beundre resultatet"

Hos Hageland finner du en rekke utstyr som kan komme godt med når du skal klippe hekken. Kom innom ditt nærmeste hagesenter for å finne utstyret som passer deg. Lykke til med klipping av hekken!

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem