Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Slik planter du frukttre på 1-2-3!

Lurer du på hvor og hvordan du skal plante et frukttre? Da skal vi gi deg en kjapp innsikt i hvordan det skal gjøres på en enkel og god måte.

Hvilket tre skal jeg kjøpe?

Det første du må gjøre, er å tenke over hvilken type frukttre du ønsker. Vil du høste epler, pærer, kirsebær, plommer eller kanskje valnøtter? I hagesenteret får du hjelp til å finne ut hvilken sort som passer nøyaktig hjemme hos deg. Skal epletreet være lite og kompakt, eller vil du ha et stort kirsebær-tre som barna kan klatre rundt i. Vil du ha røde, gule eller grønne epler? Skal pærene ligge å modnes før de kan spises, og hvor store plommer vil du egentlig ha? Alle disse spørsmålene kan vi hjelpe deg med i Hageland, men du må vite litt om hvor du vil plante treet, og altså litt om hva du ønsker deg! Tenk også på hvor i haven du vil ha frukttreet. Frukttrær og bærbusker vil ha så mye sollys som mulig for å få sunn, søt og god frukt, og mange av frukttrærne trenger pollensorter i nærheten for at de skal bli bestøvet og gi frukt. Sjekk gjerne med naboen om hvilken sort de har – så kan dere få felles nytte av insektene som flyr rundt i nabolaget og gjør jobben med bestøving!

Når kan jeg plante?

Planter som står i plastpotte eller har en rotklump, kan plantes så lenge det ikke er frost i bakken. Det vil si fra tidlig vår til sen høst. Det beste plantetidspunktet er likevel tidlig vår og på høsten når det er litt fukt i bakken. Da roter plantene seg bedre og raskere.

Når du har funnet ditt tre i hagesenteret, er det lurt å dyppe hele jordklumpen i vann, og la den suge opp vann i 5-10 minutter. Så graver du et godt hull der planten skal stå. Lag hullet dobbelt så stort som potteklumpen, og fyll hullet med Hageland Kugjødselkompost eller Hageland Plantejord Pluss. Det skal ikke tilføres gjødsel i plantehullet – da kan du svi røttene. Har du stiv leirjord, kan det være lurt å tilsette litt grus eller småstein for å få et luftigere miljø for røttene. Plant så treet i plantehullet, fyll jord tilbake over rotklumpen, i samme høyde som det var i potten, og tråkk så lett til rundt stammen. Det kan være lurt å vanne med jevne mellomrom om det er lite nedbør etter at du har plantet, slik at røttene ikke tørker. Dersom treet står utsatt til i forhold til vind, anbefaler vi å støtte treet opp med oppbindingsstokker. Da får du også et opprettvoksende tre som blir mer solid i stammen.

Når skal jeg gjødsle?

Når treet er vel etablert i jorda, må treet ha næring. Ha gjerne på Hageland Helgjødsel, eller Hageland Hagegjødsel på våren når du gjødsler plenen. Bruk ca 75-100 gram til hvert tre. Du kan også med fordel ha på gjødsel minst en gang til, gjerne når treet har avblomstret og skal begynne å danne frukt. Da får treet næring til å utvikle frukt, samt at det blir sterkere mot skadedyr og sykdommer.

Tips: For at treet skal klare å bære frukt, er det lurt å få så sterke greinvinkler som mulig. Det gjør du ved å binde ned greinene de første 2-3 årene, slik at de danner mest mulig 90 grader ut fra stammen. Det fremmer også utviklingen av frukt, og gjør treet i stand til å bære vekten av mye frukt!

Plant et frukttre på 1-2-3!

Finn ut hvilket tre du har lyst på, og hvor du vil ha det
Besøk ditt nærmeste Hageland, få hjelp og info om hvilket tre som passer best til din hage
Grav et godt hull i hagen, fyll på næringsrik jord, plant treet og tråkk godt til!

Da er det bare å vente og glede seg!

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem