Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Torvfritt alternativ for miljøbevisste hobbydyrkere

Det er mange hensyn som skal tas når du velger jord, og miljøvennlighet kan være en av dem. Med økende bevissthet rundt miljøutfordringene av torv, er det stadig flere som er på utkikk etter torvfri jord. Dette er alternativet for miljøbevisste hobbydyrkere.

Å dyrke egne grønnsaker og blomster, gir ikke bare en bedre folkehelse, men også en positiv økning av O2. Men uansett hva du skal dyrke er det ett viktig punkt som kan avgjøre om du lykkes eller ei - nemlig jord. Ingenting kan vokse i død jord, og derfor er riktig jord til riktig plante avgjørende for at den skal få næringen den trenger og trives.

For at all produksjon av planter skal lykkes, må jorda være luftig, porøs og stabil

For at både forbrukere og all moderne produksjon av planter skal lykkes med produksjonen, må jorda være luftig, porøs og stabil. Det blir den ved å blande sammen ulike komposterte produkter som barkkompost, biokompost og hage- og parkkompost.

Skulle man brukt rene komposter, ville det oppstått problemer med at jorda blir for kompakt, ikke har struktur og har vansker med å holde et stabilt næringsnivå. Dette er fordi komposter er ulike i næringsinnhold for hver gang. Med utgangspunkt i dette tilbyr Hageland en ny type kompostjord.

Hageland kompostjord

Hageland Kompostjord er ypperlig til bruk som dyrkingsmedium for krydder og grønnsaker, men kan også brukes i krukker og verandakasser til sommerblomstene. Den består 50 prosent av ulike komposter som bark og hageavfall og 50 prosent av kokosfiber, som er en erstatting for torv.

I likhet med torv, er også kokosfiber i utgangspunktet en type organiske fiber som kan holde på mye vann, men ikke inneholder plantenæringsstoffer. Derfor er det tilsatt naturgjødsel.

Du kan plante direkte i kompostjorda, og naturgjødselen som er tilsatt vil gi næring til plantene dine en stund utover sommeren. Deretter anbefales det at du ettergjødsler for å tilføre ny næring.

Miljøvennlig erstatning  

I Storbritannia og USA har kokosfiber vært i bruk en stund og brukerne har positive erfaringer med dette.

Kokosfiber er laget av kokosnøttskall som ellers bare hadde blitt et avfallsprodukt etter annen produksjon, som børster, tauverk og tepper. I produksjonen varmes fibrene for å drepe levende organismer, deretter tørkes og males de.

Kompostjord med kokosfiber er en fullgod erstatning for torv og har flere gode egenskaper

Hageland Kompostjord med kokosfiber er en fullgod erstatning for torv og har flere gode egenskaper:

  • Den holder godt på vann og er enkel å fukte fra tørr tilstand
  • Den har en pH-verdi på 5.7-6.8, noe de fleste planter liker
  • Den har en luftig og god struktur
  • Den er fornybar og brytes langsommere ned enn torv. Derfor kan den brukes flere ganger uten å miste egenskapene sine

Merk deg at kokosfiber ikke kan brukes til surjordsplanter. For deg som er vant til torvblandinger kan det være en utfordring å vite når man trenger å vanne, ettersom kokosfiber holder så godt på vann. Den kan fremstå tørrere enn den i virkeligheten er, og da er det fare for overvanning.

Skulle det være noe tvil om hvilken jord som passer best til plantene dine kan du i din nærmeste Hageland få god veiledning av Hagelands gartnere.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem