Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Vår, sommer, høst og vinter - gravstell for alle årstider

Å stelle graven til våre kjære er trist, men samtidig er det en fin anledning til å huske de gode minnene. Vi ønsker at det skal være velstelt med vakre blomster, men avstand og andre årsaker kan gjøre at vi ikke får vært der der så ofte som vi ønsker.

For selv om det kan gå litt tid mellom hver gang du er på besøk på gravstedet finnes det planter og blomster som både er lettstelte og vakre, og som gjør at det holder seg pent gjennom hele året.

Høst og allehelgensdag

Midt mellom en fargerik høst og den hvite snøen kommer allehelgensdag, og denne første søndagen i november minnes vi de som ikke er blant oss lenger. På alle kirkegårder over hele landet er det et teppe av lys som gjør at mørket føles litt lettere.

Lys som gjør at mørket føles litt lettere

Lyng

På høsten er røsslyng (calluna) flott. Den tåler både kulde og frost godt, og blomstrer i sine vakre farger i hvitt, rosa og lilla nær sagt uansett hvor kaldt det er. Røsslyng er dessuten flerårig, hvilket betyr at du vil ha glede av den i lang tid.

Pyntekål

Kål på en grav kan nok virke noe merkelig, men denne ser fantastisk ut - nesten som en blomst! Og det aller beste er at pyntekål er ekstremt hardfør: Jo kaldere det er, jo mer trives den og desto finere farger får den. Siden bladene er hvite, rosa og lilla passer pyntekål godt sammen med røsslyng.

Julerose

Det du også kan gjøre nå før frosten kommer er å plante en julerose. Hvis ikke vinteren blir kaldere enn fem minusgrader bærer den sine hvite og vakre blomster gjennom hele vinteren.

Vinter og jul

Julaften er “høysesong” for å stelle, besøke og tenne lys på gravene. Ulempen er at hvis ikke vinteren er uvanlig mild er det ingenting som kan plantes på denne tiden, og graven kan bli et trist skue. Men det finnes likevel et godt råd.

Mosekrans

Du kan dekorere en krans med kongler, snøbær, bånd og julepynt og legge den inntil graven. For på beskytte jorden kan du legge granbar over og til slutt en gravbukett oppå. Mosekransen holde seg gjerne pen i mange måneder - ofte helt til snøen smelter.

Påske og vår

Når våren kommer er det på tide å renske godt opp i bedet etter lang og kald vinter. Kransen og granbaret har gjort jobben sin, og det er på tide å fjerne alt som er vissent og plante nytt liv i jorden.

Påskelilje

Den er først av alle, så dette er blomsten som ønsker våren velkommen. Og selv om du er tidlig ute og det kommer noen frostnetter etter at du har plantet påskeliljene behøver du ikke å bekymre deg - de klarer seg fint ned til fem minusgrader.

Tusenfryd og stemor

En annen blomst som liker å vise seg frem om våren er yndige tusenfryd - som også kan tåle en frostnatt eller to. Hvitt, rosa og rødt pynter godt opp mens naturen langsomt våkner opp etter vinterdvalen.

Og hvordan kan vi unngå å nevne alles favoritt? Stemorsblomsttåler frost, er hardfør og kommer alle regnbuens farger - og noen flere.

Sommer

Den varme årstiden kan by på både varme, tørke og masse regn. I tillegg kan det være vanskelig å besøke graven fordi man er bortreist. Da gjelder det å velge blomster som setter pris på sommeren og klarer seg med det den får av sol og vann fra naturens side.

Blomster som setter pris på sommeren

Betulia

Denne hvite, rosa og røde sommerblomsten er spesialutviklet for gravsteder! Betulia tåler nemlig “alt”, har mange blomster og trives uansett hvilket vær sommeren måtte komme med. Den er dessuten remonterende, altså at den blomstrer flere ganger gjennom sommeren.

Lobelia

Dette er en blomst som er enkel å ha med å gjøre, og selv om sommeren skulle vise seg å bli varm tåler den fint å tørke litt opp, samtidig som den ikke behøver så mye vann. Lobelia blomstrer i hvitt, rosa, lilla eller blått - som er den vanligste - gjennom hele sommeren fra mai, og helt til frostnettene kommer.

Gjødsel

Sørg for å bruke kirkegårdsjord, som er tilsatt langtidsvirkende gjødsel. Jo varmere og finere været er, desto mer gjødsel frigjør den. Tar du kirkegårdsjord på gravstedet om våren, behøver du ikke å tenke på å gjødsle resten av sommeren.

Ikke glem å alltid ha med deg hansker, en liten spade og plantegaffel når du skal stelle graven. Og til slutt - husk et gravlys som du kan tenne når du drar. Lyset hjelper deg å ta vare på de gode minnene.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem