Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Vårstell og reparasjon av plen

Kikker du over gjerdet til naboen og tenker at gresset alltid er grønnere på den andre siden? Her får du tipsene som gjør plenen din grønn og fyldig til sommeren.

Snøen har smeltet bort og vinteren har etterlatt sine spor på plenen. Drømmen om at naboen skal misunne hagen din kan virke langt unna, men grunnlaget for sommerens grønne gress legger du allerede nå. Er det et gjørmebad ute, er det viktig at du lar plenen tørke opp før du beveger deg ut på den. Dersom den allerede er tørr, er det på tide å brette opp ermene, finne frem redskapene og sette i gang. Det kan virke som om gress er hagens enkleste plante og at du ikke behøver å gjøre så mye med den, men slik er det altså ikke. Hageland gir deg derfor gode råd og tips til hvordan du skal gjøre plenen sommerklar.

Slik får du en fin gressplen

Det kan være vanskelig å vite hvor du skal starte, men det første du må gjøre er å fjerne spor av høst og vinter. Rak bort løv, kvister og alt annet som har tittet frem etter at snøen forsvant. Det er viktig at plenen får så mye luft og lys som mulig.  

Fjern deretter ugress og større planter som ikke hører hjemme i hagen din før de begynner å spre seg. Husk å få med deg hele roten, og ikke bare det du ser. Da unngår du at de kommer opp igjen om kort tid. Et annet alternativ for å bekjempe fremmede vekster er ugressmiddel. Da er det viktig å lese bruksanvisningen først.

Kalking av plen

At plenen må kalkes hvert år er bare en myte, for årlig kalking øker pH-verdien i jorda. Sjekk derfor surhetsgraden før du begynner å strø på kalk. Dersom du likevel trenger å kalke er det bare å hive seg rundt nå, men husk å gjøre det når det regner. Er det mangel på regnbyger må du vanne plenen.

Mose i plen

Det kan være flere årsaker til at du får mose i plenen; kalkfattig jord, dårlig næringstilgang eller at du har stilt inn gressklipperen for lavt. Har mosen allerede rukket å få fotfeste i plenen, kan du fjerne den med hardhendt raking eller ved å bruke maskinell hjelp, som for eksempel en mosefjerner. Riktig gjødsling gir også et godt grunnlag for en plen du kan trives med. Det er bedre med mindre mengder gjøsel ofte, enn store mengder sjelden.

Tilfør næring med gjødsel

Alle planter trenger næring, og gress som vokser raskt trenger mer enn planter som vokser sakte. Mangler plenen din næring kan du se misfarging og brune flekker. I tillegg har den en dårligere sjanse for å klare vinterkulde. Hvordan får så plenen næring? Svaret er gjødsel - maten plantene dine trenger for å vokse.

Den beste tiden å gjødsle er på våren når gressplenen begynner å bli litt grønn. Dette kan du gjøre regelmessig gjennom hele sommeren fram til midten av august, for å gi plenen mye og riktig næring. Er du usikker på hvor mye du skal bruke for best resultat, kan du lese instruksjonen på pakningen. Men husk - alt med måte. I tillegg er det viktig å alltid vanne etter gjødsling, eller gjøre det når det regner.

Vanning av plen

Som regel trenger du ikke å vanne plenen din, for den våkner nemlig til liv ved neste regnskyll. Dersom gresset viser tegn på uttørking eller misfarging etter langvarig tørke og mye sol, kan det lønne seg å finne frem vannsprederen. Vann mye, for småvanning skaper bare behov for oftere vanning, og gjør det gjerne sent på kvelden.

Klipping

Sist, men ikke minst: Klipping av gressplen. Dersom du ikke syns at dette er det aller morsomste, kan du huske at regelmessig klipping sørger for god og tett plenvekst, og at klippeøktene blir raskere jo oftere du klipper.

I tillegg slipper du mye av vedlikeholdsarbeid som luking og fjerning av mose. En kort plen gir nemlig gode vekstvillkår for ugress, og derfor bør ikke gresset være kortere enn fire centimeter. Klipp derfor én gang i uken, eller hver fjortende dag, alt etter hvor fort det vokser. I ny og ne kan det lønne seg å kikke på et gresstrå. Viser det seg at det er flisete, tyder dette på at gressklipperen er sløv og at knivene bør slipes.

Følger du disse tipsene kan du få en flott og fyldig plen. Kom innom Hageland for flere tips til gjødsling og vedlikehold av plenen din.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem