Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Få middelhavsstemning i din egen hage

Du har sikkert vært i varmere strøk og lagt merke til både de vakre blomstene og den deilige duften av urter som vokser i åssidene. Kanskje har du også tenkt “slik skulle vi hatt det hjemme”? Vet du hva? Det kan du!

Det som gjør middelhavsplanter til noe helt spesielt er at de tilfredsstiller så mange av sansene dine: De ser fantastiske ut, de dufter himmelsk, og noen av dem kan til og med spises og drikkes. Det er lite som skal til for å skape den samme romantiske og innbydende stemningen som du kjenner så godt fra varmere land. Med middelhavsplanter på uteplassen blir hver dag som en ferie.

Plantene som gir middelhavstemning

Hvilke potteplanter trenger du for å få en bit av kysten ved Middelhavet hjemme hos deg selv? Svært få, viser det seg. Disse plantene gjør lengselen etter sydlige strøk litt lettere:

Margeritt

Margeritter kommer i en symfoni av farger: Lys rosa, mørk rosa, rød, lilla, gul, oransje, fersken, flerfargede - og hvit. Blomstringstiden er fra mai til september. De vokser fort og gir seg ikke før de har blitt mellom 30 og 35 centimeter. Margeritter er også supre snittblomster som holder i opptil to uker.

Bougainvillea

Bougainvillea tilhører mirakelblomstfamilien, og kalles gjerne trillingblomst fordi den består av tre små hvite eller gule blomster som vokser ut fra fargede rosekronblader. Den vanligste fargen er lilla, men du får den også i hvit, oransje, rosa og rød. Den kan nå halvannen meter med godt stell, og bør derfor ha en klatrestøtte eller bindes opp med en tråd. Bougainvillea begynner å blomstre i juni, og gir seg ikke før i september.

Dipladenia

De store, flotte og trompetformede blomstene dufter deilig, og finnes i et vell av farger: Hvit, lilla, rød, rosa og gul. Med god støtte kan den vokse til å bli godt over en og en halv meter, og kan minne litt om bougainvillea. På stilkene vokser det ut klaser med fra fem til åtte blomster. Den kan blomstre beskjedent det første året, men årene etter kommer blomsterfontenen for fullt, og varer hele sommeren - fra tidlig i mai til sent i september.

Middelhavsbusker

En uteplass med en ekte atmosfære inspirert av Middelhavet er ikke komplett uten urte- og krydderbusker. Sommermiddagen fra grillen smaker også ekstra godt med middelhavsurter på - spesielt når de kommer fra din egen hage. Bladene og blomstene kan dessuten tørkes og brukes som krydder og te.

Tre busker som hører naturlig hjemme er rosmarintimian og lavendel. De er alle enkle å ta vare på, og krever ikke mye for å trives - de er jo vant til tørr og karrig jord der de kommer fra. Regner det mye kan det være smart å sette dem under tak eller en markise.

Timian og lavendel beskjæres på høsten med en gang de er ferdigblomstret. Rosmarin trenger ikke beskjæring, men den setter pris på om du former den litt innimellom. Er du flink til å bruke av dem behøver du hverken å beskjære eller forme.

Visste du forresten at brunsnegler ikke liker middelhavsbusker som lavendel, rosmarin og timian? Det er de sterke duftene som gjør at sneglene holder seg unna.

Middelhavstrær

De første trærne folk gjerne tenker på fra Middelhavet er oliven og citrus - og da især sitron og appelsin. Spesielt sitrustrærne liver godt opp i gult og oransje når fruktene blir modne, men også oliventrær med sin grågrønne farge gir uteplassen det lille ekstra.

De bør beskjæres om våren før de nye skuddene kommer - da blir de tette og fine, og bærer mer frukt. Tenk så herlig å kunne lage din egen appelsinjuice, eller høste sitroner fra treet ditt og bruke dem i sommerdrinken?   

Slik planter du blomster, busker og trær fra Middelhavet

  • Sjekk at plantene du kjøper ikke bare har vokst ute, men også i nærheten av Middelhavet. Disse får nemlig en helt annen kvalitet enn de som blir produsert innendørs i Norge.
  • Kjøp store potter og krukker som gjør at plantene trives bedre, røttene får bedre plass, og busker og trær står stødigere når de blir høyere.
  • Ha Leca-kuler nederst og bland gjødsel inn i næringsrik plantejord. Ekstra næring i form av flytende spesialgjødsel kan også være smart.
  • Når du har fjernet plantene fra de trange plastpottene og satt dem i romslige potter, dekker du godt til med jord og gjødsel.
  • Middelhavsplanter tåler litt tørke, men sørg likevel for at jorden alltid er fuktig.

Ta vare på middelhavsplantene gjennom vinteren

Middelhavsplanter er ikke vant til norsk vinter, så når temperaturen begynner å krype ned mot fem grader bør du flytte dem innendørs. Absolutt grense er null grader - kaldere enn dette ødelegger både blomster, busker og trær.

Siden det er tørrere luft inne må du huske å gi plantene, og spesielt trærne, rikelig med vann gjennom vinteren. Spray gjerne bladene også. Og fortvil ikke om bladene faller av oliventreet ditt - det er helt normalt, og nye vokser snart ut igjen.

La plantene stå solrikt, helst mot et sydvendt vindu. Egentlig bør de ha 10-15 grader mens de står inne. Det er likevel ingen krise om plantene står i vanlig stuetemperatur, men hold dem unna gulv med varmekabler. Når termometeret så viser rødt istedenfor blått er det bare å flytte plantene ut igjen.

Du trenger faktisk ikke mer enn én tur til Hageland i dag, så kan du invitere familie og venner på fest i din egen middelhavshage allerede i kveld. Ha en fin middelhavssommer!

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem