Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Gamle stauder i ny drakt

Peoner, dagliljer og løytnantshjerter er bare noen blomster som vekker minner fra oldemors tid. Det finnes nemlig mange planter med lange tradisjoner i norske hager, og kalles ofte for oldemorstauder.

Er du på jakt etter nye planter til hagen din? Velg gjerne planter som har bevist at de tåler det norske klima ved å overleve i mange år. Oldemorstauder, også kjent som historiske stauder eller gammeldagse stauder, har tilhørt norsk hagefauna i over hundre år og har både egenskaper og dufter verdt å bringe videre. Vi har funnet ti populære sorter som gir deg stor og deilig blomsterhage fra mai til september.

Planter som har bevist at de tåler det norske klima ved å overleve i mange år

Astilbe

Astilbe er en surjordsplante som blomstrer år etter år, og gir et romantisk uttrykk i hagen din. Den passer både frittstående og i store grupper, og kan trives både i sol og i halvskygge. Stauden blir omfangsrik på kort tid og er like vakker etter avblomstring med sitt flotte bladverk. De stive grenene gjør den godt rustet mot vind, og du kan godt plassere den der andre ting ikke vil gro. Den kommer i hvitt, rosa og fiolett. Det er verdt å merke seg at den trives best på en fuktig plass og vil ha mye vann.

Bergknapp

Bergknapp er en staude med tykke og saftige blader med gule, hvite eller røde blomster, og vil tilføre vakre farger i enhver hage. Den krever ikke alt for mye vann og vil praktisk talt ta vare på seg selv. Plasserer du stauden på en solrik plass vil den også trekke til seg mange vakre sommerfugler.

Blodtopp

Blodtopp trives best i sol og lett skygge, og oppleves som lite kravstor med sine vanlige ønsker om vann og næring. Stauden blomstrer sent på sommeren og gjør hagen din fin utover høsten også. Blodtopp finnes i hvitt, ulike toner av rosa og burgunder.

Dagliljer

Dagliljer får store mengder av blomster, men som navnet sier - hver blomst varer bare en dag. Det er kanskje noe du ikke har langt merke til ettersom den er dekket med nye blomster dagen etter. De liker seg godt i solen, men blomstrer også i lett skygge. Det kan være lurt å merke seg at dagliljer er veldig vanntørstige slik at hagen din blir flott hele sommeren.

Fjellflokk

Dette er stauden som både finnes i hagen og viltvoksende på setervoller, i veikanter og på fjellet. Fjellflokk trives best i fuktig og veldrenert jord, og kan plasseres både i sol og halvskygge. Velg mellom hvite eller blå blomster og la den blomstre i hagen i juli og august.

Oldemorstauder har tilhørt norsk hagefauna i over hundre år

Hageaurikkel

Hageaurikkel er en herdig og trofast staude og finnes i mange flotte farger. Den trives godt i både sol og halvskygge, og bør få godt med vann gjennom sommeren. Det er verdt å merke seg at drenering er viktig for hageaurikkel ettersom den ikke liker fuktighet om vinteren. Du kan dele stauden hvert tredje år etter blomstring.

Iris

Iris er en flott og elegant staude som fortjener en plass i hagen. Den trives best i sol og veldrenert jord, og kommer i mange flotte farger inkludert hvit, gul, blå, lilla, rød og oransje.

Du kan finne den i nesten ensfarget, flerfarget, og til og med mønstret. Iris trives godt på en solrik plass og godt drenert jord.  

Peoner

Peoner har vært et fast innslag i den norske hagen siden 1600-tallet og er kanskje en av de aller vakreste blomstene vi har. De store hvite, røde og rosa blomstene gir en sommerfølelse og ved å plante den på et solrikt sted vil den bli mer og mer praktfull for hvert eneste år. De enkle variantene, som klosterpeon, blomstrer i mai og juni, mens silkepeoner blomstrer i juni og juli. Gi dem god og næringsrik jord og vær tålmodig om den ikke blomstrer med en gang.

Solhatt

Solhatt gir høsten en glød av farger og er flott sammen med andre stauder. Den har en lang blomstring år etter år, og krever ikke all verden med stell for å trives i hagen, men sørg for god drenering. Plant den på et solrikt sted for at den skal trives best og blomstre hele sesongen, fra juli til september.  

Andre flotte oldemorstauder verdt å nevne er bjørnerot, storstjerneskjerm, kjempekrage, gjerdesolhatt, høstfloks, ormedrue, bakkeryllik, hestemynte og fredløs.

Populære sorter som gir deg stor og deilig blomsterhage fra mai til september

Lag en bukett fra hagen

En bukett fra hagen kan være noe av det fineste du kan sette på bordet i stua eller ute når du arrangerer grillfest for kjente og kjære. Men merk deg at noen av staudene ikke kommer tilbake før neste år, men mange av dem kommer fort igjen. På blant annet peoner kan du se hvor mange knopper som er, og klipper du av de, så kommer det ikke mer blomster på den. Liljer derimot blir stimulert til å komme med flere blomster om du klipper dem. Det trenger nødvendigvis ikke være snittblomster du setter på bordet - hva med en godluktende lavendel-bukett?

Ta turen innom din nærmeste Hageland for flotte stauder, utstyr og flere gode tips fra Hageland-gartnere. Lykke til!

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem