Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Hortensia - både potteplante og hageblomst

Med sine overdådige og store blomsterklaser, kan ingen planter måle seg med hortensia. Den setter mye farge i våre hjem og hager, og med sin bugnende blomstring får du den i alt fra duse og sarte pastellfarger til intense blå og lillatoner.

Det er ingen tvil om at hortensia sin fargeskala gir noe for enhver smak, men det er også en allsidig plante som fås kjøpt som både stue- og hagehortensia. I Norge alene produseres det over én million hortensia i året.

En nostalgisk blomst

Den nostalgiske blomsten har blitt brukt av våre besteforeldre og lenge før det. Faktisk stammer den opprinnelig fra Sør-Japan. I Kina og andre deler av Sørøst-Asia, samt Nord- og Sør-Amerika, vokster det minst 90 forskjellige arter av planten.

Navnet kan være en god indikasjon på hvordan du kan lykkes med hortensia - den skal nemlig ha masse vann

Det botaniske navnet for hortensia er Hydrangea og direkte oversatt fra den greske opprinnelsen betyr det vannfat: Hydor betyr vann og angeion betyr fat. Navnet kan være en god indikasjon på hvordan du kan lykkes med hortensia - den skal nemlig ha masse vann.

Slik lykkes du med stuehortensia

Hortensia brukes ofte innendørs i vinterhalvåret og det er ingen tvil om at den praktfulle potteplanten setter farge på hverdagen vår. Den kan også fint plasseres med andre blomster i tilsvarende farger eller grønne planter for å skape harmoni. Eføy som henger over pottekanten gir fin balanse.

Stell og vedlikehold

  • Hortensia trives godt i lyse vinduer og kan stå så lyst som mulig, men unngå direkte sollys - selv om den kan tåle det også i små mengder
  • Hortensia trives godt i stuetemperatur, men ønsker du å forlenge blomstringstiden kan du sette den noe kjøligere - helt ned til 15 grader
  • Hortensia må aldri tørke ut, og trenger derfor rikelig med vann. Den bør bøttevannes, men ikke la den stå i vann lenger enn omtrent 30 minutter. Et godt tips er å bruke selv-vanningspotter slik at den kan regulere vanntilførselen selv
  • Hortensia bør få næring annen hver uke fra februar til oktober. Surjordsnæring er ideelt, men vanlig gjødsel for stueplanter er også godt egnet for hortensia. I tillegg bør visne blomster klippes bort underveis

Slik lykkes du med hagehortensia  

Når sommeren banker på døra kan du velge å slippe ut hortensiaen. Plant om i større krukker med hortensiajord og plasser dem på balkongen - da blir den også lettere å stelle. Men den kan også plantes direkte i bakken, bare husk å ikke plante den for tidlig om våren da den ikke tåler frost.

Det er få andre planter som kan konkurrere med den flotte, tette busken i ulike farger og nyanser

Hortensia er en omtrent én meter høy hageplante og det er få andre planter som kan konkurrere med den flotte, tette busken i ulike farger og nyanser. Men husk at den trenger litt stell for å vokse og trives godt.

Stell og vedlikehold

  • Hortensia trives best i halvsol, og gjerne på et sted som er skjermet for vinden. Velger du å plante den i direkte sol må den vannes ofte. Blomstene blir ødelagt hvis den tørker ut og i sterk sol kan bladene nemlig bli svidd
  • Bruk hortensiajord og vann rikelig før du setter planten i hullet, og fyll på med mer jord. De første ukene etter planting er det viktig å vanne regelmessig
  • Vær tålmodig når du planter den, for hortensiaen blir sent grønn
  • I løpet av sommeren bør du gjødsle et par ganger med hortensia- eller rhodendrongjødsel
  • Klipp bort visne blomster etter hvert slik at planten holder seg fin. Den får nye knopper hele sommeren og de store blomstene varer lenge

Hagehortensiaen kan overvintre og blomstre igjen neste år. I likhet med roser kan stenglene dekkes til med løv og grener om høsten før frosten setter inn. Hortensia du har i potteplanter kan settes inn over vinteren. Det beste resultatet for overvintring er om de er så nær 0 grader som mulig.

Hortensia kan endre farge

Hortensia er en surjordsplante og kan finne på å skrifte farge - avhengig av hvor sur jorda er. Dette gjelder spesielt rosa og blå hortensia. Sistnevnte liker ikke kalk eller gjødsel som inneholder kalk, og du kan tilføre aluminiumsulfat for å beholde fargen.

Det er viktig å bruke gjødsel spesielt beregnet for surjordsplanter. Alternativt kan organisk gjødsel brukes. De hvite hortensiaene påvirkes ikke av jordas surhet.

Lykke til med hortensia! I din nærmeste Hageland finner du både et stort utvalg av blomster og det du trenger for at plantene dine skal trives.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem