Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Imponerer med Sweet Home roser i bedet

Enten du planter dem i hagen din eller i store potter på balkongen eller terrassen, vil et vakkert rosebed imponere de fleste. Selv om de krever litt innsats vil du kunne nyte rosene år etter år. Dette er tipsene for hvordan du lykkes med Sweet Home roser.

De fleste utsalgssteder i dag selger roser i potter. Ta en nøye titt etter hvilken du skal velge, for det er lurt å se om jordklumpen er skikkelig rotet. Er ikke jorden helt gjennomvevd av små, fine, hvite røtter, må du nemlig vente med å plante den. Selv om de tåler å bli satt ut, bør du se an været for å unngå skader.

Hva er Sweet Home roser?

Sweet Home roser er en ny serie med hageroser fra det danske selskapet Roses Forever og fås kun hos Hageland. Det er Rosa Eskelund som står bak de vakre og romantiske blomstene. Du kan vel ikke finne et mer velegnet navn for denne lidenskapelige roseoppdretteren?

Hele prosessen for å finne nye roser starter i hennes store genetiske rosebank. Der velger hun ut to roser som blir klargjort for krysspollinering. Akkurat som bier gjør i naturen, flytter hun pollen fra den ene rosen til den andre med hjelp av en pensel. Prosessen er godt kontrollert og målrettet etter ønsket resultat.

Etter omtrent fem måneder har rosen dannet opptil 60 frø - alle genetisk forskjellige, men man kan se spor fra de to rosene hun startet med. Kun 15 prosent av frøene vil spire, men det er først da det vanskelige begynner. Det første valget er å finne ut hvilke roser som bør testet utendør og hvilke som bør testes inne i drivhusene - og hvilke som kan kastes selvfølgelig.

Prosessen kan ta mange år, og årlig har hun omtrent 50 000 små rosespirer, men få av dem kommer på markedet. Da kan vi være glade for at Sweet Home roser har kommet gjennom nåløyet.

Slik planter du rosene

Vanning: Før du setter i gang plantingen er det viktig å vanne de nyinnkjøpte rosene godt. Du kan godt sette hele potten i en bøtte med vann før du setter i gang plantearbeidet. Vanningen skal fortsette til den har fått etablert seg.

Plantested: Roser er avhengige av en solrik plassering for å trives. Det skal helst være minst seks timer med sol hver dag på plantestedet. Pass også på at det ikke er store trær som kommer til å skygge for dem.

Planting og jord: En porøs blanding av muld og leire, samt noe grus eller sand, vil være den ideelle rosejorda, men Hagelands Kugjødselkompost vil gjøre nytten. Grav så et dypt hull. Tenk at de skal settes omtrent ti centimeter lavere ned enn den står i potten. Det anbefales at hullet er minst 50 centimeter dypt. I alle tilfeller bør podestedet være cirka ti centimeter under jorden.

Stell: Roser trives best i fuktig jord og vil ha en jevn tilgang på vann og næring. Opptørking øker sjansen for å bli angrepet av meldugg. En måned etter planting bør du tilføre gjødsel. Gjenblomstrende roser skal gjødsles to til tre ganger på vårparten, mens engansblomstrende trenger gjødsel bare en gang. Blir det for sterk vårsol, kan du beskytte rosene med en vekstduk.

Beskjæring: Bruk alltid en skarp beskjæringssaks for å unngå sykdommer på rosene. Fjern døde, skadde og tynne grener, og klipp den ned om våren.

Planting i potte: Det vil være lurt å velge en stor potte med hull i bunnen. Anbefalt pottestørrelse vil være tre til fem liter. Legg deretter et lag med lecakuler i bunnen og fyll opp med Hagelands Kugjødselkompost. Om vinteren bør de isoleres eller beskyttes mot kulde, eller du kan grave hele planten ned i bakken.

I din nærmeste hageland finner du flotte Sweet Home roser som kommer til å imponere og ikke minst glede stort. Lykke til med rosebedet!

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem