Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Insektene du bør ønske velkommen til hagen

Hagebruk med sprøytemidler har gitt dårlige levevilkår for insekter, men ønsker du mer i liv i hagen din skal det ikke så mye til. Med riktige planter kan du regne med å få flere fargerike gjester på besøk.

En av de flotteste insektene i hagene våre er sommerfugler, og du har sikkert gledet deg over besøk av et par tidligere. Men visste du at det er registrert over 2250 ulike arter av sommerfugler i Norge? Det er dog langt ifra det reelle antallet av forskjellige arter som finnes.

Sommerfugler flyr ikke så langt, og har behov for å tanke opp ny energi

Selv om de lever i vill natur, gjør stadig tettere bebyggelse at de blir nødt til å oppsøke oss. Men moderne jordbruk og hagebruk gir dårligere levevilkår. Mange av dem har vansker med å finne føde i tørre perioder, og noen arter lever kun i én til to uker. Sommerfugler flyr ikke så langt, og har behov for å tanke opp ny energi. Med en liten innsats kan du hjelpe dem og samtidig invitere flere forskjellige sommerfugler til hagen din.

Slik får du en sommerfuglvennlig hage

  • Legg blomsterbedet et sted i hagen som er solrikt og varmt, men samtidig har litt ly
  • Mangler du ly kan du anlegge hekk eller en lav pergola med slyngende planter. Liguster, kirsebærlaurbær og hagtorn er sommerfuglvennlige hekker
  • Unngå å bruke kjemiske preparater som skadedyrmidler og ugressmidler
  • Bruk utelukkende naturgjødsel

Det er flere planter som tiltrekker seg sommerfugler, men det kan være lurt å plante nektarholdige planter for det er det de lever av. Uansett er mangfold stikkordet. Blant planter som tiltrekker seg sommerfugler finner du disse:

  • Blomster: Tusenfryd, nellik, blomkarse, solsikke, forglemmegei, kornblomst, erteblomster, blåkorg og fløyelsblomst
  • Stauder: Lavendel, mynte, primula, aster, stokkrose, gullris, ryllik, timian og oregano
  • Busker: Rips, mahonia, vårkornell, fagerbusk, søtmispel og sommerfuglbusk
  • Trær: Kirsebær, eple, plomme, lønn og lind

Hage med bi-effekt

Det føles som om det var i går at det kom nyheter om at bier døde i urovekkende fart i et stort antall i kubene sine, og ingen forsto hvorfor. Det har allerede gått ti år, og selv om du leser stadig mindre om fenomenet, betyr ikke det at faren er over. Ifølge Norsk rødliste står en tredjedel av biene våre i fare for å bli utryddet.

Det er kanskje ikke rart vi er litt ekstra beskyttende overfor våre små pelskledde venner: Biene er nemlig det eneste insektet som lager mat til oss mennesker. Derfor blir det ekstra skummelt når omtrent 90 prosent av blomsterplantene våre er avhengige av bienes iherdige og utrettelige innsats for å overleve. Uten bier - ingen frukt, nøtter eller bær.

Visste du forresten at mennesker samlet honning allerede for 12 000 år siden?

Slik får du en bievennlig hage

Den beste måten du kan hjelpe dem på å er å ha en bie- og humlevennlig hage, og det er mye enklere enn du tror. De trives nemlig godt hvis hagen ikke er helt strøken, så du kan med god samvittighet la markblomster som rødkløver og løvetann blomstre fritt fra vår til høst. Kanskje du til og med er så heldig at du har en naturtomt? I så fall er det beste du kan gjøre å la blåveis, hvitveis, lyng og bær vokse vilt.

Hvis du ønsker å gjøre enda mer for biene kan du la være å klippe gresset. Og det er kanskje ikke så vanskelig å ta oppfordringen om å heller slappe av i solen - og la humla suse?

Bie- og humlevennlige blomster

Det som ofte kjennetegne bie- og humlevennlige blomster er at de er enkle, slik at biene og humlene enkelt får tak i pollen og nektar. Mange av blomstene dufter godt og har sterke farger som er tiltrekkende, og det gjør jo også at hagen eller balkongen din vil bli en fryd for flere sanser. Blomstene er dessuten lette å ha med å gjøre: Så frøene og dekk til med et par centimeter jord, så går resten nesten av seg selv. Blomstene klarer seg som regel fint så lenge de får vann når jorden de står i blir tørr.

Bie- og humlevennlige blomster er at de er enkle, slik at biene og humlene enkelt får tak i pollen og nektar

Det kan være vanskelig å vite hva du skal se etter og lese bakpå frøposene, men dette har noen tenkt på - de har gjort jobben slik at blir det enkelt for deg: Nordic Garden har en egen kolleksjon som heter Bie❤Blomst som du finner i et eget stativ i Hageland-butikkene.

Blant blomstene i Bie❤Blomst-kolleksjonen finner du: Løvemunn, honningurt, busknellik, hagestokkrose og sommerstokkrose, prestekrage, solsikke, ringblomst, jomfruen i det grønne, timian, oregano og peppermynte.

Ønsk marihøna velkommen

Mange insekter er nyttedyr som hjelper oss med å holde unna andre insekter som skader plantene våre. Det er én liten bille vi burde ønske velkommen til hagen vår, som også sies å bringe lykke. Ønsker vil gå i oppfyllelse om den klatrer opp fingeren din før den åpner dekkvingene og flyr avgårde. Det er selvfølgelig marihøna.

Marihøna er en hjelper som spiser bladlus i store mengder, og siden de er avhengige av det setter de pris på en koloni de kan knaske på. De foretrekker også skjermplanter, og forslag til hva du kan plante i hagen din er: Gulrot, kvann, fennikel, dill, kjørvel og karve.  

Lykke til med din insektsvennlige hage, og husk: Å spille bi-rollen er mye viktigere enn hovedrollen.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem