Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Løkblomstene som ønsker våren velkommen

Til påske ønsker vi våren velkommen, og feirer at naturen begynner å våkne til liv igjen. Blomster har blitt en viktig del av det, og her får du inspirasjon til hvordan du kan få våren på forskudd med løkblomster. Påsken er startskuddet for hagesesongen, og butikkene fylles opp med fargerike blomster.

Mange av oss velger den naturlige påskeblomsten til å piffe opp hjemmene våre, ta farvel med vinteren og ønske våren velkommen. Ja, vi snakker om gule påskeliljer. Gult hyller livskraften og symboliserer lys, varme og glede. Selv om påskeliljene er en selvfølge på denne tiden, finnes det flere muligheter for å pynte opp krukkene både ute og inne.

Krokus, ruteliljer, perleblomster og tulipaner er alle løkplanter du kan få tak i nå. Dette er herdige planter som tåler lavere temperaturer, så hvorfor ikke pynte opp ute ved inngangspartiet? Ta av plastpottene og plant løkblomstene over i krukker, kasser eller til og med gamle norgesglass. Kombiner også gjerne ulike typer løkblomster. Enklere blomsterdekorasjoner enn dette blir det ikke.

Ulike løkblomster

Narciss, bedre kjent som påskeliljer, er en gruppe løkplanter som er flerårig og er blant de tidligste plantene vi kan sette ut om våren. Løken er robust og vil takle ned til fem minusgrader, uten å ta skade av det. Påskeliljer trives både i sol og noe skygge, og er generelt en villig og lettstelt løkplante.

Tulipaner finnes det mange varianter av, og det dukker stadig opp nye. Til påske velger vi ofte gule tulipaner, men de kommer i utallige farger og typer - ensfargede og tofargede, med både enkle og doble kronblader. Hva med å ønske våren velkommen med en fargeflørt av ulike farger?

Muscari, eller perleblomst, har en iøynefallende blåfarge og blomstrer tidlig. En del typer har også en deilig duft. Selv om perleblomsten trives i all slags jord, er det viktig å huske på at den trenger en del varme. Sett den derfor på en solfylt og varm plass slik at den kan komme tilbake i større antall for hvert år.

Slik steller du løkblomster i potte

Lys og varme

På senvinteren og tidlig vår er løkplanter en av favorittene inne. De selges som regel mens de ennå er i knopp, og kommer ganske raskt i blomst inne i en varm stue. Jo varmere det er, desto raskere vokser de. Plasserer du dem ute vil de blomstre på våren. De lukker seg gjerne når det er kjølig i luften, og åpner seg når solen skinner på dem, noe som gjør at de vil holde seg opptil dobbelt så lenge dersom de står kjølig om natten. Sett derfor løkplantene så lyst som mulig uten at det blir for varmt.

Jord og vann

Løkblomstene har med seg sin egen næringspakke i løken, og trenger derfor ikke gjødsel. Jorden skal holdes på den tørre siden, men skal ikke tørke ut. Løkblomster som får for mye vann har en tendens til å strekke seg, og bli så lange og topptunge at blomsten legger seg ned. I tillegg kan løken råtne dersom den konstant står fuktig.

Plantes ute

Løkblomstene som selges som potteplanter er egentlig hageplanter. Derfor kan du etter blomstringen la dem få visne ned, og sette dem ut i hagen. På den måten får de muligheten til å komme tilbake i blomst neste år. De bør plantes dypere enn de har stått i potten. En tommelfingerregel er at det skal være like mye jord over løken som den er høy.

Med stigende interesse for løkplanter i potte er hagesentrene fulle av løkblomster. Enten du vil pynte opp med påskeliljer, pinseliljer, perleblomster, tulipaner, krokus eller iris - er ikke våren lenger borte enn ditt nærmeste hagesenter.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem